Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Sud-africanii de la Naspers au vândut platforma românească Compari.ro

Ziarul de Vrancea
20 dec 2016 1624 vizualizări
Grupul ceh Rockaway, cu sprijinul financiar oferit de alt grup ceh PPF Group, a cumpărat site-urile de comparare Compari.ro din România, Arukereso.hu din Ungaria şi Pazaruvaj.com din Bulgaria de la grupul media sud-african Naspers, se arată într-un comunicat transmis marţi de companie.

Grupul Rockaway, cu sediul în Praga, este deţinut de oamenii de afaceri cehi Daniel Kretinsky şi Patrik Tkac, cu afaceri mai ales în energie, în condiţiile în care deţin 37% din Energeticky a prumyslovy holding (EPH), una dintre cele mai importante companii din domeniu. ,,Această tranzacţie este importantă din mai multe puncte de vedere, întrucât prin achiziţionarea site-urilor Compari.ro, Arukereso.hu şi Pazaruvaj.com am făcut demersuri pentru atingerea poziţiei de lider de piaţă. Grupul Rockaway deţine comparatoare pe pieţe în plină expansiune, astfel încât şi pe viitor schimburile de experienţe şi sharingul de informaţii vor facilita atât creşterea cât şi experienţa pozitivă a utilizatorilor”, a declarant directorul general al Grupului Rockaway, Jakub Havrlant. Site-ul de comparare Heureka, de asemenea detinut de Grupul Rockaway, este lider pe piaţa cehă şi slovacă. Prin achiziţionarea site-ului român Compari.ro, a celui maghiar Arukereso.hu şi a celui bulgar Pazaruvaj.com, grupul Rockaway devine lider pe aceste trei pieţe.  Compari.ro, comparatorul lider de piaţa din România, este şi un ghid online de shopping, ce vine în ajutorul userilor încă din 2005. În prezent, vizitatorii site-ului pot conspecta ofertele a aproape 1.000 de magazine online şi pot căuta printre peste 4,5 milione de produse. Naspers mai are afaceri importante în România, între care se numără cel mai mare retailer online, eMAG, şi platforma de anunţuri online Olx.ro.

City Insurance nu reuşeşte să se ridice de pe fundul gropii

Firma de asigurări City Insurance nu a respectat planul de redresare aprobat în luna iulie de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), iar măsurile luate până la finalul lunii septembrie nu au îmbunătăţit situaţia companiei, în timp ce altă societate aflată sub supraveghere, Euroins, a realizat măsurile asumate în planul de redresare, existând premize pozitive legate de finalizarea procedurii, arată un răspuns transmis de ASF, la solicitarea News.ro. Aotoritatea a menţionat că Asirom, noul lider al pieţei RCA, şi-a asumat suplimentarea personalului desemnat cu constatarea şi lichidarea daunelor pentru a reduce cazurile de întârzieri ale plăţii daunelor. ASF a decis în cazul Euroins declanşarea procedurii de redresare financiară în octombrie 2015, iar în cazul City, în aprilie 2016. ASF a aprobat, în 21 iulie, un plan de redresare al City Insurance, în vederea redresării financiare a companiei. La începutul lunii noiembrie, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea de anulare înaintată de firma de asigurare împotriva decizii emise de ASF, de declanşare a procedurii de redresare financiară, decizia putând fi atacată cu recurs. ASF avertizează că, până la 30 septembrie, City Insurance nu a respectat măsurile impuse în planul de redresare. ”City Insurance nu a respectat planul de redresare aprobat prin Decizia ASF 1458/21.07.2016 pe baza propunerilor societăţii, iar măsurile întreprinse până la data de 30 septembrie 2016 nu au condus la îmbunătăţirea situaţiei financiare a societăţii. Raportul de audit constată un necesar minim de capitalizare sub regimul de solvabilitate II de 180 milioane lei, concomitent cu recuperarea creanţelor de la personele fizice si juridice afiliate”, se arată în răspunsul transmis către News.ro. În schimb, Euroins a realizat toate masurile scadente în 30 septembrie 2016 pe care şi le-a asumat în planul de redresare, potrivit ASF. Transferul ultimei tranşe de 100 milioane lei, pentru majorarea capitalului social, aprobată de acţionari în toamna acestui an, asigură premizele restabilirii stabilităţii financiare, consideră autoritatea. ”Pentru închiderea planului de redresare, ASF va face o analiză finală, după transferul ultimei tranşe, şi pe datele financiare ale societăţii la sfârşitul anului. Premizele existente pot conduce la o concluzie pozitivă, dar ieşirea din redresare trebuie constată şi aprobată de consiliu”, se arată în răspunsul trimis de ASF.

Facebook devine mai colorat

Utilizatorii Facebook vor putea posta status-uri colorate, începând de marţi, cu ajutorul unei noi opţiuni care permite alegerea unei culori de fundal pentru posturi.  Treptat, toţi utilizatori de Facebook vor avea acces la o funcţie lansată marţi, care permite alegerea unui fundal colorat pentru postările scrise. Aceasta nu este disponibilă pentru link-uri sau poze, ci strict pentru postările care conţin doar text. Folosirea noii opţiuni este cât se poate de simplă. În cadrul căsuţei de compunere a postărilor există acum o bară care conţine o paletă de culori şi gradienţi din care utilizatorii pot alege pentru a colora fundalul postărilor de tip text. În acest fel, orice utilizator îşi va putea evidenţia propriile postări, iar wall-ul multora va arăta ca un veritabil curcubeu. Prin această opţiune, Facebook încearcă să readucă în atenţia utilizatorilor săi postările personale, care, de altfel, reprezintă esenţa reţelei sociale şi cam singurul tip de conţinut original disponibil pe Facebook.

Brokeri: Firmele de asigurări au deja pierderi

Firmele de asigurări au deja pierderi, pe zona asigurărilor auto obligatorii RCA, la doar o lună de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă care plafonează tarifele asigurărilor RCA, şi sunt obligate să-şi recalibreze afacerile pentru a scăpa cu pierderi cât mai mici după perioada de şase luni de tarife plafonate, a declarat, pentru News.ro, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR), Bogdan Andriescu. Guvernul a aprobat, în noiembrie, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o Ordonanţă de Urgenţă care impune îngheţarea preţurilor RCA pentru şase luni, prin fixarea unor preţuri maxime de către ASF. Această măsură, care a intrat în vigoare în 18 noiembrie, a generat pierderi companiilor de asigurări, însă cifrele sunt diferite de la companie la companie. ”Asigurătorii care aveau cele mai mari tarife au înregistrat cele mai mari pierderi. Şi pentru brokeri este greu. Toţi încearcă să supravieţuiască acestei perioade de şase luni”, a spus Andriescu, pentru News.ro.

Credit Europe Bank a luat un credit de 40 milioane euro de la BERD


Credit Europe Bank, controlată de grupul financiar turcesc FIBA, a obţinut o finanţare de 40 de milioane euro, în trei tranşe, de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie si Dezvoltare (BERD), pentru acordarea de credite întreprinderilor micro, mici şi mijlocii (IMMM), potrivit unui comunicat publicat ieri. Patronii de IMM-uri din România se plâng de accesul greoi la finanţare, în condiţiile în care băncile cer, la acordarea unui credit, rezultate anterioare solide pentru o perioadă de mai mulţi ani. Acest acord va ajuta Credit Europe Bank să-şi consolideze poziţia în acest sector, potrivit reprezentanţilor instituţiei de credit. BERD este unul dintre cei mai importanţi investitori instituţionali din România. Până în prezent, banca a investit 7,3 miliarde euro în peste 380 proiecte si a mobilizat peste 14 miliarde euro din alte surse de finanţare. Credit Europe Bank avea la finalul anului trecut active de 4,5 miliarde lei şi o cotă de piaţă de 1,2%, fiind pe poziţia a 16-a în topul băncilor din România, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).









 























În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.