Economic

Romanii au dat de gustul fructelor de mare

Ziarul de Vrancea
23 aug 2016 666 vizualizări
Consumatorii preferă creveţii, midiile, calamarii şi caracatiţa

Piaţa romanească a fructelor de mare a ajuns, anul trecut, la 35 de milioane de euro, potrivit unui studiu publicat marţi de Romfood Trading, proprietarul brandului Alfredo Seafood, cea mai mare pondere în vanzări, atat ca valoare, cat şi ca volum, avand-o creveţii şi scoicile. Romanii îşi diversifică alimentaţia şi au dat de gustul fructelor de mare încercate în vacanţele petrecute prin Mediterană. Creveţii au ocupat prima poziţie în topul volumelor de fructe de mare vandute în 2015, cu 30,9%, urmaţi de scoici (16,4%), calamari (13,8%) şi caracatiţă (8,8%). Clasamentul se păstrează şi din punct de vedere valoric: creveţii însumează 51,4% din totalul pieţei, la mare distanţă situandu-se scoicile (14,2%), calamarii (9,7%) şi caracatiţa (6,9%), potrivit studiului Alfredo Seafood, care reprezintă o cotă de 23% din piaţa de fructe de mare de marcă. Totuşi, vanzările vrac şi private-label sunt dominante ca volum. Pe piaţa locală, estimată la 35 de  milioane de euro, s-au vandut 500 de tone de fructe de mare în cursul anului trecut. ”Romanii au devenit interesaţi de fructele de mare, care, deşi intră în continuare în categoria produselor elitiste, se regăsesc din ce în ce mai mult în obiceiurile de consum. Preferinţa clară pentru creveţi poate fi explicată prin faptul că, pe de o parte, romanii călătoresc mult şi în special în ţări mediteraneene unde fructele de mare sunt obligatorii în toate meniurile, dar şi pentru ca Chef-ii romani îi promovează”, a declarat directorul general al  Romfood Trading, Cristian Dărmănescu, care se aşteaptă la o creştere de 5% a acestei pieţe în 2016. Principala sursă de fructe de mare din Romania sunt creveţii tropicali aduşi din Vietnam, India si China. Pe piaţa romanească, fructele de mare pot fi cumpărate atat sub formă congelată, cat şi refrigerată, ceea ce înseamnă că produsul nu mai trebuie decongelat înainte de a fi gătit. Din păcate, Marea Neagră nu are ecosistemul potrivit pentru supravieţuirea unor specii precum caracatiţă şi calamarii, care trăiesc în ape cu salinitate ridicată. Chiar dacă romanii au început să mănance fructe de mare şi peşte, consumul este încă mic în comparaţie cu italienii sau francezii: romanii cosumă 5 kilograme de peşte anual, în timp ce media europeană este de peste 20 de kilograme.














       






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.