Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:WEF: Romania a coborat nouă poziţii în topul global al competitivităţii

Ziarul de Vrancea
28 sep 2016 655 vizualizări
Romania a coborat 9 poziţii în topul global al competitivităţii realizat anual de World Economic Forum (WEF), pe locul 62 din 138 de state, fiind în urma Bulgariei, plasată pe locul 50 în clasamentul care este condus în ordine de Elveţia, Singapore şi Statele Unite.

Global Global Competitiveness Report 2016-2017 analizează competitivitatea a 138 de economii, în funcţie de forţele care influenţează productivitatea şi prosperitatea acestora. În clasamentul general Romania a obţinut 4,3 puncte, pe o scară de la 1 la 7, fiind luate în considerare condiţiile de bază din economie, eficienţa, precum şi inovaţia şi sofisticarea afacerilor. În cazul condiţiilor de bază, care reunesc instituţiile, infrastructura, mediul macroeconomic şi sănătatea şi educaţia primară, Romania se află pe poziţia 72 (4,55 puncte). Romania stă cel mai bine în cazul mediului macroeconomic (locul 28), în timp ce la capitolul infrastructură şi sănătate şi educaţie este pe locul 88, iar în cazul instituţiilor pe locul 92. Factorul eficienţă economică, la care Romania ocupă locul 55, reuneşte educaţia superioară (locul 67), eficienţa pieţei (locul 80) şi eficienţa forţei de muncă (locul 88). De asemenea, acest factor include dezvoltarea pieţei financiare (locul 83), pregătirea tehnologică (locul 48) ţi mărimea pieţei (locul 42). Romania s-a plasat cel mai slab în privinţa inovaţiei şi sofisticării afacerilor, abia pe locul 100, cu 3,35 de puncte. În cazul soficticării afacerilor Romania se află pe locul 104, iar în cazul inovaţiei pe 93. În raport se mai arată că Romania ocupă poziţia 56 în cazul educaţiei şi competenţelor. În cazul competenţelor forţei de muncă actuale Romania este pe locul 59, iar în cel al competenţelor forţei de muncă viitoare pe 60. La dinamismul afacerilor Romania este pe locul 51, iar la capacitatea de inovaţie pe 66. În top 10 se află în ordine Elveţia, Singapore, Statele Unite, Olanda, Germania, Suedia, Marea Britanie, Japonia, Hong Kong şi Finlanda. Franţa este pe locul 21, Spania pe 32, iar Italia pe 44. Între ţările din Europa Centrală şi de Est, Estonia este pe locul 30, urmată de Cehia pe 31. Polonia ocupă poziţia 36, urmată de Rusia pe 43, în timp ce Ungaria ocupă abia locul 69. Grecia este pe poziţia 86, Croaţia pe 74, iar Republica Moldova pe 100.

Economia germaniei are legate de gat două pietre de moară

Deutsche Bank şi Volkswagen, penalizate în SUA cu sume de ordinul miliardelor de dolari pentru comportamentul incorect în afaceri, riscă să submineze economia germană, unul dintre puţinele motoare de creştere rămase la nivel mondial, relatează Bloomberg. Problemele cu care se confruntă în SUA Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană şi cea mai mare bancă de investiţii din Europa, şi Volkswagen, cel mai mare producător auto din Europa, coincid cu scăderea popularităţii politice a Angelei Merkel, a cărei formaţiune creştin-democrată pierde alegători în favoarea unui partid anti-imigraţie. Împreună, Deutsche Bank şi Volkswagen au peste 700.000 de angajaţi, dintre care aproape jumătate în Germania. Înrăutăţirea în continuare a situaţiei financiare a celor doi piloni ai economiei germane ar putea avea impact asupra creşterii interne şi ramificaţii în afara ţării, adăugandu-se altor riscuri precum cererea scăzută la nivel global şi efectele deciziei Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană.

BlackBerry externalizează producţia de smartphone-uri

BlackBerry va externaliza producţia de dispozitive, inclusiv cea de smartphone-uri sub nume propriu, pe fondul pierderilor şi declinului puternic al veniturilor, a anunţat joi compania canadiată, transmite Reuters. Compania a precizat că a încheiat un acord pentru un parteneriat cu compania indoneziană BB Merah Putih pentru producţia şi distribuirea de dispozitive sub marca BlackBerry. De asemenea, directorul general James Yersh va renunţa la funcţie din 1 octombrie, din motive personale, acesta urmand să fie înlocuit de fostul director al Sybase, Steven Capelli. BlackBerry a înregistrat în trimestrul al doilea fiscal o pierdere netă de 372 de milioane de dolari, la venituri de 334 de milioane de dolari, compania bugetand costuri de restructurare în valoare de 147 de milioane de dolari. În urmă cu un an, BlackBerry a obţinut un profit de 51 de milioane de dolari, la venituri de 490 de milioane de dolari. Excluzand elementele excepţionale, compania a înregistat profit zero.
















































































       


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.