Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Volkswagen s-a împăcat cu furnizorii

Ziarul de Vrancea
23 aug 2016 573 vizualizări
Volkswagen a ajuns la un acord cu cei doi furnizori, în conflictul declanşat de anularea unui contract care a afectat producţia la mai mult de jumătate din fabricile din Germania ale celui mai mare producător auto din Europa, transmite Reuters.

Conflictul risca să pună în pericol redresarea VW din criza manipulării testelor de poluare a 11 milioane de vehicule diesel la nivel mondial. După peste 20 de ore de negocieri, care au avut loc inclusiv pe timpul nopţii, VW a anunţat că a rezolvat neînţelegerile cu CarTrim, care fabrică scaune auto, şi ES Automobilguss, producător de componente pentru cutii de viteză, dar nu a oferit alte detalii. Furnizorii au confirmat acordul. Furnizorii cereau compensaţii pentru venituri de milioane de euro, pierdute după anularea contractului de către VW. Disputa a afectat luni circa 28.000 de angajaţi de la şase din cele 10 fabrici din Germania ale Volkswagen, fiind oprită inclusiv producţia celor mai bine vandute modele, Golf şi Passat. VW a anunţat luni că furnizorii au acceptat să reia livrarea de componente, iar fabricile afectate vor relua treptat producţia.

Ambalajul viitorului va fi confecţionat dintr-o proteină de lapte

Majoritatea ambalajelor alimentare pot fi reciclate, de la cofrajele pentru ouă la cutiile de lapte sau tuburile pentru unt, dar nu şi peliculele din plastic folosite la protejarea branzeturilor sau cărnii, acesta fiind motivul pentru care cercetătorii americani lucrează la soluţii alternative, una fiind ambalajele comerstibile provenite dintr-o proteină din lapte, potrivit Bloomberg. Cercetătorii Departamentului Agriculturii din Statele Unite (USDA) au descoperit că o proteină din lapte numită caseină poae fi folosită la dezvoltarea unui ambalaj comestibil, biodegradabil. Pelicula bazată pe caseină este de 500 de ori mai eficientă decat plasticul pentru protejarea alimentelor de oxigen, întrucat proteinele formează o reţea mai densă atunci cand polimerizează, au constatat cercetătorii. Această peliculă este mai eficientă şi faţă de actualele materiale comestibile din amidon şi protejează alimentele senzibile la lumină. ”Totul este vandut în ambalaje tot mai mici, ceea ce este grozav pentru pranz, pentru şcoală, dar generează tot mai multe deşeuri”, a spus Laetitia Bonnaillie, cercetător la USDA care este unul dintre coordonatorii cercetării în domeniul ambalajelor din caseină. Pentru a produce un ambalaj mai practic, echipa de cercetători a adăugat peliculei din caseină glicerină şi pectină din citrice. Aditivii folosiţi fac ambalajul comestibil diferit de alte ambaleje, întrucat pectina este bună pentru consumul uman. Arome, vitamine şi alţi aditivi pot fi utilizaţi pentru a face ambalajele şi alimentele pe care le protejează mai gustoase şi mai nutritive. Una dintre aplicaţii poate fi pentru pachetele solubile de cafea uscată sau de supă. În loc să rupi ambalajul şi să îl arunci, poţi pune produsul cu ambalaj cu tot în apă fiartă, adăugand astfel proteine în alimentaţie. Un alt exemplu ar fi înlocuirea ambalajelor de unică folosinţă la care se foloseşte mult plastic, pentru produse ca batoanele de branză. Un dezavantaj ar fi că pelicula din caseină se dizolvă în apă, ceea ce necesită containere mari din plastic sau carton pentru a le feri de umezeală.

Compania canadiană Eldorado Gold anunţă extinderea activităţilor din Romania

Compania canadiană Eldorado Gold, care deţine în Romania mai multe concesiuni miniere în sudul Munţilor Apuseni, a anunţat, într-un comunicat, că îşi extinde activitatea în Romania, după ce a primit, luna aceasta, licenţa de exploatare de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru perimetrul minier Troiţa-Piţiguş, aflat în zona de sud a Munţilor Apuseni, şi în care se află în special zăcăminte de aur şi cupru. Perimetrul Troiţa-Piţiguş, din zona satului Bolcana, comuna Băiţa, se află la circa şase kilometri de proiectul Certej, deţinut tot de Eldorado, şi aproape de oraşele Deva şi Brad. "Zona Troiţa-Piţiguş pentru care s-a obţinut licenţa este adiacentă celorlalte perimetre pentru care compania deţine licenţe, majorand poziţia în teritoriu a Eldorado la 46 de kilometri pătraţi", se arată în comunicat. Potrivit companiei canadiene, ANRM a acordat în luna august licenţă de exploatare pentru perimetrul Bolcana societăţii European Goldfields Deva SRL, deţinută în proporţie de 100% de Eldorado.  Proiectele miniere ale Eldorado în Romania sunt criticate de mai multe ONG-uri de protecţie a mediului, care acuză grupul canadian că a acaparat aproape 5.000 de hectare de teren în Munţii Apuseni pentru un proiect de exploatare a resurselor naturale în care vor fi folosite cianuri. Compania canadiană operează în zonă prin două companii - Deva Gold şi European Goldfields Deva. "Amploarea proiectului Certej depăşeşte graniţele concesiunii iniţiale. Prin urmare compania soră European Goldfields Deva SRL a cerut şi a obţinut de la ANRM în 2010 perimetrul Sălişte Hondol. Aici ar urma să fie amplasate cele două iazuri de decantare, unul de sterile toxice, celălalt de cianuraţie prevăzute de Deva Gold SA pentru proiectul minier Certej", susţine reţeaua Mining Watch Romania, din care fac parte mai multe organizaţii non-guvernamentale care urmăresc derularea proiectului.

iPhone 6S este mai rapid decat noul Galaxy Note 7

Cel mai recent smartphone de top al celor de la Samsung, Galaxy Note 7, pierde la scor meciul cu iPhone 6S cand vine vorba despre viteza de deschidere a aplicaţiilor. Galaxy Note 7 este un flagship proaspăt lansat. iPhone 6S face în curand un an de cat a intrat pe piaţă. Cu toate astea, smartphone-ul celor de la Apple se dovedeşte mult mai rapid decat phablet-ul tocmai lansat de Samsung. În testul publicat pe YouTube de către cei de la PhoneBuff a fost testată exclusiv viteza cu care sunt deschise acelaşi set de aplicaţii şi jocuri pe cele două telefoane. În total, cele două dispozitive au fost cronometrate pentru deschiderea a 14 aplicaţii şi jocuri. În final, iPhone 6S a încheiat testul după 1 minut şi 21 de secunde. Galaxy Note 7 a avut nevoie de 2 minute şi 4 secunde. Cea mai mare diferenţă dintre cele două dispozitive s-a făcut la nivelul jocurilor. Acestea au pornit semnificativ mai repede pe iPhone 6S decat pe Galaxy Note 7. Aceste rezultate s-au înregistrat în pofida faptului că Note 7 dispune de dotări hardware superioare. iPhone 6S foloseşte un procesor dezvoltat acum doi ani şi are 2 GB memorie RAM, în timp Note 7 are un procesor lansat acum 6 luni şi 4 GB memorie RAM. Concluzia logică este că software-ul face diferenţa. Un sistem de operare optimizat special pentru un anumit set de componente va fi net superior unuia scalat pentru rula pe sute de configuraţii posibile.

Android 7.0 Nougat, disponibil pentru dispozitivele Nexus

Posesorii de telefoane şi tablete Nexus pot trece, începand de astăzi, la cea mai recentă versiune de Android, numită Nougat. Google a început ”debarcarea” celei mai noi versiuni a propriului sistem de operare pentru dispozitive mobile. Android Nougat va putea fi instalat pe versiunile suportate de telefoane şi tablete din seria Nexus. Ca în fiecare an, accesul la cea mai recentă versiune de Android este un privilegiu rezervat celor care deţin dispozitivele Nexus comercializate de către Google. Însă, doar cele mai noi device-uri vor putea instala Android Nougat. Lista include modelele Nexus 6P, Nexus 5X, Nexus 6 şi Nexus 9. Acestora li se adaugă dispozitivul multimedia Nexus Player. Ce-a de-a şaptea versiune majoră de Android aduce, printre altele, suport îmbunătăţit pentru multi-tasking şi posibilitatea de a răspunde mesajelor primite direct din notificări. Alături de acestea, vor putea fi observate o mulţime de modificări minore ce au rolul de a îmbunătăţi semnificativ experienţa generală de utilizare. Ca de obicei, update-ul va deveni disponibil treptat dispozitivelor Nexus suportate. Astfel, dacă utilizatorii norocoşi îl vor putea instala de astăzi, alţii ar putea aştepta şi cateva săptămani.




































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.