Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Retailerul de mobilă JYSK vrea şase magazine noi până la finele lunii august

Ziarul de Vrancea
2 mai 2016 1133 vizualizări
Retailerul de mobilă şi accesorii JYSK intenţionează să deschidă până la finele lunii august încă şase magazine, la Craiova, Iaşi, Tulcea şi Turnu Severin, în condiţiile în care reţeaua are 32 de unităţi în acest moment.

 ”Până la finalul anului calendaristic (1.09.2015 – 31.08.2016 – n.red) avem discuţii destul de avansate şi unele dintre ele chiar semnate, pentru două unităţi în Craiova, două în Iaşi şi câte unul în Tulcea şi Severin. Eu cred că Iaşiul şi Craiova sunt zone care s-ar preta chiar şi pentru trei unităţi pe termen lung. Pentru deschideri luăm în calcul oraşele care au mai mult de 20.000-30.000 de locuitori pentru a avea o activitate sustenabilă“, a declarat Alexandru Bratu, country manager pentru România şi Bulgaria al JYSK. Planurile pe termen lung ale companiei vizează extinderea până la 100 de magazine până în 2020. "Dacă în Cehia, la o populaţie de 10 milioane de locuitori există în jur de 60-70 de magazine JYSK, nu văd de ce în România nu s-ar putea ajunge la 100 în termenul pe care ni l-am propus", spune Bratu. Retailerul nu construieşte de la zero unitatea, ci închiriează „la cheie“ spaţiul de la proprietar şi apoi îşi plasează marfa în magazin. În general, magazinele JYSK au 1200 mp, cel mai mare fiind la Timişoara, cu o suprafaţă de 1.400 de metri pătraţi, iar cel mai mic are 900 de metri pătraţi, la Bacău.
Vânzările de saltele şi de mobilă reprezintă în jur de 50% din cifra de afaceri a JYSK România. În prima jumătate a acestui an calendaristic cifra de afaceri a JYSK în România a înregistrat o creştere de 50% faţă de anul precedent.
 


Niciun bancher roman nu mai caştigă peste un milion de euro pe an


România nu mai are niciun bancher în topul câştigurilor din sectorul bancar european aferente anului 2014, publicat de Autoritatea Bancară Europeană, după ce în 2013 era prezentă cu doi reprezentanţi. În raportul publicat de EBA în primăvara anului trecut pentru câştigurile din 2013 figurau doi bancheri români cu un câştig anual de peste un milion de euro - unul din top management şi celălalt din investment banking. Pe aceeaşi poziţie se afla Finlanda, iar Grecia era în top cu un singur bancher.
În 2010 România avea un singur bancher cu salariu de peste 1 mil. euro, în 2011 a lipsit din statistici, iar în 2012 figura cu un bancher.
Câştigul bancherilor români era de circa 83.000 de euro pe lună şi 4.000 de euro pe zi. Acesta înseamnă un câştig de 200 de ori mai mare decât salariul mediu pe economie şi de peste 20 de ori mai mare decât salariul de atunci al preşedintelui şi premierului României.
Bancherii continuă să fie printre cel mai bine plătiţi angajaţi din economia românească, cu un salariu mediu lunar de peste 4.000 de lei. Băncile locale au plătit anul trecut angajaţilor o sumă totală de 5 mld. lei (peste 1 mld. euro) în contul salariilor şi bonusurilor de performanţă. Cheltuielile cu personalul alături de cheltuielile administrative sunt cele mai mari costuri ale băncilor. Anii de criză nu au adus o ajustare importantă a nivelului salariilor din bănci. Deşi sistemul a trecut prin restructurări masive în perioada de criză şi a înregistrat pierderi nete agreate de 3 miliarde de lei în şase ani, câştigul mediu al bancherilor nu a suferit corectări majore, ci, din contră, a crescut cu circa o treime din 2009 încoace.
Anul 2015 a adus un profit record de circa 4,9 mld. lei la nivelul întregului sistem bancar, comparabil cu cel din anul de boom 2008, când economia şi creditarea "duduiau". Pierderile cumulate adunate de sectorul bancar după 2008 s-au apropiat de 8 miliarde de lei.

Circa 35.000 de turişti, pe litoral în minivacanţa de 1 Mai

Circa 35.000 de turişti s-au aflat pe litoral în minivacanţa de 1 Mai, cei mai mulţi alegând staţiunea Mamaia, unde au fost peste 15.000 de turişti, atraşi în principal de concerte. Cei circa 35.000 de turişti au profitat, sâmbătă şi duminică, de vremea bună, plajele fiind pline. Au existat şi câţiva tineri care au făcut baie în mare, în ciuda temperaturii scăzute a apei.
În staţiunea Mamaia, s-au adunat circa 15.000 de turişti, startul sezonului estival fiind dat printr-un spectacol, în Piaţeta Perla, invitaţii speciali fiind Lucian Colareza şi columbienii Danny Mazo şi Widy care, împreună cu Pepe, i-au încântat pe cei prezenţi cu ritmuri latino. Manifestarea a fost condimentată cu demonstraţii de arte marţiale - Taekwondo, piesa de teatru "Plata Birului", precum şi surprize pentru părinţi, copii şi iubitori ai distracţiei.

Analiştii se aşteaptă la o nouă scădere a preţului petrolului

Deşi creşterea preţului petrolului peste 45 de dolari barilul a trimis un semnal de asigurare în industrie, există încă temeri privind o prăbuşire la valorile de la începutul anului de sub 30 de dolari, scrie Bloomberg. Temerile sunt susţinute de nume grele din industria financiară, precum Commerzbank, UBS sau BNP Paribas, care spun ca avântul de peste 70% a preţului din ianuarie până în prezent seamănă cu creşterea de anul trecut, urmată de o prăbuşire. Cele trei bănci se aşteaptă în mai la o scădere bruscă. Avertismentul este că preţurile vor ajunge din nou la 30 de dolari barilul.

Rata noilor angajaţi a ajuns la 7,2% în 2015

Rata noilor angajaţi din România, indicator care măsoară ponderea persoanelor care ocupă locul de muncă actual de mai puţin de 12 luni în totalul populaţiei ocupate, a ajuns la 7,2% în 2015, atingând cel mai ridicat nivel din 2009 încoace, potrivit unei analize a Eurostat. Faţă de anul anterior, rata noilor angajaţi din România a crescut cu 1,5 puncte procentuale însă, în continuare, România este la coada clasamentului Uniunii Europene în privinţa acestui indicator.
Astfel, rata de 7,2% a noilor angajaţi în România din 2015 este la jumătate faţă de media Uniunii Europene, care a fost de 14,5% anul trecut. În acest indicator intră atât noii angajaţi, cât şi cei care şi-au schimbat locul de muncă în ultimul an. "Angajaţii din alte ţări sunt mult mai mobili decât românii, îşi schimbă mai uşor zona în care lucrează. Şi la noi au început să fie tot mai dese proiectele de relocare a candidaţilor din Moldova şi din Oltenia în zonele în care există producţie (mai ales în zona muncitorilor – n.red.)", a spus Bogdan Drăgoescu, operations manager în cadrul firmei de recrutare şi închirirere de forţă de muncă în regim temporar Lugera.
În topul statelor europene cu cea mai mare rată a noilor angajaţi din 2015 se situează Danemarca (cu o rată de 23,1%), Suedia (21,1%), Cipru (19,7%), Finlanda (18,5%), Marea Britanie (18,1%) şi Spania (17,8%).
La polul opus sunt, pe lângă România, state precum Bulgaria (cu o rată de 10,7% a noilor angajaţi), Italia (10,8%) şi Grecia (10,9%), mai arată datele Eurostat.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.