Economic

Proiectele de peste 2 milioane de euro, vizate de noua schemă de ajutor de stat

Ziarul de Vrancea
23 mai 2016 838 vizualizări
In prezent, schema se aplică doar investiţiilor de peste 10 milioane euro

Noua schemă de ajutor de stat la care lucrează Ministerul Economiei împreună cu Ministerul Finanţelor Publice vizează proiecte care pornesc de la două milioane de euro, susţine ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu (foto). "Ministerul Finanţelor are această schemă mare de ajutor de stat, de 10 milioane de euro. Acum, împreună cu ministerul Economiei, avem în vedere o nouă schemă care să vizeze şi business-urile ceva mai reduse, o schemă care să înceapă de la două milioane de euro. (...) La 10 milioane avem acum proiectele prin planul de investiţii Junker şi, de aceea, am simţit nevoia să umplem şi acest gol pe o piaţă a proiectelor de o valoare mai mică. Bugetul şi toate celelalte condiţii sunt în analiză", a explicat ieri Anca Dragu, în cadrul conferinţei de prezentare a raportului de activitate al Consiliului Concurenţei.
Pe de altă parte, ministrul Finanţelor susţine că este necesară o aplicare eficientă a regulilor ajutorului de stat, fără discriminare între companiile publice şi cele private, care să conducă la raţionalizarea şi eficientizarea utilizării banului public şi la creşterea competitivităţii economice.
În privinţa companiilor de stat, ministrul Finanţelor susţine că acestea pot fi sprijinite prin măsuri economice sau de ordin social, dar doar cu condiţia aplicării unor planuri de restructurare care să ducă la eficientizarea lor.
"Statul, în general, (şi MFP) are în proprietate întreprinderi publice. Unele se confruntă cu dificultăţi financiare ce acumulează datorii restante. În acest context, este important ca statul să le trateze pe principii de eficienţă economică, să nu permită menţinerea pe piaţă a companiilor generatoare de pierderi în orice condiţii şi să ia măsuri pentru restructurarea lor. Practic, pot fi agenţi economici, fie publici fie privaţi care, printr-un comportament inadecvat, să distorsioneze regulile pieţei. Pentru a soluţiona problemele companiilor în dificultate, statul poate recurge, din raţiuni de ordin economic, în condiţii similare unui operator privat atunci când este vorba de stat ca acţionar, sau de ordin social, pentru păstrarea locurilor de muncă, la anumite măsuri de finanţare, cum ar fi injecţii de capital, ştergere sau eşalonare de datorii sau acordare de garanţii de stat. În orice caz, statul trebuie să condiţioneze sprijinul acordat acestora prin implementarea de programe de restructurare care să conducă la viabilizarea şi asigurarea sustenabilităţii pe termen lung", a subliniat ministrul Finanţelor Publice.

MFP: Nu este necesară eliminarea impozitării în cazul dării în plată

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a susţinut, ieri, că nu este necesară modificarea legii dării în plată, astfel încât să fie eliminată impozitarea transferului de proprietate. "Avem o lege, darea în plată, dezbătută în Parlament timp de peste un an. Legea a ieşit din Parlament cu aceste prevederi foarte clare. Este o lege stabilită în Parlament şi nu vedem de ce să venim acum să o modificăm. În acest moment nu am înţeles raţiunea pentru care darea în plată are loc în condiţiile codului fiscal actual", a spus Dragu, prezentă la conferinţa de lansare a raportului pentru 2015 al Consiliului Concurenţei.
Miercurea trecută, Anca Dragu, a declarat, la Palatul Victoria, că pentru o eventuală eliminare a impozitului pentru transferul de proprietate în cazul dării în plată este necesară modificarea Codului fiscal printr-o Ordonanţă de Urgenţă, adăugând că trebuie analizat în ce măsură acest lucru este fezabil. Anca Dragu a spus că a avut o discuţie cu Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, care a solicitat Ministrului Finanţelor Publice să elimine din Codul fiscal impozitul pentru transferul de proprietate în cazul legii dării în plată. "Am avut ieri, într-adevăr, o discuţie cu Asociaţia, am primit multe e-mailuri, multe solicitări în acest sens (...) După mai bine de un an de dezbatere în Parlament această lege, legea dării în plată, a fost votată fără a avea o prevedere explicită cu privire la taxarea acestei tranzacţii. Ca atare, se aplică legislaţia în vigoare şi anume Codul fiscal care prevede o taxă de 2-3% pentru fiecare tranzacţie. Vom analiza propunerea înaintată de către Asociaţie (...) Este vorba de modificarea Codului fiscal. Este o lege organică, modificarea s-ar putea face printr-o Ordonanţă de Urgenţă şi trebuie să analizăm în ce măsură acest lucru este fezabil", a precizat ministrul Finanţelor Publice, întrebată în acest sens.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.