Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Va fi înfiinţată poliţia asigurărilor

Ziarul de Vrancea
26 sep 2016 565 vizualizări
Un grup format din specialişti din ASF şi din firmele de asigurare propune înfiinţarea unui organism antifraudă cu puteri fără precedent, iar orice asigurat va putea deveni suspect, dacă Biroul Antifraudă devine operaţional în forma propusă în prezent, scrie Profit.ro.

Aceasta în condiţiile în care estimările recente ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) duc pragul de fraudă în asigurări la un procent de 15-20% raportat la întreaga piaţă din Romania, relevă un document oficial redactat în urmă cu puţin timp şi prezentat de Profit.ro. În cifre absolute, aceasta ar însemna că nivelul fraudelor se ridică, anual, la  1,7-1,8 miliarde de lei sau aproximativ 400 de milioane de euro. Proiectul ar fi coordonat direct chiar de către preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, după cum arată sursele Profit.ro. Instituţia ar urma să fie finanţată de către Autoritate în primii 3 ani de funcţionare şi va fi denumită, cel mai probabil, Biroul Antifraudă în Asigurări (BAFA). Acest organism ar urma să aibă printre angajaţi inclusiv foşti procurori, poliţişti sau lucrători din servicii de informaţii, pe un model existent deja în interiorul firmelor de asigurare. Primul paragraf de la capitolul “competenţe” transformă în posibil  suspect orice client al firmelor de asigurare. “BAFA poate investiga orice caz pe care compania de asigurări îl consideră necesar a fi investigat, cum de altfel şi cazurile ce vor fi alertate automat prin intermediul sistemelor informatice sau de către cetăţeni”, arată explicit documentul citat. Proiectul BAFA îşi propune din start să modifice Codul Penal prin introducerea unei definiţii clare pentru frauda în asigurări. Definiţia propusă în proiect include în cercul “suspecţilor” orice persoană care solicită daune morale peste un anumit nivel, mai scrie sursa citată.

Acţiunile Deutsche Bank au coborat la un minim record

Acţiunile Deutsche Bank au coborat ieri la un minim record din cauza temerilor investitorilor legate de impactul litigiilor şi posibilelor penalităţi, inclusiv în SUA, asupra capitalului celei mai mari bănci din Germania, transmite Bloomberg. La ora transmiterii ştirii, acţiunile Deutsche Bank sunt în scădere cu 4,2%, la 10,93 euro pe unitate, cel mai redus nivel atins vreodată. Indicele Bloomberg pentru bănci şi companii de servicii financiare din Europa, care include 38 de membri, este în declin cu 1,5%, iar titlurile Deutsche Bank au cea mai slabă evoluţie. Departamentul de Justiţie din SUA ar putea cere Deutsche Bank plata a 14 miliarde de dolari pentru închiderea unei investigaţii legate de operaţiunile cu instrumente financiare garatate prin ipoteci, sumă de peste două ori mai mare decat cea de 5,5 miliarde de euro bugetată de banca germană. Deutsche Bank îşi va rezolva problemele fără ajutor din partea guvernului, a anunţat luni cea mai mare bancă din Germania, relatează Reuters. ”Directorul general John Cryan nu a cerut niciodată cancelarului german ca guvernul să intervină în investigaţia Departamentului de Justiţie al SUA referitoare la ipoteci”, a declarat luni purtătorul de cuvant al Deutsche Bank. Acţiunile Deutsche Bank au atins luni un minim record de 10,62 euro pe unitate, după ce revista germană Focus a relatat la sfarşitul săptămanii trecute că Angela Merkel a exclus ajutarea băncii, în discuţiile cu oficiali ai justiţiei americane. ”Deutsche Bank este hotărată că îşi rezolve singură problemele. Nu se pune problema, în prezent, a unei majorări de capital. Îndeplinim toate cerinţele de reglementare”, a spus purtătorul de cuvant. Cryan şi Merkel s-au întalnit în luna iulie pentru a discuta despre repercusiunile Brexit, dar nu au abordat problema unui posibil ajutor guvernamental în litigiul din SUA, a declarat o persoană apropiată situaţiei. Deutsche Bank a anunţat la jumătatea lunii septembrie că va contesta o solicitare a Departamentului de Justiţie pentru plata a 14 miliarde de dolari în schimbul închiderii unei investigaţii legate de operaţiunile cu instrumente financiare garantate prin ipoteci.

Statul s-a împrumutat la dobanzi în creştere uşoară

Ministerul Finanţelor a vandut ieri obligaţiuni de stat în valoare de 645 milioane lei (145 milioane euro), scadente la 19 decembrie 2022, pentru care băncile vor primi un randament mediu anual de 2,53%, în scădere uşoară faţă de licitaţia precedentă pentru aceeaşi scadenţă, arată datele publicate de Banca Naţională a Romaniei (BNR). Valoarea anunţată a licitaţiei a fost de 500 milioane lei, dar Ministerul Finanţelor a preferat să împrumute, în final, o sumă mai mare. Cele nouă bănci participante la licitaţie au oferit de aproape două ori mai mult faţă de suma cerută de stat, respectiv 976,2 milioane lei. Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 3,5%. În urma licitaţiei, randamentul maxim oferit de către stat a fost de 2,56%, iar cel mediu - de 2,55% pe an, potrivit datelor BNR. În 11 şi 12 august, la precedenta licitaţie de titluri din aceeaşi serie, cu scandenţa în 29 aprilie 2019, Ministerul Finanţelor a luat de la bănci 521 milioane de lei, la un randament maxim de 2,56% şi un randamant mediu de 2,55% pe an.  În luna septembrie, Ministerul Finanţelor vrea să împrumute 4,3 miliarde lei de pe piaţa internă prin vanzarea de titluri de stat, la care s-ar putea adăuga încă 420 milioane lei prin licitaţii suplimentare. Pentru acest an, programul de împrumuturi al Romaniei prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vanzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.

Încrederea în economia Germaniei a crescut în mod surprinzător

Încrederea în economia Germaniei a crescut în mod surprinzător în septembrie, la cel mai ridicat nivel după luna mai 2014, companiile fiind mai optimiste în privinţa perspectivelor de afaceri, potrivit datelor publicate luni de institutul Ifo, transmite MarketWatch. Companiile anticipează ”o toamnă de aur” pentru cea mai mare economie din Europa, a declarat preşedintele Ifo, Clemens Fuest, după ce indicele pentru climatul de afaceri calculat de institut a crescut în septembrie cu peste trei puncte, la 109,5 puncte, depăşind aşteptările. Analiştii intervievaţi de Wall Street Journal anticipau că indicele referitor la încredere nu va înregistra nicio modificare în această lună. În august, indicele calculat de Ifo s-a aflat la 106,3 puncte, fiind uşor peste nivelul raportat iniţial, de 106,2 puncte.

Angajaţii Hyundai au declanşat prima grevă din ultimii 12 ani

Angajaţii fabricilor Hyundai Motor din Coreea de Sud au declanşat ieri prima grevă generală din ultimii 12 ani, pentru a cere salarii mai mari, acţiune care riscă să agraveze declinul profitului producătorului auto, relatează MarketWatch. Liniile de asamblare ale celor trei fabrici din Coreea ale Hyundai, cel mai mare producător de automobile din ţară, au fost oprite, blocand producţia a mii de vehicule. Activităţile vor fi blocate pană la miezul nopţii. Muncitorii au plănuit totodată greve parţiale, de şase ore, de marţi pană vineri, a declarat un purtător de cuvant al sindicatului. Anul trecut, fabricile din Coreea de Sud ale Hyundai au realizat aproape 40% din producţia globală de vehicule a companiei. ”Suntem dezamăgiţi de orice întrerupere temporară a producţiei, dar continuăm să colaborăm cu sindicatul pentru a rezolva problema cat mai repede”, a anunţat compania. Este pentru prima oară din 2004 cand membrii de sindicat ai Hyundai, care totalizează aproape 50.000 de persoane, au oprit total activităţile.

China a lansat un fond de 52,5 miliarde de dolari

China a lansat un fond de 350 de miliarde yuani (52,5 miliarde dolari) pentru restructurarea companiilor de stat, a doua mare economie a lumii traversand cea mai importantă transformare din ultimele două decenii, transmite Reuters. Restructurarea companiilor de stat necompetitive a devenit o prioritate pentru autorităţile de la Beijing, pe fondul cererii externe slabe, a capacităţii de producţie excedentare şi a productivităţii scăzute. Guvernul chinez a anunţat la începutul acestui an că va aloca 100 de miliarde de yuani pentru a ajuta autorităţile locale şi companiile de stat să finanţeze programele de concedieri din industria cărbunelui şi cea a oţelului. Potrivit estimărilor oficiale, pană la 1,8 milioane de oameni şi-ar putea pierde locurile de muncă. Capitalul Fondului pentru restructurarea companiilor de stat va fi folosit pentru creşterea competitivităţii unor firme de stat şi a operaţiunilor lor internaţionale, inclusiv a unor achiziţii în străinătate. Între cele 10 companii care vor investi în acest fond se vor afla China Mobile, China Railway Rolling Stock şi China Petroleum & Chemical.












































































       





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.