Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Firma fratelui lui Ghiţă ar putea intra în faliment

Ziarul de Vrancea
5 ian 2017 741 vizualizări
Tribunalul Prahova va analiza vineri cererea de declanşare a procedurii de faliment înaintată la finalul anului trecut de firma de telecomunicaţii 2K Telecom, controlată de fratele fostului deputat Sebastian Ghiţă, Alexandru Ghiţă, potrivit informaţiilor publicate pe portalul instanţelor de judecată.

2K Telecom a înaintat cererea de intrare în faliment în data de 29 decembrie 2016, iar primul termen de judecată este 6 ianuarie 2017. Compania a avut, în 2015, venituri totale de 132,5 milioane lei (29,4 milioane euro), şi avea la finalul anului trecut datorii totale de 234,2 milioane lei (52 milioane euro), active imobilizate în valoare de 176,8 milioane lei (39,3 milioane euro) şi 220 de angajaţi, potrivit raportului trimis Ministerului Finanţelor. În august 2015, 2K Telecom a vândut licenţa 4G către grupul RCS&RDS, licenţa fiind cumpărată în 2012, în urma unei licitaţii organizate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), pentru 6,6 milioane euro. Compania a câştigat, în ultimii ani, mai multe contracte cu instituţii ale statului precum Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), Serviciul de Transmisiuni Speciale (STS) şi Romatsa, regia de stat care se ocupă cu dirijarea traficului aerian din România. Situaţia lui Sebastian Ghiţă, dispărut din 21 decembrie 2016, s-a complicat joi, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pentru fostul deputat. Măsura înlocuieşte controlul judiciar pe cauţiune în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova. Ghiţă este căutat după ce a fost chemat la DNA Ploieşti în dosarul de corupţie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair în România, şi nu s-a prezentat, ulterior pe numele lui fiind emis un mandat de aducere. Fostul deputat nu avea dreptul să plece din ţară fără acceptul procurorilor.

Finanţele au împrumutat 500 milioane de lei la dobanzi în creştere

Ministerul Finanţelor a vândut joi, la prima licitaţie din 2017, obligaţiuni de stat în valoare de 500 de milioane de lei (110,8 milioane euro) scadente în 25 februarie 2019, în linie cu valoarea programată, pentru care băncile primesc un randament mediu anual de 1,38%, în urcare uşoară faţă de ultima emisiune de titluri cu aceeaşi scadenţă, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR). La licitaţia precedentă pentru aceeaşi scadenţă, din 15 decembrie 2016, Ministerul Finanţelor a respins toate ofertele băncilor din cauza dobânzilor prea mari solicitate. De asemenea, la penultima licitaţia din aceeaşi emisiune, din 14 noiembrie 2016, statul a împrumutat doar 160 milioane lei până în februarie 2019, la o dobândă în creştere la 1,36% pe an, deşi valoarea anunţată a fost de 400 milioane lei. Joi, la prima licitaţie din 2017, băncile participante la licitaţie au oferit 661,8 milioane lei, valoare mai mare cu circa o treime faţă de valoarea anunţată a licitaţiei, de 500 milioane lei. Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 1,35%. În urma licitaţiei, randamentul maxim oferit de către stat a fost de 1,41%, iar cel mediu - de 1,38% pe an, potrivit datelor BNR. Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru ianuarie 2017 să împrumute de pe piaţa internă 3,415 miliarde lei, din care 1 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,1 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga 315 milioane de lei prin licitaţii suplimentare. Valoarea este cu 25% sub nivelul celei anunţate pentru ianuarie 2016. Valoarea împrumuturilor pentru întregul an 2017 va fi cunoscută abia după ce noul guvern realizează proiectul de buget şi anunţă ţinta de deficit bugetar. Programul de guvernare al PSD, anunţat în campania electorală, prevedea un deficit bugetar de 2,7% din produsul intern brut (PIB) pentru 2017, însă în programul prezentat săptămâna aceasta în Parlament era menţionată doar respectarea limitei de deficit prevăzute de tratatele UE, de 3% din PIB.

Numărul de turişti în România a crescut cu 6,3%

Numărul de turişti în România a continuat să crească în noiembrie 2016, dar ritmul a scăzut de la 8,6% în octombrie până la 6,3%, faţă de aceeaşi lună a anului 2015, în condiţile în care avansul sosirilor de turişti străini, în special din Europa, a rămas solid, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS). În total, în noiembrie 2016 au fost înregistraţi 769.700 de turişti în România, din care 602.500 de români, cu o cotă de 78,3% din total, iar restul de 167.200 turişti străini. Numărul de turişti români a avansat cu 5,9% faţă de noiembrie 2015, în timp ce numărul de turişti străni a crescut cu 8,1%. ”Din numărul total de sosiri, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în luna noiembrie 2016  78,3%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 21,7%, ponderi similare cu cele din  luna  noiembrie 2015”, precizează comunicatul INS. Cumulat, în primele 11 luni din 2016, numărul de turişti a crescut cu 10,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, până la 10,2 milioane. Numărul de turişti români a crescut în perioada ianuarie-noiembrie 2016 cu 10,5% faţă de acelaşi interval din 2015, până la 7,88 milioane, şi reprezintă 77,2% din numărul total de turişti, în timp ce numărul de turişti străini a avansat cu 10,6%, pânâ la 2,33 milioane. Din străinătate, cei mai mulţi turişti străini - 127.100 - au venit în noiembrie 2016 din Europa, în principal din celelalte 27 de state ale Uniunii Europene (106.600),  Turiştii din Europa au înregistrat şi cea mai mare creştere, de 10,1% faţă de noiembrie 2015.  Cei mai mulţi turişti au venit, în primele 11 luni ale acestui an, din Germania (267.496), Israel (231.808), Italia (217.313) şi Franţa (136.874). Numărul de înnoptări, un indicator cheie în sectorul turistic, a crescut în noiembrie cu 0,1% faţă de aceeaşi lună din 2015, până la 1,65 milioane. Cumulat pe primele 11 luni, numărul de înnoptări a avansat cu 7,9%, la 23,85 milioane.

Trump renunţă la proiectul imobiliar din Georgia

Trump Organization a renunţat la un proiect de 250 de milioane de dolari de construcţie a unui Trump Tower în staţiunea georgiană Batumi de la Marea Neagră, acesta fiind cel mai recent efort al preşedintelui american ales Donald Trump de a respinge acuzaţiile că afacerile sale globale vor genera conflicte de interese odată ce va prelua preşedinţia SUA, relatează Bloomberg. Grupul Trump Organization şi partenerul său din Georgia, Silk Road Group, au anunţat într-un comunicat comun că au decis să ”renunţe în mod oficial la dezvoltarea Trump Tower, Batumi”. Proiectul, un imobil rezidenţial cu 47 de etaje, a fost anunţat în 2012 de către Trump şi preşedintele georgian Mihail Saakaşvili. Silk Road a precizat că va construi pe cont propriu un imobil de lux în Batumi, care fusese numită în trecut de Trump drept Monte Carlo din Caucaz. Trump Organization a mai anunţat luna trecută că renunţă la proiecte imobiliare din Brazilia şi Azerbaidjan, măsuri de ”cureţenie” luate înainte de învestirea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA, a spus vicepreşedintele executiv Alan Garten.

Audi se asociază cu Nvidia în domeniul automobilelor autonome

Audi se asociază cu Nvidia pentru producţia de automobile autonome, urmând exemplul altor producători auto şi companii de tehnologie, transmite Reuters. Divizia producătoare de automobile de lux a grupului Volkswagen a anunţat miercuri că a încheiat un parteneriat cu producătorul de cipuri Nvidia, pentru dezvoltarea unui vehicul integral autonom până în 2020. Anunţul a venit în ajunul deschiderii salonului de tehnologie CES 2017 de la Los Angeles, plin de producători auto şi fornizori de componente auto veniţi să îşi prezinte eforturile de a crea vehicule care se conduc singure. Parteneriatul Audi-Nvidia este o extindere a eforturilor celor două companii de a introduce un sistem semiautonom pe modelul Audi A8, în acest an, numit pilot pentru aglomeraţie (traffic jam pilot), care va permite unui şofer să cedeze controlul vehiculului la viteze de până la 35 de mile pe oră, în anumite condiţii. Sistemul foloseşte tehnologia hardware şi software a Nvidia.

Sony, LG şi Samsung îşi lansează cele mai performante televizoare

Cei mai importanţi producători de televizoare, LG, Samsung şi Sony, au profitat de prima zi a târgului CES 2017 pentru a-şi prezenta cele mai performante televizoare pe care le vor scoate pe piaţă în decursul acestui an. Noul televizor flagship al celor de la LG se numeşte LG Signature 4K OLED W. Aşa cum sugerează şi numele, LG continuă bine stabilita tradiţie a ecranelor OLED. “W” este prescurtarea de la Wallpaper şi face trimitere la faptul că noul televizor este foarte subţire şi arată ca o “imagine pusă pe perete”, cum se laudă chiar cei de la LG. Noul televizor, care foloseşte un panou 4K cu suport HDR, are o grosime de numai 2,55 cm. Acest lucru este valabil pentru ambele versiuni în care LG Signature 4K OLED W va fi disponibil - de 65 inch şi de 77 inch. Noul flagship stă foarte bine şi la capitolul greutate. Versiunea cu diagonală de 65 de inch (165 cm) cântăreşte aproximativ 7,7 kilograme, ceea ce este foarte puţin pentru un televizor de această mărime. LG Signature 4K OLED W are două componente: ecranul propriu-zis şi aşa-numitul soundbar - un modul separat responsabil cu sunetul. Acesta din urmă poate fi poziţionat sub sau lângă televizor.













 
























În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.