Economic

900 de lei lunar pentru firmele care angajează absolvenţi şi şomeri

Mihai Boicu
7 dec 2016 2531 vizualizări
Firmele pot lua aceşti bani timp de un an sau chiar 18 luni dacă angajează persoane din aceste categorii u pentru aceasta, trebuie încheiate convenţii cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi să respecte o serie de angajamente

Angajatorii beneficiază, începând din 3 decembrie, de subvenţii majorate dacă angajează pe perioadă nedeterminată anumite categorii de persoane, respectiv absolvenţi, şomeri sau absolvenţi cu handicap. Firmele pot primi lunar, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, câte 900 de lei, timp de un an, respectiv 18 luni pentru absolvenţii cu handicap. Pentru ca noile prevederi să fie aplicabile au fost modificate normele Legii 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi pentru stimularea ocupării forţei de muncă. Potrivit noilor norme, angajatorii care încadrează în muncă absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ trebuie să încheie cu agenţiile teritoriale de ocupare a forţei de muncă o convenţie în acest sens, în termenul de decădere de 12 luni de la data absolvirii studiilor de către respectiva persoană, însoţită de extrasul în copie certificată după pontaj şi după statul de plată. Pentru încheierea acestei convenţii, angajatorul trebuie să depună la AJOFM un tabel nominal cu absolvenţii încadraţi, copii ale actelor de identitate ale absolvenţilor, ale actelor în baza cărora a fost încadraţi, copii ale actelor de absolvire, o declaraţie pe propria răspundere a absolventului că la data absolvirii studiilor nu avea raporturi de muncă sau de serviciu, o declaraţie pe propria răspundere a angajatorului din care să rezultate că posturile pe care au fost încadraţi absolvenţi nu sunt posturi de muncă reînfiinţate după şase luni de la desfiinţarea acestora o declaraţie pe propria răspundere a angajatorului, din care să rezulte că absolvenţii încadraţi în muncă nu efectuează rezidenţiatul.

Documentele pot fi trimise electronic

Firmele au posibilitatea de a transmite documentele şi pe cale electronică, în baza unei semnături electronice obţinute în conformitate cu legea. De asemenea, acestea mai prevăd pentru aceşti angajatori o obligaţie ca respectivele documente să fie lizibile. În caz contrar, aceştia vor fi nevoiţi să redepună documentele, într-un termen de cinci zile de la solicitarea agenţiei. Documentele trebuie depuse cel târziu "până la data de 1 ale lunii următoare expirării termenului prevăzut de lege pentru depunerea declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate aferente lunii respective", pentru ca firmele să primească aceste subvenţii. Potrivit normelor în vigoare, nu pot beneficia de subvenţii cei care angajează, pe perioadă nedeterminată, absolvenţi ai învăţământului superior care nu au promovat examenul de licenţă sau de diplomă.

Cum se iau subvenţiile pentru şomeri

Firmele pot angaja, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă durată sau tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani, care n-au un loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională. Pentru fiecare dintre aceste persoane, angajatorul trebuie să încheie cu agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă o convenţie pentru acordarea subvenţiei. Angajatorul dă o declaraţie pe propria răspundere, prin intermediul reprezentantului legal, din care să rezulte că nu se află într-una dintre situaţiile în care nu are dreptul, prin lege, de a beneficia de aceste subvenţii. Şi în acest caz, documentele pot fi trimise în format electronic, iar angajatorul va avea un termen de cinci zile ca să redepună documentele, dacă acestea nu au fost lizibile şi agenţia a solicitat retrimiterea lor. Dacă angajatorul nu va respecta acest termen, el va pierde dreptul de a mai beneficia de stimulentul financiar pentru angajatul respectiv. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.