Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Şefii de la Registrul Comerţului vor avea mandat pe viaţă

Ziarul de Vrancea
1 iul 2016 843 vizualizări
O iniţiativă legislativă a Senatului prevede ca directorul ONRC, adjuncţi şi ceilalţi directori din instituţie să aibă mandat pe perioadă nedeterminată


Directorul general, directorii generali adjuncţi ai ONRC, directorii şi directorii adjuncţi ai oficiilor registrului comerţului de pe langă tribunale ar putea trece de la mandatul de 4 ani pe care îl au la unul pe perioadă nedetermină, potrivi unei iniţiative legislative depuse la Senat. ''Directorul general/directorii generali adjuncţi ai Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, directorii/directorii adjuncţi ai oficiilor registrului comerţului de pe langă tribunale care la data intrării în vigoare a prezentei legi sunt în exerciţiul mandatului de ani pentru care au fost numiţi, mandatul acestora urmand a fi transformat de drept în exercitarea funcţiilor în cauză pe perioadă nedeterminată, prin ordin al ministrului justiţiei şi act adiţional, fără nicio altă formalitate, începand cu data intrării în vigoare a prezentei legi'', prevede Legea pentru modificarea articolului 10 din Legea nr. 26/1990 privind Registrul Comerţului depusă de senatorii PSD Ioan Chelaru şi Ovidiu Donţu. Legea depusă la Senat prevede că directorul general, directorii generali adjuncţi ai ONRC, directorii şi directorii adjuncţi ai oficiilor registrului comerţului de pe langă tribunale sunt selecţionaţi prin examen sau concurs şi numiţi în funcţie prin ordin al ministrului justiţiei. Iniţiatorii susţin în expunerea de motive că ''se impune renunţarea la instabilitatea creată de schimbarea periodică a structurilor de conducere ale ONRC şi oficiilor registrului comerţului de pe langă tribunale''.Senatorii PSD Ioan Chelaru şi Ovidiu Donţu argumentează că selecţionarea acestora se face prin exeamen sau concurs, ''criteriu obiectiv, nelipsit de transparenţă, ce răspund exigenţelor profesionale cerute de această funcţie'' şi că avand în vedere atribuţiile care le revin acestora au nevoie de timp. ''Luand în considerare că, printre alte atribuţii prevăzute de lege, directorul general aprobă înfiinţarea şi desfiinţarea birourilor teritoriale ale oficiilor registrului comerţului de pe langă tribunale, ţinand cont de rezultatele financiare ale acestora şi de condiţiile administrative ale oficiului registrului comerţului de pe langă tribunal, respectiv aprobă înfiinţarea şi desfiinţarea ghişeelor de furnizare a informaţiilor înregistrate în registrul comerţului şi numeşte personalul ONRC şi al ofiiilor registrului comerţului de pe langă tribunale, exercitarea acestora implică factorul timp'', susţin senatorii PSD Ioan Chelaru şi Ovidiu Donţu.

Lege pentru protejarea beneficiarilor Programului Prima Casă

Deputatul PNL Daniel Zamfir a depus, la Parlament, o lege care vine în sprijinul celor care s-au împrumutat prin programul Prima Casă şi care nu-şi mai pot plăti ratele la bancă, în situaţia în care Legea dării în plată nu se aplică şi creditelor contracte prin acest program. ''Avand în vedere că prevederile articolului 1, alineatul 4, din Legea 77/2016 privind darea în plată a aunor bunuri imobile în vederea stingerii obliigaţiilor asumate prin credite exceptează creditele acordate prin Programul Prima Casă, prin prezenta propunere legislativă se reglementează mecanismul prin care se acordă protecţie acestei categorii de persoane'', susţine deputatul PNL Daniel Zamfir, în expunerea de motive a Legii privind acordarea unor protecţii beneficiarilor Programului Prima Casă în cazul cărora s-a demarat procedura valorificării locuinţei ce face obiectul garanţiei Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, depusă la Parlament. Legea propusă de Daniel Zamfir prevede că ANL are ca obiective cumpărarea de locuinţe a căror achiziţie sau construcţie s-a realizat prin Progamul Prima Casă, în situaţia demarării procedurilor de valorificare a garanţiei constituite asupra locuinţei, închirierea locuinţelor cumpărare în cadrul acestei proceduri, dar şi vanzarea acestora către foştii beneficiari ai Programului Prima Casă în condiţile exercitării de către cei vizaţi a dreptului de preemţiune. Potrivit sursei citate, alocaţiile de la bugetul de stat pentru constituirea resurselor ANL, stabilite în condiţiile legii, ar urma să aibă vedere sumele necesare cumpărării de către ANL a locuinţelor a căror achiziţie sau construcţie s-a realizat prin Programul Prima Casă şi în cazul cărora s-a demarat procedura valorificării garanţiei. De asemenea, sumele încasate din chirii de la beneficiari Programului Prima Casă în cazul cărora s-a demarat procedura valorificării garanţiei şi care şi-au manifestat opţiunea de a păstra locuinţa în calitate de locatari ar urma să se constituie în venit la bugetul ANL. Deputatul Daniel Zamfir propune şi modificarea Legii nr. 368/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului Prima Casă. Astfel, în termen de 15 zile de la primirea somaţiei privind executarea garanţiei asupra locuinţei, beneficiarul finanţării acordate în cadrul programului Prima Casă îşi poate manifesta opţiunea de a dobandi cu titlu de locaţiune locuinţa ce face obiectul garanţiei. În această situaţie, ANAF nu urmează procedura de executare silită prevăzută la alin 8 pentru valorificara bunului ce face obiectul contractului de garanţie, ci procedează la înstrăinarea bunului ce face obiectul garanţiei către ANL. ''ANL are obligaţia de a cumpăra locuinţa ce face obiectul garanţiei la un preţ egal cu soldul finanţării, preţ ce va fi rambursat finanţatorului'', mai prevede proiectul de lege.

INS: Rata şomajului a urcat în mai la 6,6%

Rata şomajului în luna mai a fost de 6,6%, în creştere cu 0,2 puncte procentuale comparativ cu luna aprilie, existand o diferenţă de 1,7 puncte procentuale între bărbaţi şi femei. Astfel, în cazul bărbaţilor şomajul se cifrează la 7,3%, iar la femei acesta este de 5,6%, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS). În total, numărul şomerilor (în varstă de 15-74 ani) este de 581.000 persoane,în creştere faţă de luna precedentăcand au fost 573.000 persoane, dar în scădere faţă de aceeaşi lună a anului anterior cand au fost înregistrate 622.000 persoane. Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 5,5% pentru luna mai 2016 (6,3% în cazul bărbaţilor şi 4,5% în cel al femeilor). Numărul şomerilor în varstă de 25-74 ani reprezenta 78,3% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna mai 2016.

Hershey respinge oferta Mondelez de 23 miliarde de dolari

Gigantul american Hershey a respins "unanim" oferta de preluare de 23 de miliarde de dolari a grupului rival de dulciuri Mondelez International, scrie Financial Times. Producătorul de dulciuri Hershey a anunţat că nu doreşte nicio altă discuţie ulterioară cu Mondelez. Grupul Mondelez a trimis o scrisoare către americanii de la Hershey prin care le promiteau o cultură corporativă distinctă şi joburi locale. Potrivit surselor citate de Bloomberg, oferta Mondelez evalua acţiunile Hershey la 107 dolari/ acţiune. Abordarea a venit în contextul în care Mondelez doreşte să capitalizeze pe valoarea relativ ridicată a acţiunilor sale, comparativ cu competitorii. Diferite surse din piaţă spun că Mondelez, care are o valoare de piaţă de 69 de miliarde de dolari, ar putea să fie ţinta unei oferte din partea Kraft Heinz, controlată de fondul de investiţii 3G Capital şi Berkshire Hathaway. Acţiunile Hershey au închis pe la 97,40 de dolari miercuri şi au crescut cu 16,8% joi, la 113,49 dolari, după ce s-a aflat în piaţă de oferta Mondelez.

Aurul creşte pentru a cincea săptămană consecutiv

Preţul petrolului a crescut cu 0,6%, la 48,62 de dolari barilul, reuşind să recupereze din scăderea de 3,1% din ultimele sesiuni de tranzacţionare. Barilul de petrol a crescut cu 26% în ultimele trei luni, în condiţiile în care producţia SUA a scăzut, şi în piaţă şi-au făcut loc speculaţii că rezervele la nivel mondial au început să scadă. Aurul s-a îndreptat către a 5-a creştere săptămanală, fiind văzut văzut ca activ sigur în urma votului pentru Brexit. În sesiunea de vineri, aurul a crescut cu 1,18%, la 1,333.90 dolari. Argintul de asemenea a avut o creştere de 2,9%, cea mai mare creştere din septembrie 2014. Cuprul a început sesiunea în scădere, dar a reuşit să recupereze pierderile şi să treacă pe plus cu 0,3%. Nichelul a urcat cu 0,7%, iar zincul cu 1%. Indicele LMEX al bursei din Londra, care măsoară evoluţia tranzacţiilor cu metale, a crescut în primul trimestru cel mai mult din ultimii doi ani.

Angajatorii din Spania nu pot găsi forţă de muncă calificată

Piaţa muncii din Spania este pusă în faţa unui paradox periculos: sunt aproape 5 milioane de şomeri, însă angajatorii nu pot găsi forţă de muncă din cauza lipsei calificării angajaţilor. În ciuda faptului că rata şomajului în Spania este la un nivel record, angajatorii sunt frustraţi că nu îşi pot găsi oameni calificaţi pentru joburile pe care le au disponibile, scrie Bloomberg. "Cătuăm oameni de peste două luni", a spus Ismael Pimentel, un headhunter din Spania. "Am reuşit să găsim unul în Spania, ne-am îndreptat spre Argentina să acoperim deficitul", a adăugat el. Agenţiile de recrutare au ajuns astfel în situaţia să recruteze din alte ţări persoane care vorbesc spaniolă pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă calificată din piaţă. Premierul Mariano Rajoy a promis că va adăuga 500.000 de noi joburi în economie pe an, însă campania sa este mai degrabă îndreptată spre atragerea voturilor celor cateva milioane de şomeri, fără să aibă un plan concret de calificare a forţei de muncă.

Numărul turiştilor este în creştere

Sosirile şi înnoptările în unităţile turistice din ţară au înregistrat creşteri în luna mai, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, cu 6,7% respectiv cu 4,9%, potrivit datelor comunicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Sosirile înregistrate în unităţile turistice în luna mai 2016, au însumat 885,5 mii, în creştere cu6,7% faţă de cele dinluna mai 2015. Din numărul total de sosiri, sosirile turiştilor romani au reprezentat 71,9%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 28,1%, ponderi similare cu cele din luna mai 2015. În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa,cu 74,6%, iar din aceştia 86,3% au fost din ţările aparţinand Uniunii Europene. Înnoptările înregistrate în unităţile turistice în luna mai 2016 au însumat 1908,0mii, în creştere cu 4,9% faţă de cele din luna mai 2015. Din numărul total de înnoptări, înnoptările turiştilor romani au reprezentat 75,5%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 24,5%. În ceea ce priveşte înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa, adică 74,9% din total turişti străini, iar din aceştia84,7% au fost din ţările aparţinand Uniunii Europene.



















       






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.