Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Fondul Proprietatea îşi vinde o parte din pachetul de la OMV Petrom

Ziarul de Vrancea
23 sep 2016 579 vizualizări
Fondul Proprietatea (FP) va demara o vanzare parţială a participaţiei sale de 19% în OMV Petrom SA, cea mai mare companie petrolieră din Romania, printr-o ofertă publică secundară privind atat acţiuni, cat şi certificate de depozit avand drept suport acţiuni ale societăţii (GDR - Global Depositary Receipt), a anunţat ieri FP.

„Fondul deţine la acest moment aproximativ 19% din capitalul social emis al societăţii (reprezentand 22,87% din NAV-ul Fondului la 31 august 2016) şi urmăreşte creşterea lichidităţii acţiunilor societăţii şi în acelaşi timp să rămană un investitor pe termen lung dedicat dezvoltării cu succes a societăţii”, se arată în comunicatul transmis vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Decizia a fost luată de FP „în conformitate cu angajamentul său de a creşte valoarea pentru acţionari şi de a creşte lichiditatea activelor din portofoliul Fondului”. GDR-urile vor fi admise la listare pe lista oficială a UK Financial Conduct Authority şi la tranzacţionare pe piaţa principală a instrumentelor financiare listate la London Stock Exchange (sub rezerva îndeplinirii anumitor criterii de eligibilitate). “Oferta se aşteaptă să fie încheiată în trimestrul 4 din 2016, în funcţie de condiţiile de piaţă, aprobarea prospectului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din Romania şi de confirmarea de către UK Listing Authority a eligibilităţii societăţii pentru admiterea pe lista oficială a UK Financial Conduct Authority”, informează FP. Oferta va fi constituită doar din acţiunile deţinute de fond. Compania nu va face o majorare de capital în legătură cu oferta publică şi nu va primi niciun venit din aceasta, arată FP. “Reducerea parţială a participaţiei Fondului în OMV Petrom SA are în vedere creşterea numărului acţiunilor libere la tranzacţionare (free float) ale companiei”, arată comunicatul. În privinţa participaţiei rămase în OMV Petrom SA, Fondul precizează că a fost de acord cu o perioadă de interdicţie spre vanzare de 360 de zile de la data închiderii ofertei, cu anumite excepţii.

Vacanţele au redus depozitele populaţiei din bănci

Depozitele deschise de către populaţie la băncile din Romania au scăzut în august pentru a doua lună la rand, cu 415 milioane lei faţă de luna precedentă, pană la 153,89 miliarde lei (34,55 miliarde euro), dar sunt mai mari cu 9,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, arată calculele News.ro, pe baza datelor publicate vineri de Banca Naţională a Romnaniei (BNR), scăderea economiilor fiind un fenomen obişnuit în perioada vacanţelor. La finalul lunii iulie, valoarea depozitelor populaţiei era de 154,3 miliarde lei. Astfel, la finalul lunii august, populaţia avea depozite în lei la bănci de 96,94 miliarde lei şi depozite în valută de 56,95 miliarde lei. În perioada august 2015 - august 2016, depozitele în lei ale persoanelor fizice au avansat cu 10,5%, iar cele în valută - cu 6,9%. În total, depozitele din bănci ale populaţiei şi firmelor au ajuns la 258,5 miliarde lei (echivalent cu 58 miliarde euro) la finalul lunii august, în creştere cu 0,5% faţă de iulie şi cu 11,8% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015. În urma acestor evoluţii, populaţia şi firmele şi-au consolidat poziţia de creditor net faţă de sistemul bancar, în condiţiile în care valoarea depozitelor din bănci este cu 20% mai mare faţă de valoarea totală a creditelor luate la 31 august, de  215,4 miliarde lei (48,4 miliarde euro). Ultimele date statistice arată o creştere accelerată a salariilor în ultimele luni. Caştigul salarial mediu net la nivel naţional a crescut cu 12,4% în ultimul an, pană la 2.078 de lei (echivalent cu 463 euro) în luna iulie 2016. În plus, de la 1 mai, salariul minim brut pe economie a crescut de la 1.050 de lei pană la 1.250 de lei. Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an şi de care depinde puterea de cumpărare a populaţiei, este în prezent semnificativ sub estimările analiştilor,  ajungand la -0,2% în luna august.

Fuji Heavy recheamă peste 900.000 de maşini Subaru Legacy

Grupul japonez Fuji Heavy Industries a anunţat ieri că recheamă în service circa 935.000 de maşini din modelul Subaru Legacy, în 76 de ţări, pentru a remedia o defecţiune a ştergătoarelor de parbriz, relatează Reuters. Cele mai multe maşini rechemate - 592.000 - sunt în Statele Unite.Constructorul auto japonez a precizat că în Japonia urmează să fie rechemate 107.000 de maşini. Maşinile Subaru Legacy rechemate sunt din seriile fabricate între 2009 şi 2013. Rechemarea vine după un val de rechemări de maşini pe plan mondial în ultima perioadă, cele mai multe fiind din cauza unor probleme ale airbag-urilor.

Statul a mai luat de la bănci 75 milioane lei pe trei ani

Ministerul Finanţelor a vandut vineri obligaţiuni de stat în valoare de 75 milioane lei scadente în 29 aprilie 2019, printr-o licitaţie suplimentară la cea de joi, în care a împrumutat 500 de milioane de lei (112,4 milioane euro) la un randament mediu anual de 1,39%, arată datele publicate de Banca Naţională a Romaniei (BNR). În urma licitaţiei suplimentare, Ministerul Finanţelor a împrumutat, în total, 575 milioane euo în cadrul acestei emisiuni. Băncile participante la licitaţie au oferit joi 2,77 miliarde lei, valoare de peste cinci ori mai mare faţă de cea împrumutată de stat. Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 2,5%. În urma licitaţiei, randamentul maxim oferit de către stat a fost de 1,40%, iar cel mediu - de 1,39% pe an, potrivit datelor BNR. În 4 şi 5 august, la precedenta licitaţie de titluri din aceeaşi serie, cu scandenţa în  29 aprilie 2019, Ministerul Finanţelor a luat de la bănci 575 milioane de lei, la un randamant mediu de 1,57% pe an. În luna septembrie, Ministerul Finanţelor vrea să împrumute 4,3 miliarde lei de pe piaţa internă prin vanzarea de titluri de stat, la care s-ar putea adăuga încă 420 milioane lei prin licitaţii suplimentare.











































































        



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.