Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Preţurile apartamentelor au crescut în noiembrie doar în Cluj şi Timişoara

Ziarul de Vrancea
7 dec 2016 779 vizualizări
Preţurile apartamentelor din marile oraşe ale ţării s-au redus în noiembrie comparativ cu luna precedentă, cu excepţia metropolelorvestice Timişoara şi Cluj, însă au urcat cu 8,3%, în medie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate miercuri de portalul imobiliare.ro.

Astfel, în luna noiembrie, apartamentele s-au scumpit la nivel naţional, în medie, cu 0,3%, de la 1.042 de euro pe metru pătrat util, la finalul lui octombrie, până la 1.044 de euro pe metru pătrat. Evoluţia a fost generată, însă, doar de creşterile din Cluj şi Timişoara, celelalte mari oraşe consemnând ieftiniri. Faţă de noiembrie 2015, când un apartament costa, în medie, 964 de euro pe metru pătrat, nivelul actual este cu 8,3% mai ridicat, reiese din datele imobiliare.ro. În Capitală s-a înregistrat cel mai mare declin al preţurilor dintre oraşele mari. Apartamentele s-au ieftinit în ultima lună cu 1,1%, de la 1.141 la 1.129 de euro pe metru pătrat util, dar preţul mediu a crescut cu 3,1% în ultimul an. Preţurile apartamentelor vechi din Bucureşti au urcat cu 1,1% în noiembrie, la 1.074 de euro pe metru pătrat, în vreme ce locuinţele noi s-au ieftinit cu 2,5%, la 1.168 de euro pe metru pătrat. În Braşov, preţurile au înregistrat o scădere de 0,8% în noiembrie, până la 901 euro pe metru pătrat util, dar preţurile rămân cu 3,4% mai mari faţă de aceeaşi lună a anului trecut. În Cluj-Napoca, preţurile au urcat cel mai mult la nivel naţional, cu 1,7% în ultima lună, la 1.243 de euro pe metru pătrat util, consolidând poziţia celui mai mare oraş al Transilvaniei de cea mai scumpă piaţă imobiliară din ţară. Faţă de noiembrie 2015, preţurile apartamentelor din Cluj sunt cu 10,4% mai mari. În Timişoara a avut a doua creştere a preţurilor în ultima lună, pretenţiile vânzătorilor majorându-se cu 0,7%, la 1.036 de euro pe metru pătrat util. Oraşul consemnează cel mai mare avans la 12 luni, de 10,6%. În Iaşi, un alt oraş universitar important, preţurile apartamentelor au scăzut cu 0,6%, până la 895 de euro/mp. Comparativ cu noiembrie 2015, preţurile sunt mai mari cu 3,8% în cel mai mare oraş al Moldovei, potrivit imobiliare.ro. În Constanţa, suma medie solicitată în prezent pentru un apartament, de 955 de euro pe metru pătrat util, este cu 0,2% mai mică decât la finele lui octombrie, dar cu 4,7% mai mare decât în urmă cu 12 luni.

Smartphone-ul Moto Z, lansat oficial în România

Prezentat oficial încă din luna iunie, noul vârf de gamă Lenovo, Moto Z, este disponibil oficial în România începând din 7 decembrie. Conform celor de la Lenovo, Moto Z este construit din aluminiu utilizat în industria militară şi din oţel inoxidabil. Este, în acelaşi timp, rezistent, uşor şi subţire, măsurând numai 5,2 mm. Ca un vârf de gamă care se respectă, chiar şi sosit pe final de an, Moto Z are dotările standard ale celorlalte smartphone-uri de top lansate în 2016: procesor Snapdragon 820, 4 GB memorie RAM, 32 GB spaţiu intern de stocare şi suport pentru carduri de memorie cu capacităţi de până la 256 GB. Smartphone-ul cu Android 6.0.1 dispune de un ecran QHD (1440 x 2560 pixeli) de 5,5 inch şi o cameră foto de 13 MP cu sistem de stabilizare optică a imaginii. Bateria este nedetaşabilă şi are o capacitate de 2.600 mAh. Moto Z suportă aşa-numite Moto Mods - extensii care se pot ataşa fizic smartphone-ului, printr-un sistem magnetic, pentru a îmbunătăţi diverse funcţii. Sunt disponibile mai multe astfel de extensii: Moto Z este disponibil exclusiv în reţeaua Orange şi poate fi achiziţionat la preţuri începând cu 229 de euro la abonament Orange Me 42 pe 24 de luni.

Un miliardar japonez a anunţat investiţii masive în SUA

Un miliardar japonez, Masayoshi Son, a anunţat că va investi 50 de miliarde de dolari în startup-uri din Statele Unite şi va crea 50.000 de locuri de muncă. Anunţul a venit după o întâlnire cu preşedintele american ales Donald Trump, relatează Associated Press. “Vom investi 50 de miliarde de dolari în Statele Unite şi ne luăm angajamentul să creăm 50.000 de locuri de muncă noi. Vom investi în companii noi de tip startup în Statele Unite”, a spus omul de afaceri la plecarea din Trump Tower. “Am venit să sărbătoresc noua sa slujbă. Pentru că a spus că va reduce mult regulile, mi-am spus: ‘Este grozav, America va deveni din nou măreaţă!’”, a spus Son. Trump l-a însoţit pe Son până la parterul Trump Tower după întâlnire. Preşedintele-ales a salutat angajamentul omului de afaceri, înainte de aştepta investitori noi. Republicanul şi-a asumat rapid creditul pentru angajamentul lui Son, scriind pe Twitter: “Masa a spus că nu ar fi făcut niciodată acest lucru, dacă nu am fi cîştigat noi alegerile”.

Apple Music a depăşit 20 milioane de abonaţi

Serviciul de streaming muzical al celor de la Apple a depăşit 20 de milioane de abonaţi. Lansat cu puţin mai mult de un an în urmă, odată cu iOS 9, serviciul Apple Music se laudă deja cu 20 de milioane de abonaţi în toată lumea. Deşi mai are până să ajungă liderul domeniului, Spotify, care are peste 40 de milioane de utilizatori, ascensiunea rapidă a serviciului celor de la Apple arată că rocada este doar o chestiune de timp. În februarie, Apple Music avea 11 milioane de abonaţi, pentru ca două luni mai târziu să ajungă la 13 milioane, iar în septembrie era deja la pragul de 17 milioane de abonaţi. În ciuda criticilor privind ergonomia aplicaţiei, serviciul s-a dovedit a fi un real succes care a profitat din plin de baza mare de utilizatori ai device-urilor Apple. Peste jumătate dintre abonaţii Apple Music sunt din afara Statelor Unite. Serviciul este disponibil şi în România, unde beneficiază de un preţ de 5 euro pe lună, special adaptat la piaţa locală.





















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.