Economic

Oferta pentru Oltchim: peste 100 milioane de euro

Ziarul de Vrancea
28 aug 2016 1064 vizualizări
Propunerea, făcută de o companie controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, nu vizează şi cumpărarea platformei petrochimice Bradu

Chimcomplex, membră a grupului SCR deţinut de omul de afaceri Ştefan Vuza, va depune o ofertă pentru a participa la licitaţia privind vânzarea combinatului chimic Oltchim. Omul de afaceri a declarat pentru News.ro că oferta sa depăşeşte 100 de milioane de euro, însă este interesat doar de ce deţine Oltchim la Râmnicu Vâlcea, fără platforma petrochimică Bradu din cadrul Arpechim Piteşti. Acesta pregăteşte totodată investiţii cumulate la Oltchim de circa 450 milioane de euro pentru următorii ani, în cazul în care va fi declarat câştigător. "E clar că vom depune o ofertă pentru Oltchim. Noi am vorbit cu auditorul, se vor întâlni cu noi pe 9 septembrie. Noi suntem interesaţi de tot ce există la Râmnicu Vâlcea, fără platforma petrochimică Bradu din cadrul Arpechim Piteşti", a declarat Vuza.
Proprietarul Chimcomplex spune că îşi doreşte un Oltchim funcţional, nu îl vrea "tăiat la fier vechi, cum poate intenţionează alţi investitori". "După părerea noastră, este greu şi neproductiv să împarţi Oltchimul în nouă pachete. În două-trei pachete se poate împărţi. Dacă e vorba de tot ce are Oltchim la Vâlcea, oferta noastră depăşeşte 100 de milioane de euro. Dar trebuie să vedem întâi care sunt pachetele scoase la vânzare", a spus Vuza. El nu a precizat însă detalii despre oferta pe care o va face, pentru că "este în joc" o licitaţie deschisă la care vor participa şi alţi investitori. Dacă ar câştiga licitaţia, Vuza intenţionează să investească circa 450 milioane euro la Oltchim, din care 150 milioane de euro în primii doi ani.
De altfel, în ultimii trei ani, Chimcomplex a depus trei oferte de cumpărare a Oltchim şi a purtat mai multe corespondenţe cu autorităţile responsabile (administratori judiciari, creditori, Ministerul Economiei), în care a arătat că întârzierea procesului de vânzare a combinatului vâlcen este în detrimentul tuturor, al vânzătorului, al cumpărătorului, dar şi al societăţii Oltchim.
Combinatul din Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă din ianuarie 2013, a fost scos la vânzare oficial, pe bucăţi, prin nouă pachete de active. Investitorii pot depune scrisori de interes pentru oricare sau pentru toate pachetele de active până la 30 septembrie 2016.
Avocatul Gheorghe Piperea, unul din administratorii judiciari ai Oltchim, a declarat miercuri că există deja trei investitori serioşi interesaţi să achiziţioneze cele nouă pachete de active scoase la vânzare de autorităţi în cazul societăţii vâlcene. Piperea estimează că până la sfârşitul anului contractele ar putea fi parafate.
Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puţin 307 milioane euro. Compania a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, după privatizarea eşuată cu Dan Diaconescu din 2012.
Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea Oltchim, dar fără succes. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania.
Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (simbol bursier OLT) a realizat un profit net de 18,5 milioane lei (4,1 milioane euro) în primul semestru al acestui an şi vânzări de 378,1 milioane lei (84 milioane euro), în creştere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
La 30 iunie 2016, Oltchim SA înregistra datorii totale în valoare de 1,35 miliarde lei. Combinatul are în prezent circa 2.000 de salariaţi.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.