Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Negriţoiu: „Tariful la RCA nu va mai creşte”

Ziarul de Vrancea
17 mai 2016 980 vizualizări
Seful Autorităţii de Supraveghere Financiară susţine că nu mai există argumente pentru majorare

Tarifele pentru poliţele auto obligatorii (RCA) nu vor mai creşte în perioada următoare, în condiţiile în care nu mai există argumente fundamentale pentru majorarea acestora de către asigurători, a declarat preşedintele ASF Mişu Negriţoiu în cadrul Forumului de Asigurări-Reasigurări. „A crescut predictibilitatea în piaţă, avem predictibilitate şi noi ca instituţiei. Suntem în stare acum să spunem că rata combinată a daunei va ajunge la nivelul de circa 100% pană la finalul acestui an, adică la un nivel la care costurile sunt egale cu cheltuielile”, a declarat preşedintele ASF Mişu Negriţoiu în cadrul Forumului de Asigurări-Reasigurări, organizat de Media Xprimm. Tariful mediu plătit de şoferii romani anul trecut pentru asigurarea auto obligatorie s-a situat la 656,7 de lei, adică cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, potrivit ASF. Despăgubirile totale plătite de asigurători anul trecut s-au situat la circa 2 miliarde de lei. La finalul anului trecut erau în vigoare peste 5 milioane de poliţe RCA. Piaţa de asigurări trebuie să crească şi să se dezvolte într-un mod aşezat şi sustenabil pe termen lung, iar creşterile artificiale sau manipulate trebuie evitate, a declarat Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supravheghere Financiară în cadrul Forumului de Asigurări-Reasigurări. „Piaţa de asigurări este la răscruce, obiectivul nostru este acum să creştem. Trebuie însă să ne ferim de creşteri artificiale sau manipulate în asigurări. Cadrul legal actual este bine aşezat, bine închegat. Este însă la început, există vulnerabilităţi, există contestări. Acestea trebuie însă depăşite”, a explicat Mişu Negriţoiu, în cadrul Forumului de Asigurări-Reasigurări, organizat la Braşov de Media Xprimm. Piaţa locală de asigurări a crescut anul trecut cu peste 8% pană la 8,7 miliarde de lei (2 mld. euro).
  
Avertisment: Economia se supraîncălzeşte prin creşterea consumului

Analiştii care fac parte din asociaţia analiştilor financiari din Romania, CFA Romania, se aşteaptă ca produsul intern brut să crească în acest an cu 3,5-4%, însă acest ritm de creştere nu este neapărat o veste bună, în condiţiile în care economia locală este susţinută de consum. "Creşterea poate să nu fie o veste bună. Economia se supraîncălzeşte prin creşterea consumului. şi cheltuielile guvernamentale au crescut puternic, de aceea ne aşteptăm la un deficit bugetar de 3%", a explicat Adrian Codarlaşu, preşedintele CFA Romania. El spune că pentru anul viitor principalul risc este ca deficitul bugetar să crească peste 3%, iar Romania să intre în procedură de deficit excesiv, iar acest lucru ar putea duce la creşteri de taxe sau scăderi de cheltuieli care îşi vor pune amprenta asupra creşterii PIB-ului. Totodată, Codarlaşu se aşteaptă şi la creşterea dobanzii de politică monetară la începutul anului viitor şi la ingustarea intervalului dintre facilitatea de depozit şi cea de credit.

FMI face presiuni ca Grecia să nu plătească dobandă la credite

FMI face presiuni asupra zonei euro pentru a permite Greciei să nu mai plătească dobandă la ratele de rambursare a bailout-ului pană în 2040, scrie Wall Street Journal. Dobanda pe care Grecia ar trebui să o plătească pentru împrumuturile din zona euro ar urma să fie fixă pentru 30-40 de ani, la nivelul mediu din prezent de 1,5%, iar toate plăţile cu dobanda vor fi amanate pană la scadenţa creditului, potrivit propunerii FMI. Propunerea FMI, prezentată zonei euro săptămana trecută, ar urma să păstreze datoria Greciei sub 15% din PIB. Cererile FMI sunt mult mai ample decat ce au spus creditorii din zona euro că sunt dispuşi să accepte, pentru a ajuta Grecia să îşi redobandească sănătatea financiară. Guvernele zonei euro, în frunte cu Germania, sunt sceptice cu privire la o concesie majoră legată de împrumuturile către Grecia, care totalizează momentan 200 de miliarde de euro, şi cu o tranşă de încă 60 de miliarde de euro aşteptată în viitorul apropiat. Germania, cea mai puternică economie din zona euro, vrea de asemenea ca FMI să se alăture creditorilor Greciei. FMI încă nu a demarat programul pentru care s-a înţeles cu guvernul Greciei vara trecută.

Schimbare semnificativă pe piaţa telefoanelor mobile

Rata de utilizare a terminalelor mobile este în creştere, în anumite categorii chiar dublă, ceea ce arată o schimbare semnificativă în comportamentul consumatorilor, dar şi o preferinţă pentru comunicaţii non-voce, precum mesageria text sau instant (IM). Constatarea se regăseşte în prima ediţie a raportului Deloitte Global Mobile Consumer Trends 2016. Datele arată că plăţile mobile prind avant, cu toate că sunt de puţin timp pe piaţă, 20% dintre consumatori raportand astfel de tranzacţii. Pe pieţele în curs de dezvoltare, aproape jumătate dintre consumatori (47%) au folosit telefonul mobil pentru a efectua plăţi electronice, în timp ce 65% s-au arătat interesaţi de a folosi această tehnologie. De asemenea, 78% dintre utilizatori deţin un telefon inteligent, aproape 10% accesorii wearable şi mai bine de jumătate sunt posesori de tablete. Aproape toţi utilizatorii îşi verifică telefoanele în maxim trei ore de la trezire. Pe pieţele emergente, 93% dintre utilizatori îşi verifică telefonul la o oră sau chiar mai puţin de la trezire, în timp ce 14% îşi verifică telefonul mobil de cel puţin 100 de ori pe zi. Potrivit studiului, primul lucru pe care îl fac utilizatorii dimineaţa este să verifice, cu prioritate, mesajele text şi cele instant (IM). Cu toate că serviciile de voce răman cel mai utilizat serviciu pentru dispozitive mobile pe pieţele dezvoltate, cu o rată de 76%, ele sunt urmate îndeaproape de mesageria text (74%). Pe pieţele dezvoltate, viteza 4G este în mod constant mai mare decat viteza Wi-Fi. În America de Nord, metoda preferată de conectare la internet rămane Wi-Fi, în timp ce Europa şi Asia-Pacific preferă conexiuni mobile ca 4G. "Consumatorul conectat este o realitate care va transforma toate industriile şi regiunile de pe glob", a spus Craig Wigginton, vicepreşedinte Deloitte LLP SUA şi lider telecom pentru Deloitte Global, America şi Deloitte SUA. Rezultatele studiului oferă o perspectivă amplă a pieţei mobile, cu analize şi comparaţii între ţări ce acoperă şase continente, 31 de ţări şi 49.500 de respondenţi.

Soros a cumpărat acţiuni la cel mai mare producător de aur

Miliardarul George Soros şi-a redus valoarea acţiunilor firmei sale de investiţii din SUA cu mai bine de o treime în primul trimestru şi a cumpărat o participaţie de 264 de milioane de dolari la cel mai mare producător de aur la nivel mondial, Barrick Gold, scrie Bloomberg. Valoarea fondului de investiţii al lui Soros a scăzut cu 37%, la 3,5 miliarde de dolari, la sfarşitul primului trimestru, potrivit unui anunţ al companiei. Soros a cumpărat 1,7% din Barrick. Soros, care şi-a construit o avere de 24 de miliarde de dolari prin investiţii în piaţă, a avertizat cu privire la riscurile care vin din partea economiei Chinei, preconizand că aceasta va seamăna puternic cu Statele Unite ale anilor 2007-2008.

Preţul petrolului a crescut la maximul ultimelor şase luni

Preţul petrolului a crescut la maximul ultimelor şase luni, înainte ca Statele Unite să facă publice datele care arată că rezervele de petrol au scăzut pentru a doua săptămană consecutiv, scrie Bloomberg. Contractele futures au crescut cu 1,2% în New York, după ce luni au crescut cu 3,3%. Analiştii estimează că rezervele SUA ar fi scăzut cu 3,5 milioane de barili, prima scădere de două săptămani din septembrie. Preţul petrolului a crescut cu peste 80% după ce atinsese minimul record al ultimilor 12 ani la începutul anului. Piaţa a tranziţionat spre un deficit mai rapid decat se anticipase, din cauza problemelor din Nigeria şi pe fondul creşterii cererii, potrivit Goldman Sachs. Preţul petrolului a ajuns la 48,28 dolari barilul, cel mai mare de pe 4 noiembrie.

Veniturile Vodafone Romania au urcat cu 5,6%

Vodafone Romania a înregistrat în anul fiscal 2015-2016 venituri din servicii de 688,4 milioane de euro, în creştere cu 5,6% faţă de anul precedent, în termeni organici, numărul total de clienţi ai operatorului de telefonie ajungang la 9,12 milioane la finele lunii martie, a anunţat marţi compania. Faţă de anul anterior, numărul de clienţi este cu 18.853 mai mare. Din total, 8.461.054 sunt utilizatori ai serviciilor mobile. ARPU mobil al Vodafone Romania a ajuns la 6,2 euro în ultimele trei luni. Potrivit Vodafone, abonaţii serviciilor Vodafone reprezentau 41,1% din baza de clienţi, iar utilizatorii Cartelei Vodafone, 58,9%. Utilizatorii serviciilor pre-plătite au crescut cu 0,8 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Consumul de date mobile a crescut cu 131,9% în trimestrul încheiat la 31 martie 2016, comparativ cu anul anterior. Rata de penetrare a smartphone-urilor în baza de utilizatori a crescut cu 7,5 puncte procentuale în anul încheiat la 31 martie 2016, in comparaţie cu anul precedent. Vodafone Romania raportează rezultatele financiare în functie de anul fiscal britanic, care începe la 1 aprilie şi se incheie la 31 martie. Rezultatele raportate marţi corespund anului financiar 2015-2016.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.