Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Florin Pogonaru, AOAR: Cererea este marea problemă a bursei

Ziarul de Vrancea
27 mai 2016 830 vizualizări
Cererea este "marea problemă a Bursei, a declarat vineri Florin Pogonaru, preşedintele AOAR, la evenimentul "Banii Tăi Expo", organizat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

"Nu mai putem continua să ne bazăm pe capital străin. Ceea ce se întamplă cu irosirea capitalul romanesc este lucru rău. Am impresia că traim un moment de schimbare, de mare glaciaţiune cand ne uităm la schimbarea pe piaţa romanească. Vedem hărţuiri continue între dinozauri şi cowboy pe piaţa de capital, care nu ajută pe nimeni. Cererea este marea problemă a bursei", a spus Pogonaru. BVB organizează pe 27 şi 28 mai a doua ediţie a "Banii Tăi Expo", eveniment la care par¬ticipă fonduri de pensii, fonduri mutuale, bro¬keri, bănci şi emitenţi. Expoziţia are loc în Piaţa Universităţii. Prin acest demers, bursa speră să revină măcar la nivelul de dinainte de criză, cand erau înregistrate 120.000 de conturi, în condiţiile în care o parte din investitorii din 2008-2009 ezită să revină la tranzacţionare după ce au pierdut bani.

Transportatorii romani vor protesta faţă de impunerea salariului minim în Franţa

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), alături de asociaţii profesionale similare din state ale UE, protestează faţă de impunerea abuzivă a legii salariului minim din Franţa (MACRON) transportatorilor rutieri. Legea va intra în vigoare la 1 iulie şi este considerată de UNTRR drept "o măsură protecţionistă similară legii MiLoG din Germania". O delegaţie UNTRR va depune la Reprezentanţa Comisiei Europene în Romania o rezoluţie comună împotriva legii MACRON, adresată preşedintelui Comisiei Europene -Jean Claude Juncker şi semnată de asociaţiile transportatorilor rutieri din Portugalia, Spania, Bulgaria, Republica Cehă, Slovacia, Estonia, Lituania, Ungaria, Romania şi Polonia. "A trecut deja un an de cand a fost iniţiată procedura de infringement a Comisiei Europene împotriva MiLoG - Germania şi nu avem încă nici un rezultat. Nu putem rămane pasivi şi nu putem să permitem acest dictat al unor State Membre în detrimentul altora", susţin transportatorii. Protestul va fi organizat marţi, 31 mai, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în Romania.

Investitorii pe valută caută soluţii să se protejeze de Brexit

Una dintre cele mai mari dileme ale managerilor de valute este cum să se protejeze împotriva scăderilor dacă Marea Britanie iese din UE fără să piardă bai în cazul în care votează să rămană în spaţiul comunitar, scrie Bloomberg. Volatilitatea lirei în raport cu dolarul a atins maximul ultimelor şase ani, iar traderii se uită la soluţii, avand în vedere că Referendumul din 23 iunie se apropie rapid. Unii investitori, precum Unigestion sau Aberdeen Asset Management, au găsit ca soluţie să cumpere opţiuni pe francul elveţian şi Coroana suedeză sau folosind euro ca proxy pentru liră. "Riscurile unui Brexit sunt subestimate. Evenimentul va fi la fel de distructiv pentru liră şi pentru euro", a spus Luca Simoncelli, manager la Unigestion. Lira a pierdut astăzi teren în faţa dolarului şi s-a depreciat cu 0,24% în raport cu moneda americană, la 1,4631 dolari/liră.

Microsoft şi Facebook construiesc un cablu subacvatic uriaş

Microsoft şi Facebook se aliază pentru a construi un cablu subacvatic în Oceanul Atlantic, pentru a oferi servicii online şi cloud rapide către clienţii ambelor companii, scrie Bloomberg. Cablul, care va avea o lungime de bandă de 160 de terabytes per secundă, va avea cea mai mare capacitate de pană acum dintre cablurile transatlantice, potrivit unor anunţ al companiilor. Cablul va fi operat de Telxius, o unitate a Telefonica SA, şi se va întinde pe o distanţă de 6,600 de km, din Virgina Beach la Bilbao, în Spania. Microsoft vede o creştere a cererii pentru acces la servicii precum Skype şi servicii de cloud, în timp ce Facebook are nevoie de viteze mai mari pentru rularea video-urilor pe reţeaua de socializare. Construcţia cablului va începe în august 2016 şi companiile estimează că va fi finalizată în octombrie 2017.

FP a votat împotriva creşterilor salariale la Aeroporturi Bucureşti

Fondul Proprietatea a votat împotriva acordării de creşteri salariale semnificative angajaţilor companiei Aeroporturi Bucureşti, în urma aprobării bugetului pentru 2016 din cadrul Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) a companiei. "Fondul Proprietatea a votat astăzi împotriva bugetului pentru 2016 în cadrul Adunarii Generale a Actionarilor companiei Aeroporturi Bucureşti, în cazul prevederilor privind acordarea de creşteri salariale semnificative angajaţilor companiei, fără stabilirea unei corelari cu obiective concrete de performanţă. Salariile la Aeroporturi Bucureşti sunt deja printre cele mai ridicate la o companie de stat şi, ca urmare a acestei măsuri, costul cu salariul mediu brut pe angajat, inclusiv prime, creste de la 7.601 lei în 2015 la 9.319 lei în 2016, rezultand o creştere de 23 %. În plus, bugetul prevede, o creştere a numărului total de angajaţi de la 1.408 în 2015 la 1.516 în 2016, rezultand o creştere de 43% comparativ cu cei 1.062 angajaţi la sfarşitul anului 2010. Toate aceste modificări vor duce la o scădere cu 56% a profitului brut al companiei, de la 221,9 milioane lei în 2015 la 126 milioane de lei în 2016.", a declarat Greg Konieczny, vicepreşedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group şi manager de fond al Fondului Proprietatea.






























































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.