Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Fondul de Garantare va oferi soluţii integrate IMM-urilor

Ziarul de Vrancea
25 oct 2016 671 vizualizări
Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a afirmat, marţi, la un eveniment organizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din Romania, că Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) va avea un "concept store" pentru sprijnirea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi a startup-urilor, la care deja se lucrează.

 Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) este o instituţie financiară nebancară prin care statul derulează programele de garanţii de stat, inclusiv pentru programul guvernamental Prima Casă. Ministrul a menţionat că, în prezent, instituţia pe care o conduce lucrează la un produs pentru sprijinirea start-up-urilor. Ideea a venit după ce reprezentanţii mediului de afaceri s-au plans că startup-urile au acces dificil la finanţare. "Un alt element la care FNGCIMM lucrează acum este un concept store care să ofere soluţii integrate IMM-urilor. Ne uităm aici la o abordare dublă. Practic să creăm o facilitate fizică, dar şi o facilitate virtuală, prin care reprezentanţii IMM-urilor sau cei care doresc să îşi deschidă o companie să vină şi să găsească un pachet integrat de informaţii referitor la cum se deschide o companie, cum se desfăşoară activitatea contabilă, cine îi poate ajuta", a afirmat Dragu. De asemenea, debutanţii în afaceri vor aprimi informaţii despre regulile contabile şi fiscale, astfel încat aceste afaceri să aibă succes şi "să nu se împotmolească în activităţile birocratice", potrivit ministrului. Dragu a argumentat că susţinerea startup-urilor de către guvern este un succes. "Ne uităm cu atenţie la înfiinţarea de firme şi de locuri de muncă. Pot să vă spun că în primul trimestru au fost înfiinţate peste 5.800 de firme de tip SRL-D, conform datelor de la Registrul Comerţului, iar Guvernul şi-a propus să sprijine creşterea acestor cifre pentru că fiecare SRL-D nou înfiinţat presupune crearea a două noi locuri de muncă”, a precizat Dragu. Ministrul a menţionat că există fonduri de 160 milioane de euro anual pentru startup-uri, 40 milioane euro pentru promovare la export şi un nou tip de ajutor de stat care se adresează firmelor mici.

Depozitele populaţiei în bănci au crescut cu 386 milioane lei

Depozitele deschise de către populaţie la băncile din Romania au crescut în septembrie cu 386 milioane lei faţă de luna precedentă, pană la 154,27 miliarde lei (34,65 miliarde euro), şi sunt mai mari cu 9,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, arată calculele News.ro, pe baza datelor publicate marţi de Banca Naţională a Romnaniei (BNR), după ce în iulie şi august s-a înregistrat o scădere a depozitelor, fenomen obişnuit în perioada vacanţelor. În august, principala lună a concediilor de vară, depozitele populaţiei în bănci scăzuseră cu 415 milioane lei, după un declin de 177 milioane lei în iulie. Valoarea depozitelor populaţiei era de 153,89 miliarde lei la finalul lunii august. Astfel, la finalul lunii septembrie, populaţia avea depozite în lei la bănci de 97,09 miliarde lei şi depozite în valută de 57,19 miliarde lei. În perioada septembrie 2015 - septembrie 2016, depozitele în lei ale persoanelor fizice au avansat cu 10,5%, iar cele în valută - cu 7,3%. În total, depozitele din bănci ale populaţiei şi firmelor au ajuns la 258,53 miliarde lei (echivalent cu 58,1 miliarde euro) la finalul lunii septembrie, în stagnare faţă de august , dar în creştere cu 11,1% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015.

Gazele devin mai importante în producţia de energie

Ponderea gazelor naturale în producţia de energie la nivel naţional ar putea urca la 45% în anul 2030, de la 32% la nivelul anului trecut, în timp ce sursa nucleară va reprezenta 12% din totalul producţiei, sub nivelul din prezent, arată unul din scenariile luate în calcul la elaborarea Strategiei Energetice a Romaniei 2016-2030, prezentat marţi de Radu Dudău, coordonatorul proiectului, în cadrul conferinţei ”INDUSTRIA ENERGETICă, DE LA STRATEGIA NAţIONALă LA INVESTIţIILE COMPANIILOR”, organizată de agenţia de presă News.ro. Acesta nu a precizat care sunt factorii care vor genera creşterea ponderii gazelor în totalul producţiei de energie, în contextul în care producţia onshore de gaze naturale scade de la an la an. ”Producţia din Marea Neagră are rol important în asigurarea securităţii în aprovizionare”, a menţionat Dudău. Potrivit datelor preliminarii din Strategie, gazele din Marea Neagră pot intra în consum în prima parte a anilor 2020, însă ”depinde de preţul internaţional al gazelor naturale”. De asemenea, cărbunele, petrolul şi apa (sursa hidro) vor asigura fiecare, în 2030, cate 7% din producţia de energie, în timp ce vantul (sursa eoliană) şi biomasa cate 6%. Energia solară va asigura în 2030 numai 2% din totalul producţiei, arată scenariul.

Apple lansează iOS 10.1

Apple a început furnizarea primul update pentru iOS 10, a cărui principală noutate este modul Portrait pentru camera foto a modelului iPhone 7 Plus. Cand a prezentat iPhone 7, una dintre facilităţile asupra căreia Apple a insistat, a fost un nou mod Portrait care, teoretic, ar trebui să realizeze fotografii ce separă clar subiectul de fundal şi blurează totodată fundalul, creand efectul numit bokeh. Apple a insistat chiar că modul Portrait face ca fotografiile realizate cu iPhone 7 Plus să semene cu cele făcute cu un aparat foto DSLR. Singura problemă, la momentul lansării iPhone 7, a fost că acest mod, care constă într-o serie de algoritmi software, nu era gata. Apple a promis că îl va lansa printr-un update de iOS, iar acest lucru se întamplă acum, cu iOS 10.1. Noul mod Portrait va fi disponibil doar pe iPhone 7 Plus, fiind dezvoltat pentru a folosi avantajele oferite de cele două camere foto cu care este dotat acesta. În practică, rezultate nu sunt întotdeauna grozave. Efectul nu funcţionează mereu la fel, fiind cazuri în care fundalul este, într-adevăr, blurat corect şi cazuri în care apar artefacte nedorite, iar separarea subiectului pare o editare nefericită în Photoshop.

























































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.