Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Romanii şi-au temperat dorinţa de cumpărare

Ziarul de Vrancea
20 oct 2016 689 vizualizări
Romanii şi-au temperat în ultimele trei luni dorinţa de cumpărare şi estimările privind economia, dar se aşteaptă în continuare la creşterea rapidă a veniturilor, arată studiul privind climatul de consum în Europa pentru al treilea trimestru din 2016 realizat de GfK, care avertizează că, în ciuda creşterii economice din Romania, majoritatea copleşitoare a populaţiei îşi permite să cumpere doar articolele esenţiale pentru traiul zilnic

Comparativ cu sondajul diu iunie, sondajul GfK din septembrie arată o reducere a aşteptărilor romanilor privind starea economiei, indicatorul coborand cu 3 puncte, la plus 1.  Şi indicatorul privind dorinţa de cumpărare a populaţiei din Romania a scăzut, cu 1 punct pană la plus 2, printre cele mai mici niveluri în randul statelor europene în care a fost realizat sondajul. Cele mai înalte niveluri ale dorinţei de cumpărare erau, în septembrie, în Germania (plus 53) şi Bulgaria (plus 21). În schimb, Romania se situează în topul clasamentului european după aşteptările populaţiei legate de creşterea veniturilor, cu un nivel al indicatorului de plus 21 în septembrie, în creştere cu 2 puncte faţă de iunie. La acest capitol, Romania este depăşită doar de Germania (plus 53), Polonia (plus 43) şi Cehia (plus 24).  Totuşi, specialiştii GfK avertizează că Romania rămane marcată de salariile foarte mici comparativ cu alte state din Uniunea Europeană. "Chiar dacă economia Romaniei arată înfloritoare în prezent, majoritatea copleşitoare a populaţiei îşi permite în continuare să cumpere numai articolele esenţiale pentru traiul zilnic şi nu exclude posibilitatea unui declin economic în următoarele luni", arată GfK, în comunicat.  La nivelul tuturor statelor membre ale UE, climatul de consum a scăzut de la 13,1 puncte la 12,3 puncte din iunie pană în septembrie 2016, potrivit studiului.

Exporturile elveţiene de ceasuri înregistrează cel mai lung declin

Exporturile elveţiene de ceasuri înregistrează cel mai lung declin de după 1988, de cand au loc raportări lunare, rezultatele din septembrie fiind influenţate de evoluţia negativă a livărilor în Hong Kong, transmite Bloomberg. Federaţia Industriei Elveţiene a Ceasuri a anunţat joi o scădere de 5,7% a exporturilor în septembrie, la 1,7 miliarde de franci, acesta fiind al 15-lea declin lunar consecutiv, mai lung decat cel consemnat după criza financiară mondială din 2008.”Asistăm la o plafonare a exporturilor, dar nu există o tendinţă de revenire. Piaţa din Hong Kong este foarte slabă”, a declarat Alessandro Migliorini, analist la Mirabaud Securities. Industria ceasurilor din Elveţia traversează una dintre cele mai dificile perioade după criza cuarţului din anii ’70 şi ’80, cand ceasurile cu baterii au pus în pericol existenţa ceasurilor mecanice. Scăderea numărului de turişti asiatici în Europa, din cauza riscurilor sporite de securitate, s-a adăugat unei liste de factori negativi între care cotaţia ridicată a francului şi campania anti-corupţie din China. Pentru a doua lună în acest an exporturile elveţiene de ceasuri au fost mai mari în SUA decat în Hong Kong, care a fost cea mai mare piaţă de profil timp de aproape un deceniu.

Plăţile cu cardul făcute de romani în străinătate au crescut cu 30%

Romanii care călătoresc în străinătate plătesc tot mai mult cu cardul, tendinţă sugerată de datele publicate joi de operatorul de carduri Mastercard, care arată că valoarea totală a plăţilor efectuate în afara ţării prin intermediul cardurilor Mastercard şi Maestro emise în Romania a crescut cu 30% între iunie 2015 şi iunie 2016. Datele companiei arată că valoarea medie a tranzacţiilor realizate de romani la terminale POS din străinătate a scăzut cu circa 10% în al doilea trimestru din acest an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pană la 238 lei. Potrivit Mastercard, cifrele arată o tendinţă de a plăti tot mai mult cu cardul în străinătate pentru cumpărături uzuale, de valoare mică. "Din totalul volumelor tranzacţionate la comercianţi din afara ţării cu carduri emise în ţară în aceeaşi perioadă, două treimi au fost efectuate prin intermediul cardurilor Mastercard şi Maestro", a menţionat Mastercard, într-un comunicat.

Garanţii de stat pentru firmele mici care se împrumută de la Crédit Agricole

Start-up-urile şi întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) care respectă criteriile de eligibilitate pot primide garanţii de pană la 80% din partea Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) la obţinerea din partea Crédit Agricole Romania a finanţării planurilor de dezvoltare a afacerilor, plafonul garanţiei pentru un credit fiind de 400.000 euro.  Fondul şi Crédit Agricole Romania au anunţat ieri extinderea accesului la creditare pentru IMM-urile din portofoliul băncii, atat pentru capital de lucru, cat şi pentru investiţii. “Parteneriatul între cele două instituţii financiare are în vedere simplificarea procedurilor de acordare a garanţiilor de tip plafon. Valoarea maximă a unei garanţii de tip plafon acordată unei companii poate atinge 1,6 milioane lei, respectiv 400.000 euro; perioada de valabilitate este corelată cu durata creditului solicitat la Credit Agricole Bank Romania şi acordat pe baza criteriilor de eligibilitate specifice”, arată Fondul de Garantare, într-un comunicat. Recent, Fondul de Garantare a semnat un acord similar şi cu banca de stat CEC Bank.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.