Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Cioloş: UE trebuie să dezvolte cu statele din est colaborarea economică

Ziarul de Vrancea
26 apr 2016 736 vizualizări
"Cred eu că e importantă dezvoltarea cooperării economice cu ţările din parteneriatul estic şi din acest punct de vedere interconecatrea energetică cu Republica Moldova, precum şi cu Ucraina presupun investiţii pe care UE trebuie să le asume”, consideră premierul

Uniunea Europeană trebuie să finanţeze interconectarea energetică a statelor din parteneriatul estic, pentru ca dorinţa ca aceste ţări să rămană conectate la Europa să nu rămană doar la nivel declarativ, a spus premierul Dacian Cioloş, care a adăugat că Romania ar trebui să devină un "hub energetic" Premierul a făcut aceste afirmaţii în contextul în care sublinia importanţa faptului că UE a ales să finanţeze proiectul BRUA( interconectarea energetică a vestului Europei cu Bulgaria, Romania, Ungaria şi Austria) şi aprecia că UE trebuie să finanţeze şi alte proiecte de acest gen cu statele din estul Europei. "Dincolo de BRUA, e important pentru noi să asigurăm conectările cu Republica Moldova şi cu Ucraina. Pentru conectarea cu Republica Moldova, Romania a făcut deja eforturi şi ele au fost susţinute şi de Comisia Europeană şi facem demersuri ca implicarea Comisiei să continue, pentru că dincolo de abordarea politică cu Republica Moldova, cred eu că e importantă dezvoltarea cooperării economice cu ţările din parteneriatul estic şi din acest punct de vedere interconecatrea energetică cu Republica Moldova, precum şi cu Ucraina presupun investiţii pe care UE trebuie să le asume pentru ca dorinţa ca aceste ţări să rămană conectate la Europa să nu rămană doar la nivel declarativ", a spus premierul la conferinţa privind Securitatea alimentară şi energetică în zona Mării Negre, marţi, la Institutul Bancar Roman, unde a participat alături de comisarul european pentru energie, Miguel Arias Canete. Cioloş a amintit că Romania are o poziţie geo-strategică importantă la Marea Neagră, că deţine resurse de petrol, gaze şi un potenţial de energie electrică ceea ce îi conferă calitatea de exportator, dar a subliniat importanţa existenţei şi a unor reţele şi conducte de transport al energiei. "E importantă cooperarea regională, mai ales sub egida acestei politici europene de vecinătate, care să meargă dincolo de Ucraina şi Republica Moldova, pentru ca Romania să poată să devină un hub energetic. E important şi parteneriatul cu Turcia, dar şi cu ţări precum Kazahstan, Tukmenistan pentru ca resursele care se găsesc în zona Caspică în momentul de faţă să poată să găsească conectare cu Europa de Sud-Est şi din acest punct de vedere eforturile trebuie să continue din partea statelor membre ale Uniunii Europene din această zonă" a mai spus şeful Executivului.

Circa 200 de proiecte de IT&C, depuse pentru fonduri europene

Circa 200 de proiecte din zona de IT&C au fost depuse pentru fonduri europene, valoarea totală a finanţărilor nerambursabile solicitate pană acum în programul operaţional Competitivitate 2014-2020 ridicandu-se la 518 milioane lei, din care 438 milioane lei de la UE. Proiectele au fost depuse urmare apelului lansat de MCSI – OIPSI în cadrul Axei Prioritare 2 a POC 2014 - 2020 în data de 2 noiembrie 2015. În cadrul apelului, au fost înscrise online 235 de intenţii de proiecte din care s-au materializat 220, restul înregistrărilor fiind dublări ale proiectelor deja înscrise sau teste realizate de solicitanţi, a anunţat marţi Ministerul Comunicaţiilor. Fondurile vizează finanţarea realizării de către IMM-uri de produse şi servicii în sectorul IT&C, susţinandu-se cheltuieli pentru harware şi software, personal, marketingul produselor şi management de proiect.  Pentru programul POSCCE 2007-2013, gradul de absorbţie la finele lunii martie era de 102,4%, respectiv 346 milioane euro din Fondul European de Dezvoltare Regională. Potrivit ministerului, 31% din procentul de absorbţie a fost realizat în perioada noiembrie 2015 - aprilie 2016 cand au fost verificate şi aprobate un număr de 258 cereri de rambursare însumand o valoare de aproximativ 131mil Euro din care FEDR 108,54 mil Euro. Accesarea finanţării retroactive din partea UE pentru perioada de programare 2007-2013, prin Axa prioritară III a POS CCE mai poate aduce la bugetul de stat pană la 50 millioane de euro din fondurile structurale de la Uniunea Europeană (UE) peste cele generate prin proiectele deja contractate şi implementate.

Mitsubishi a fraudat testele de emisii timp de 25 de ani

Mitsubishi Motor a testat fraudulos emisiile pentru maşini în ultimii 25 de ani, adancind o criză care deja i-a şters aproape jumătate din valoarea de piaţă, scrie Bloomberg. Testele frauduloase care falsificau consumul real de combustibil, şi datele despre eficienţă, au început să fie manipulate încă din 1991. Compania a anunţat că nu a reuşit să atingă standardele japoneze de testare încă din 2002.  ”Clienţii au cumpărat maşinile noastre avand date eronate despre consumul de combustibil. Nu pot să fac altceva decat să îmi cer iertare”, a spus preşedintele Mitsubishi, Tetsuro Aikawa. Descoperirile au dat naştere unor noi îngrijorări cu privire la viabilitatea Mitsubishi Motors, iar acţiunile s-au prăbuşit pentru a cincea zi consecutiv, scăzand valoarea companiei cu 3,85 miliarde de dolari.  Mitsubishi nu a luat încă o decizie despre cum îşi va compensa clienţii.

Plăţile cu portofelul digital s-au dublat în primul trimestru

Valoarea plăţilor cu portofelul digital mobilPay Wallet, dezvoltat de Netopia mobilPay, s-a dublat în primul trimestru, compania estimand că pană la finele anului tranzacţiile vor depăşi un milion de euro. Două treimi dintre clienţii care şi-au instalat aplicaţia deţin dispozitive cu sistem de operare Android, dar valoarea plăţilor de pe device-uri Apple este, în medie, cu 25% mai mare faţă de cea înregistrată de pe smartphone-urile cu Android. Cea mai mare plată cu mobilPay Wallet a depăşit 1.000 euro. Suma medie achitată cu portofelul digital în pimele trei luni din acest an a fost de 85 lei. Cele mai multe plăţi din aplicaţie sunt realizate de clienţi ai ING Bank, locul doi, în clasament, fiind ocupat de cei ai Raiffeisen Bank. ”Chiar dacă nu vorbim de sume foarte mari – majoritatea foloşte portofelul digital pentru facturi, masa de pranz la restaurant sau hipermarket - observăm obişnuinţa de a utiliza un portofel digital, iar asta contează cel mai mult”, declară Antonio Eram, CEO şi Fondator NETOPIA mobilPay. Lansată în martie 2013, aplicaţia mobilPay Wallet este disponibilă pentru telefoane smart, poate fi descărcată gratuit din Google Play şi App Store şi poate fi folosită pentru cumpărături în toate hipermarket-urile şi supermarket-urile Carrefour din ţară, în magazinele Cora din Capitală, plata facturilor la utilităţi, inclusiv întreţinerea la blocurile de locuinţe, reîncărcarea cartelelor preplătite, plata notei la restaurant sau pentru produse şi servicii furnizate de alţi comercianţi parteneri, online sau offline. De anul trecut, romanii pot achita, prin aplicatie: taxa de pod de la Feteşti, amenzile de circulaţie, călătoriile cu mijloacele de transport în comun din Alba Iulia, Turda, Cluj-Napoca, Baia-Mare, respectiv Ploieşti, nota la restaurante sau serviciile de la saloanele de înfrumuseţare. Din decembrie 2015, locatarii a 21.400 apartamente, administrate de 316 asociaţii de proprietari din Bucureşti, care colaborează cu Scomet, provider de servicii de administrare a blocurilor de locuinţe din Capitală, pot plăti întreţinerea direct de pe smartphone, prin portofelul digital mobilPay Walle.

Conducerea Allianz Țiriac Asigurări, preluată de Virgil Şoncutean

Conducerea Allianz-Țiriac Asigurări va fi preluată la 1 septembrie de Virgil Şoncutean, director executiv Vanzări şi Distribuţie şi director general adjunct al asigurătorului în acest moment, după ce actualul director general, Remi Vrignaud, a fost nominalizat să coordoneze cancelaria CEO Allianz. ”Rémi Vrignaud, actualmente Director General al Allianz-Țiriac Asigurări, se va alătura echipei CEO-ului Allianz Group, fiindu-i oferită oportunitatea de a coordona activităţile Cancelariei lui Oliver Bäte, începand cu data de 1 septembrie. În consecinţă, la sfarşitul lunii august, el urmează să îşi încheie mandatul în Romania, după exact patru ani în care a coordonat activităţile Allianz-Țiriac”, a anunţat marţi compania. În urma acestei decizii, Consiliul de Administraţie al Allianz-Țiriac Asigurări l-a nominalizat pe Virgil Şoncutean drept succesor al lui Remi Vrignaud, preluarea funcţiei de CEO la 1 septembrie fiind subiect al obţinerii avizelor necesare de la autoritatea de supraveghere (ASF), conform legislaţiei în vigoare.

Veniturile Orange au ajuns la 10,01 miliarde Euro

Operatorul francez telecom Orange a raportat o creştere a veniturilor pe primul trimestru, în condiţiile în care compania şi-a revenit în Spania şi a avut un număr mai mare de contracte semnate, potrivit unui anunţ al companiei. Veniturile Orange la nivel global au crescut cu 0,6%, la 10,01 miliarde euro. Profitul brut a scăzut cu 1,6%, la 2,57 miliarde de euro, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezultatele au fost în linie cu estimările analiştilor.  Eşecul operatorului telecom de a cumpăra Bouygues după mai multe luni de discuţii a lăsat Orange într-o luptă cu trei mari rivali din Franţa, una dintre cele mai competitive pieţe din Europa. Pentru a face faţă discounturilor oferite de rivali, Stephane Richard, CEO Orange, vrea să se axeze pe servicii şi o reţea de calitate, precum şi extinderea în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Orange Romania a înregistrat, în primul trimestru al anului, venituri de 235,5 milioane de euro, în creştere cu 6,5% faţă de perioada similară a anului trecut, operatorul telecom raportand 10.009.000 de clienţi din care 48,2% abonaţi şi 51,8% utilizatori ai serviciilor PrePay, a anunţat marţi compania.

Profitul BP a scăzut cu 80%

BP a raportat un declin de 80% în caştigurile din primul trimestru, în condiţiile în care preţul petrolului continuă să scadă, iar iarna uşoară în Europa şi SUA a tras în jos puternic profiturile, scrie Bloomberg.  Profitul ajustat a scăzut la 532 de milioane de dolari, de la 2,6 miliarde, în aceeaşi perioadă a anului precedent. Analiştii estimaseră o pierdere de 244 de milioane de dolari. Preţul mediu al petrolului Brent, referinţa la nivel global, a scăzut la cel mai jos nivel din ultimii 12 ani în T1 2016, ceea ce a îngreunat eforturile CEO-ului Bob Dudley de a impulsiona caştigurile, chiar şi după ce a tăiat miliarde de dolari din cheltuieli, a disponibilizat mii de oameni şi a renunţat la proiecte majore. Rezultatele BP sunt cel mai probabil un indicator despre performanţa generală în industria petrolieră. Scăderea preţului barilului de petrol la 28 de dolari, în ianuarie, a însemnat ţiţei mai ieftin pentru rafinăriile BP, dar o iarnă uşoară în Europa şi SUA a tras în jos puternic profiturile. Profitul la nivel global a scăzut la 10,5 dolari pe baril în T1, cu 31% mai jos decat aceeaşi perioadă a anului trecut.




































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.