Economic

Cursurile pentru funcţionari publici, o mare afacere de famllie

Ziarul de Vrancea
11 dec 2016 1742 vizualizări
O verificare a Corpului de Control a premierului arată că ANFP a favorizat anumiţi parteneri de formare profesională la cursurile oraganizare pentru funcţionarii publici

Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) a favorizat anumiţi parteneri de formare profesională sau de perfecţionare selectaţi pentru pregătirea funcţionarilor publici, în ultimii cinci ani, prin modificarea ordinelor preşedintelui instituţiei, astfel încât aceştia să se încadreze mai uşor în criteriile de selecţie, dar şi la nivelul tarifelor practicate, iar pe de altă parte a fost schimbat modul de calcul al sumelor virate la bugetul statului, prin ordin al preşedintelui, acestea reducându-se din anul 2014, sub nivelul celor din 2011, arată raportul Corpului de Control al premierului, care indică suspiciuni şi asupra veridicităţii efectuării unor programe de formare. În perioada ianuarie 2011 - septembrie 2016, la nivelul ANFP şi al centrelor regionale de formare continuă pentru administraţia publică locală s-au desfăşurat 2.876 programe de formare profesională sau perfecţionare, în valoare totală de 34,36 miliuoane lei, se arată într-un comunicat al Guvernului. Acestea au fost organizate pentru 45.943 de cursanţi, majoritatea provenind din cadrul instituţiilor publice. Formatorii sunt parteneri ai ANFP sau ai centrelor regionale, selectaţi aproape în totalitate dintre societăţi comerciale sau organizaţii neguvernamentale, personalul specializat în activităţile de formare fiind constituit în special din funcţionari publici. Raportul Corpului de Control al premierului indică prezenţa unor parteneri de formare care au o poziţie dominantă pentru furnizarea acestui tip de programe, chiar dacă au furnizat aceste servicii pe o perioadă scurtă de timp, de 2-3 ani. De asemenea, aceştia au practicat tarife similare, situaţie favorizată chiar de către reglementările emise de către ANFP, prin care probabil a fost încălcată legea concurenţei.Preşedintele ANAP a favorizat, prin modificarea unor ordine, anumiţi formatori prin facilitarea încadrării în criteriile de selecţie. El a mai modificat prin ordine modul de calcul al sumelor virate la bugetul statului, ceea ce a condus la reducerea acestora începând din anul 2014. Dacă sumele virate la buget se situau la 333.919 lei în anul 2011 şi au crescut treptat până la 425.831 lei în 2013, din anul următor au scăzut brusc la 301.490 lei, sub nivelul din 2011, pentru ca anul trecut să se plaseze la 281.291 lei. Totodată, ponderea banilor viraţi la buget raportat la totalul contravalorii programelor de formare profesională/perfecţionare s-a diminuat anual, de la 7,9% în 2011 la 5% anul trecut. Raportul evidenţiază că, în multe situaţii, programele de formare profesională au fost o modalitate de recompensare a funcţionarilor publici de către şefii instituţiilor în care lucrează.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.