Economic

Vrei să dezvolţi o afacere la sat? Poţi lua pană la 200.000 euro de la UE

Ziarul de Vrancea
26 iul 2016 990 vizualizări
Agricultorii pot obţine pană la maximum 200.000 euro pe proiect pentru activităţi meşteşugăreşti

Agricultorii pot depune cereri de finanţare în cadrul a două submăsuri, din Programul National de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020, prin care primesc bani europeni pentru proiecte de investiţii în activităţi neagricole derulate în mediul rural. Solicitanţii au la dispoziţie în acest an, pentru cele două submăsuri, 158 milioane de euro, a anunţat Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Din suma totală, 73 de milioane de euro sunt alocaţi pentru finanţarea 100% nerambursabilă a planurilor de afaceri prin submăsura „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale”. Beneficiarii care depun proiecte de investiţii pot primi 50.000 euro sau 70.000 euro pe proiect, dacă planul de afaceri prevede activităţi de producţie, servicii medicale, sanitar-veterinare şi de agroturism. Investiţiile eligibile în cadrul acestei submăsuri pot asigura înfiinţarea şi dezvoltarea de microîntreprinderi şi întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale. Ca tipuri de investiţii, acestea pot fi: fabricarea produselor textile şi a încălţămintei, prelucrarea lemnului, producţia şi furnizarea de energie electrică, activităţi de servicii informatice, activităţi de creaţie şi interpretare artistică, activităţi de design specializat etc. De asemenea, 85 de milioane de euro sunt alocaţi pentru finanţarea cu pană la 90% nerambursabilă a proiectelor de investiţii prin submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”. Aici sunt sprijinite financiar microîntreprinderile şi întreprinderile mici din mediul rural, care îşi creează sau dezvoltă activităţi non-agricole în zonele rurale. Sprijinul public nerambursabil este de 70%, existand posibilitatea de a se majora la 90%, în anumite condiţii prevăzute în ghidul solicitantului. Agricultorii pot obţine pană la maximum 200.000 euro pe proiect pentru activităţi meşteşugăreşti (activităţi de artizanat şi alte activităţi tradiţionale non-agricole – olărit, brodat, prelucrare manuală a fierului, lanii, lemnului, pielii), investitii pentru producerea si comercializarea produselor non-agricole (produse textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hartie şi carton, chimice, farmaceutice), investiţii asociate cu industria metalurgică (fabricarea de constructii metalice, masini, utilaje si echipamente), investiţii legate de furnizarea de servicii. Cererile de finanţare se depun online pe pagina oficială a AFIR. Pentru cele două submăsuri, sesiunea de primire a proiectelor este deschisă între 28 iulie şi 30 noiembrie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.