Home | Economic | Efectele reducerilor de impozite, anulate de creşterea salariului minim

Efectele reducerilor de impozite, anulate de creşterea salariului minim

Publicat de 248 vizualizari 0 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
Efectele reducerilor de impozite, anulate de creşterea salariului minim

Efectele pozitive asupra microîntreprinderilor prin diminuare impozitelor, prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă adoptată vineri de Executiv, sunt anulate de creşterea cheltuielilor cu salariile, ca urmare a majorării salariului minim pe economie din 1 februarie 2017, a declarat ieri analistul financiar Iancu Guda.

Impozitul pe venit aplicat microîntreprinderilor cu un singur salariat va fi redus de la 2% la 1%, concomitent cu ridicarea plafonului de venituri până la care o firmă poate fi încadrată în definiţia microîntreprinderii, de la 100.000 euro la 500.000 euro, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă adoptată vineri. Însă, cota de 3% rămâne neschimbată pentru microîntreprinderile fără niciun salariat. Anterior, cota era cuprinsă între 1% şi 3% în funcţie de numărul de salariaţi: un procent din venituri pentru microîntreprinderile cu cel puţin doi salariaţi, 2% pentru cele cu un singur salariat şi 3% pentru cele care nu au niciun angajat. “Efectele pozitive asupra microintreprinderilor prin diminuarea impozitelor sunt anulate de creşterea cheltuielilor cu salariile. În esenţă, vorbim despre o redistribuire a veniturilor orientate posibil către stimularea consumului, care nu are efecte benefice pe termen scurt asupra companiilor româneşti deoarece consumul se orientează preponderant către importuri”, a afirmat Guda.

Nouă din zece companii, afectate de creşterea salariului minim

Analistul susţine că această ordonanţa sprijină 90% din companiile din România, care intră în categoria microîntreprinderilor cu venituri anuale sub 500.000 euro, iar prin diminuarea impozitării impactul benefic este estimat, în scenariul de bază, la 955 milioane de lei. “În ciuda acestui fapt, estimez că efectul fiscal pozitiv asupra companiilor va fi compensat în întregime de creşterea cheltuielilor cu salariile, în scenariul foarte probabil în care microintreprinderile înregistrează o pondere de 25% a cheltuielilor salariale aferente angajaţilor care sunt plătiţi la nivelul salariului minim”, a subliniat Guda. Noul guvern a anunţat deja că va pune în aplicare de la 1 februarie 2017 promisiunea electorală a PSD, de a majora salariul minim cu 16%, la 1.450 lei. Analistul estimează că noile reglementări au impact în mod direct asupra a nouă din 10 companii, care au în jur de 1,2 milioane de angajaţi. "Salariul minim pe economie a fost majorat de 12 ori în ultimii opt ani, şi a crescut mult mai rapid decât nivelul productivităţii medii, ponderea acestuia în salariul mediu brut înregistrat la nivelul economiei crescând de la 27% în anul 2008, până la 43% în anul 2016", a spus Guda. O măsură de reducere a costurilor fiscale pentru microîntreprinderi, condiţionată de reinvestirea economiilor generate astfel în investiţii pe termen lung pentru dezvoltarea afacerilor, ar fi avut un efect mult mai puternic în economie, prin reducerea fenomenului de polarizare şi creşterea păturii de mijloc în rândul firmelor romaneşti, consideră analistul.Iancu Guda este director în cadrul Coface România, dar a precizat că studiul de impact reprezintă păreriile sale personale şi nu implică în niciun fel instituţiile cu care lucrează sau colaborează.

 

 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicate)

total: | afişare:

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0

Soarele răsare: 6.13
Soarele apune: 20.07

Calendar ortodox: Sfinții Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș; Sfinții Mucenici Pasicrat și Valentin de la Durostorum
Calendar catolic: Ss. Fidel din Sigmaringen, pr. m. *; Maria a lui Cleofa şi Salomea; Egbert, călug

Maxima zilei: „Pentru orice rău există două leacuri: timpul şi tăcerea.” — Alexandre Dumas
    

Curs BNR:
1 Euro – 4. 5441 lei
1 Dolar American (USD) – 4. 2456 lei

Ultimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail