Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Romanii şi-au pierdut cheful să devină patroni

Ziarul de Vrancea
27 iul 2016 532 vizualizări
Romanii au înfiinţat în prima jumătate a acestui an 60.389 de companii noi, în scădere cu 3,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, peste două treimi dintre entităţiile noi înregistrate fiind societăţi cu răspundere limitată (SRL), arată statisticile publicate miercuri de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

SRL-urile reprezintă 68% din totalul înregistrărilor de firme noi din primele şase luni, cu un număr total de 41.016, potrivit ONRC. În prima jumătate a anului trecut, cand s-au înfiinţat 62.295 de firme, SRL-urile aveau o pondere de 52%, fiind urmate de persoane fizice autorizate (PFA), cu 30,1% (19.149). În prima jumătate a acestui an, numărul de PFA-uri nou înregistrate a scăzut pană la 12.146, iar ponderea în numărul total de companii nou-înfiinţate s-a redus la 20,1%. Reducerea abruptă vine după ce, de la 1 ianuarie, statul a introdus plata obligatorie a contribuţiei la pensie pentru PFA-uri, iar impozitarea firmelor mici s-a redus. În topul judeţelor şi oraşelor ţării, lider autoritar rămane Bucureştiul, cu 9.613 înregistrări de firme în primele şase luni ale acestui an, cu 4% mai puţine, însă, faţă de aceeaşi perioadă din 2015. Pe locul al doilea se află judeţul Cluj, cu 3.162 de înregistrări, în scădere cu 1,2%, iar pe poziţia a treia judeţul Timiş, cu 2.829 firme nou-înfiinţate, cu 8,55 mai multe faţă de perioada similară din 2015.  Pe poziţia a patra se află judeţul Ilfov, cu 2.398 înregistrări, în scădere cu 3,7%, iar pe locul cinci judeţul Bihor, cu 2.206 înregistrări, număr mai mic cu 4,5% comparativ cu perioada ianuarie-iunie 2015. Sectorul care atrage cel mai mare număr de companii noi este comerţul, cu o cotă de 22,7% din numărul de firme nou-înfiinţate în prima jumătate a acestui an.

Se înmulţesc reclamaţiile la adresa companiilor de comunicaţii

Numărul de reclamaţii privind serviciile de comunicaţii depuse la autoritatea de reglementare din domeniu a crescut în prima jumătatea acestui an cu 42% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, pană la 1.310, cele mai multe vizand companiile de telefonie mobilă, potrivit datelor publicate, miercuri, de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Plangerile au vizat servicii de telefonie, internet, retransmisie a programelor audiovizuale şi servicii poştale. "Cele mai numeroase plangeri primite de Autoritate în primele şase luni ale anului se referă la serviciile de telefonie mobilă (45% din totalul problemelor semnalate), urmate de serviciile poştale (14%), serviciile de acces la internet fix (12%), portarea numerelor de telefon (8%) şi  serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale (7%)", a precizat ANCOM. Calitatea serviciilor de comunicaţii electronice este principalul subiect vizat de clienţii nemulţumiţi, cu 182 de reclamaţii depuse în acest sens, fiind urmată de sesizările referitoare la facturarea serviciilor (156 de petiţii), contractele încheiate la distanţă  (129) şi lipsa de informare sau informarea necorespunzătoare a utilizatorilor de către furnizori (121).  Serviciile furnizate de RCS&RDS a înregistrat cel mai mare număr de reclamaţii - 272 - la autoritatea de reglementare, în timp ce pe locul al doilea se situează Vodafone Romania, cu 228 de petiţii. Pe locurile următoare în topul reclamaţiilor se află Telekom Romania Mobile Communications (207 petiţii), Orange Romania (129) şi Telekom Romania Communications (102 petiţii). "Pe segmentul serviciilor poştale, ANCOM a primit 180 de plangeri, dintre care cele mai multe s-au referit la termenul de livrare a trimiterilor (44%) şi la deteriorarea trimiterilor poştale (24%)", a precizat ANCOM. Companiile cele mai reclamate în prima jumătate a acestui an au fost Urgent Cargus, cu 70 de reclamaţii, Fan Courier (38) şi Poşta Romană (27), potrivit datelor autorităţii de reglementare.

Banca Angliei foloseşte aplicaţii specifice site-urilor de matrimoniale

Banca Angliei a utilizat aplicaţii specifice mai mult site-urilor de întalniri pentru a descifra impactul crizei financiare asupra pieţei imobiliare, potrivit unui articol postat miercuri pe un blog al angajaţilor instituţiei financiare, Bloomberg notand că ”Bătrana Doamnă” din Threadneedle Street este în căutarea unei căsnicii stabile. Motivul este că economiştii băncii centrale au acces mai mult ca oricand la date, dar uneori au dificultăţi să le sorteze. Aici devin folositoare instrumentele site-urilor de întalniri, oficialii Băncii Angliei folosind algoritmi utilizaţi de acestea pentru a descifra mai uşor modul în care criza financiară a afectat piaţa imobiliară din Marea Britanie. În timp ce unul din nouă britanici s-a mutat în perioada 2013-2014, datele Biroului Naţional de Statistică privind împrumuturile nu conţin informaţii legate de motivul mutării. Prin utilizarea algoritmilor respectivi, economiştii pot înţelege de ce, cand şi cum s-au mutat oamenii. Postarea pe blogul băncii centrale a avut loc cu ocazia celei de-a 322-a aniversări a înfiinţării Băncii Angliei, în 1694, şi arată hotărarea economiştilor de a explica natura mai modernă şi metodele cercetării lor.

Vanzările de iPhone-uri au scăzut cu 15%

Vanzările de iPhone-uri ale Apple au scăzut cu 15% în trimestrul al treilea fiscal, la 40,4 milioane de aparate, dar au depăşit uşor estimările analiştilor, iar compania a anticipat că veniturile din trimestrul patru vor fi şi ele peste aşteptări, informaţie care a dus la creşterea acţiunilor companiei cu pană la 7%, relatează Reuters. În trimestrul al treilea, veniturile au coborat cu 15%, la 42,4 milioane de dolari, în timp ce analiştii prognozau venituri de 42,1 miliarde de dolari. Pentru trimestrul patru fiscal, care se va încheia în septembrie, Apple prognozează venituri de 45,5-47,5 miliarde de dolari, faţă de 51,5 miliarde de dolari în urmă cu un an.Analiştii se aşteaptă ca Apple să înregistreze venituri de 45,5 miliarde de dolari în ultimul trimestru al anului fiscal. În trimestrul al treilea, profitul net al Apple a scăzut cu 27%, la 7,8 miliarde de dolari. Vanzările de iPad-uri au fost de 9,95 milioane de unităţi, depăşind estimările analiştilor, de 9,1 milioane de unităţi. Apple a vandut 4,25 de milioane de PC-uri Mac, comparativ cu estimările de 4,4 milioane. Veniturile din servicii ale grupului au urcat cu 19%, la 5,98 miliarde de dolari.

Amenzi mai mari pentru companiile miniere

Guvernul a actualizat cu rata inflaţiei valoarea amenzilor aplicate firmelor care desfăşoară activităţi miniere şi care un respectă prevederile Legii minelor, astfel că aceste contravenţii pornesc acum de la 11.500 lei, faţă de 5.700 lei anterior, şi ajung la 95.600 lei, de la 38.200 lei înainte. Amenzile nu au mai fost majorate din anul 2003. “Amenzile contravenţionale aplicate conform Legii minelor (nr.85/2003) titularilor actelor de dare în administrare sau de concesiune în baza cărora aceştia desfăşoară activităţi miniere şi nu au respectat obligaţiile ce le revin vor fi actualizate cu rata inflaţiei din perioada aprilie 2003-noiembrie 2015, adică cu 91,38%”, a anunţat Guvernul. Regimul acestor contravenţii se stabileşte în funcţie de gravitatea efectelor nerespectării obligaţiilor, “nivelul amenzilor fiind între 11.500 lei (anterior 5.700 lei) şi 95.600 lei (anterior 38.200 lei)”, precizează Executivul.





























       





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.