Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Volkswagen va plăti 14,7 miliarde de dolari din scandalul emisiilor

Ziarul de Vrancea
26 oct 2016 641 vizualizări
Volkswagen a obţinut marţi aprobarea justiţiei americane pentru acordul de 14,7 miliarde de dolari convenit cu autorităţile de reglementare federale şi ale statului California şi proprietarii a 475.000 de vehicule diesel, în scandalul emisiilor, unul dintre cele mai mari acorduri civile din istoria corporatistă, transmite Reuters.


În urma acordului, semnat de judecătorul districtual Charles Breyer din San Francisco, producătorul auto german va putea să înceapă răscumpărarea automobilelor poluatoare de la jumătatea lunii noiembrie. VW a admis în septembrie 2015 că a instalat softuri ilegale pe automobilele diesel, pentru a reduce nivelul emisiilor în timpul testelor de poluare. În realitate, emisiile acestora depăşesc cu pană la de 40 de ori limitele admise. Directorul general al VW, Matthias Mueller, a declarat la Berlin că semnarea acordului de către Breyer este un moment important în eforturile companiei de rezolvare a problemelor. Volkswagen a aceptat să cheltuiască 10,033 miliarde de dolari pentru răscumpărarea vehiculelor diesel şi compensaţii şi 4,7 miliarde de dolari pe programe de compensare a emisiilor excesive şi proiecte destinate vehiculelor nepoluante

BNR lansează o aplicaţie pentru recunoaşterea banilor

Banca Naţională a Romaniei (BNR) a lansat miercuri o aplicaţie pentru dispozitivele mobile, denumită “Leul Romanesc”, care are ca scop o mai bună cunoaştere a bancnotelor şi a monedelor romaneşti pentru utilizatorii de smartphone, se arată într-un comunicat remis, ieri, de BNR. “În cadrul aplicaţiei interactive Leul Romanesc, utilizatorii pot descoperi elementele de siguranţă şi design ale bancnotelor sau experimenta ce se întamplă atunci cand o bancnotă este înclinată, cand este luminată din spate sau cum se prezintă în lumină ultraviolet. Monedele în circulaţie beneficiază de asemenea de un spaţiu dedicate”, se arată în comunicat. Utilizatorii de dispozitive mobile pot accesa, totodată, o pagină cu informaţii generale despre BNR şi un joc interactiv ce oferă posibilitatea creării unei bancnote personalizate cu chipul jucătorului. În acelaşi timp, utilizatorii acestei aplicaţie vor avea la dispoziţie un set de întrebări şi răspunsuri care pot oferi celor interesaţi detalii despre avantajele bancnotelor din polimer comparativ cu cele din hartie şi despre preschimbarea bancnotelor şi monedelor vechi. Cei care vor folosi aplicaţia vor putea găsi recomandări pentru situaţia în care există suspiciuni că o bancnotă ar fi falsă. Aplicaţia le va permite utilizatorilor să interacţioneze cu bancnotele virtuale, înclinand dispozitivul sau utilizand camera foto. Aplicaţia este gratuită şi se adresează publicului larg, utilizator de dispozitive mobile,  persoanelor care lucrează frecvent cu numerar (comercianţi sau casieri), precum şi celor care interacţionează pentru prima oară cu lei (turişti străini). Serviciul Leul Romanesc este disponibil în limba romană, dar şi în limba engleză, şi poate fi instalat pe dispozitive cu sisteme de operare Apple iOS şi Android.

JPMorgan Chase a blocat accesul angajaţilor la site-ul Financial Times

JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană în funcţie de active, a blocat accesul angajaţilor la site-ul Financial Times, de pe computerele instituţiei, menţionand ”posibile probleme legate de copyright”, relatează Bloomberg. Banca a luat măsura săptămana trecută, potrivit unui purtător de cuvant. Angajaţii pot accesa în continuare site-ul publicaţiei, dar prin intermediul dispozitivelor proprii, cu condiţia să respecte drepturile de proprietate intelectuală, în conformitate cu condul de conduită al băncii, se arată în declaraţia purtătorului de cuvant, care a refuzat să dea detalii. Financial Times, care concurează la nivel global cu Bloomberg News şi alţi publisheri de informaţii financiare, a fost cumpărat anul trecut de compania japoneză Nikkei, pentru 1,2 miliarde de dolari. Publisherii limitează tot mai mult accesul la conţinutul site-urilor lor, care este disponibil pe bază de abonament, pentru a compensa declinul veniturilor aduse de variantele tipărite. Financial Times a derulat una dintre cele mai de succes tranziţii la abonamentele online, care reprezintă în prezent 70% din total.

Productivitatea muncii din industrie este în scădere

Productivitatea muncii, un indicator al eficienţei activităţii angajaţilor, a scăzut în industrie cu 1,3% în primele opt luni din acest an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică, în buletinul lunar de industrie. Scăderea productivităţii muncii reflectă reducerea producţiei realizate de către fiecare angajat, în medie. Declinul productivităţii muncii a accelerat faţă de prima jumătate a acestui an, cand s-a înregistrat o scădere a productivităţii de doar 1,1%. Productivitatea mai slabă a fost generată în special de căderea producţiei din sectorul extractiv, care nu a fost însoţită de o reducere corespunzătoare a personalului. "În perioada 1.I-31.VIII.2016 comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, productivitatea muncii în industrie a scăzut cu 1,3% din cauza scăderii industriei extractive (-13%) şi industriei prelucrătoare (-1%)", arată raportul INS.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.