Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Firmele mici de transport rutier, falimentate de tarifele mari la RCA

Ziarul de Vrancea
22 nov 2015 2020 vizualizări
Firmele mici de transport rutier din Romania ar putea intra în faliment, iar cele medii şi mari îşi vor muta activitatea în alte ţări, din cauza tarifelor mari percepute de companiile de asigurări pentru RCA, consideră reprezentanţii Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).

Astfel, reprezentanţii UNTRR solicită Guvernului "intervenţia de urgenţă pentru fixarea valorilor RCA la niveluri suportabile în Romania", menţionand că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), "nu a rezultat nicio acţiune concretă care să poată oferi şansa obţinerii unor rezultate diferite pe termen mediu şi lung, cu atat mai puţin pe termen scurt şi imediat". "Imposibilitatea firmelor de transport de a plăti aceste sume astronomice pentru RCA va conduce la falimentul firmelor mici de transport rutier şi la mutarea în alte ţări a firmelor medii şi mari de transport rutier din Romania, şi poate conduce la o creştere a RCA pentru cei care supravieţuiesc captivi în sistemul obligatoriu de asigurări RCA/carte verde din Romania la valori care pot trece de 1.000 de euro pentru un Logan", se menţionează în comunicat. Reprezentanţii UNTRR precizează că de la 1 ianuarie 2016 Directiva 2009/138/CE din 2009 (Solvency II) se va aplica tuturor companiilor de asigurări şi reasigurări cu un volum anual de prime de peste 5 milioane de euro sau cu rezerve tehnice de peste 25 milioane de euro. Potrivit UNTRR, introducerea Solvency II va genera o creştere a tarifelor RCA la valori care vor conduce la o scădere a numărului de asigurări RCA, dar care va avea ca efect o altă majorare. Asigurarea RCA-carte verde este o asigurare obligatorie pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice, din Romania sau din orice altă ţară semnatara a Sistemului Carte verde, avand rolul de a suporta daunele produse într-un accident cauzat de deţinătorul asigurării — daunele acoperite nefiind limitate la alte autovehicule avariate, ci acoperind orice daună materială creată, precum şi daunele referitoare la vătămări corporale, deces şi daune morale. Potrivit UNTRR, în Romania sunt circa 30.000 de firme de transport mărfuri care operează aproape 150.000 de autovehicule de peste 3,5 tone transport contra cost şi în cont propriu, şi peste 4.000 de firme de transport călători care operează circa 35.000 de autobuze şi autocare de peste 1A8 locuri pentru transport contra cost şi în cont propriu, în domeniu lucrand circa 400.000 de angajaţi.

Romania a importat de aproape 60 de miliarde de euro

Valoarea importurilor realizate de Romania, în 2014, s-a cifrat la peste 58,5 miliarde de euro, în creştere cu 5,8% faţă de anul anterior, cea mai mare pondere a acestui tip de comerţ fiind consemnat cu ţările din Uniunea Europeană /UE/, respectiv 75,4% din total, arată datele Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate în Anuarul de comerţ internaţional al Romaniei. Conform statisticii, la nivelul anului trecut, valoarea importurilor din Germania a fost cu 9,5% mai mare faţă de anul precedent, produsele cele mai frecvent comercializate fiind reprezentate de maşini, aparate şi echipamente electrice, aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile, mijloace şi materiale de transport, metale comune şi articole din acestea, produse chimice, materiale textile şi articole din acestea. Pe locul secund în topul ţărilor din care Romania a importat în 2014 se află Italia. În acest caz, valoarea importurilor s-a majorat cu 4,1% comparativ cu anul 2013, iar produsele cele mai frecvent comercializate au fost reprezentate de maşini, aparate şi echipamente electrice, aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile, metale comune şi articole din acestea, materiale textile şi articole din acestea, piei crude, piei tăbăcite, blănuri şi produse din acestea. Podiumul este încheiat de Ungaria, valoarea importurilor din această ţară fiind cu 0,5% mai mare în 2014 faţă de anul precedent. Importurile din Ungaria constau, în principal, în maşini, aparate şi echipamente electrice, aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile, produse chimice, produse minerale. Pe fluxul de importuri, Franţa şi Polonia s-au clasat pe locurile 4 şi 5. Modificările în topul ţărilor partenere la importurile Romaniei în anul 2014, comparativ cu anul 2013, sunt următoarele: China a devansat Federaţia Rusă, Austria şi Olanda, urcand de pe locul 9 pe locul 6, Kazahstan a intrat în top 10 ţări partenere pe locul 7, Federaţia Rusă a coborat de pe locul 6 pe locul 8, Austria a coborat de pe locul 7 pe locul 9, Olanda a coborat de pe locul 8 pe locul 10, iar Turcia a părăsit top zece ţări partenere în anul 2014. Potrivit INS, Romania a avut, în cursul anului trecut, relaţii comerciale cu 212 ţări. Cu toate acestea, majoritatea comerţului internaţional este axat pe cateva ţări partenere dominante. În anul 2014, cele mai importante 10 pieţe de export au reprezentat 63,2% din totalul exporturilor Romaniei, în timp ce primele 10 ţări partenere la import au realizat 67,5% din totalul importurilor.

Grecia primeşte o nouă tranşă de fonduri de la UE

Grecia a adoptat toate reformele incluse în primul pachet de măsuri convenite cu creditorii din zona euro, ceea ce permite ca Atena să primească viitorarea tranşă de împrumut, de 2 miliarde de euro, a declarat sambătă preşedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, transmite Reuters. Statul elen are nevoie de cele 2 miliarde de euro pentru plata salariilor angajaţilor din sectorul public şi achitarea unor arierare. Fondurile fac parte din programul de susţinere financiară în valoare de 86 de miliarde de euro convenit în vară de autorităţile elene şi reprezentanţii zonei euro. Secretarii de stat din Ministerele de Finanţe ai ţărilor din zona euro au analizat sambătă progresele realizate de Grecia în adoptarea reformelor. ”În baza ultimelor informaţii, reprezentanţii zonei euro au fost de acord că autorităţile din Grecia au finalizat primul set de reforme şi măsurile din sectorul financiar care sunt esenţiale pentru succesul procesului de recapitalizare”, a spus Dijsselbloem. El a arătat că au fost create condiţiile pentru aprobarea oficială în board-ul Mecanismului European de Stabilitate (ESM), luni, a furnizării tranşei de 2 miliarde de euro.

Șeful Electrolux retrage o declaraţie privind preluarea unei divizii a GE

Electrolux vrea să retragă o declaraţie neadevărată făcută de directorul general Keith McLoughlin în timpul unui proces antitrust din Statele Unite, în care compania încearcă să salveze preluarea diviziei de electrocasnice a General Electric, relatează MarketWatch. Un avocat al Electrolux a afirmat în faţa unui judecător federal din SUA, că McLoughlin a făcut joi afirmaţii neadevărate referitoare la ofertele de produse ale companiilor concurente, în timp ce încerca să respingă acuzaţiile antitrust venite din partea Departamentului de Justiţie. Autorităţile americane vor să blocheze preluarea diviziei de electrocasnice a GE de către Electrolux, de 3,3 miliarde de dolari, acuzand că va duce la creşterea preţurilor pentru maşinile de gătit. McLoughlin a spus în faţa judecătorului Emmet G. Sullivan că presiunile venite din partea companiilor concurente Samsung Electronics şi LG Electronics sunt în creştere continuă, inclusiv de cand autorităţile americane au contestat preluarea diviziei GE. McLoughlin a afirmat că în ultimele cateva luni Samsung şi LG au început să comercializeze aparatură pentru gătit premium la preţuri mai mici, cum ar fi 399 de dolari sau 499 de dolari, dar ulterior s-a constatat că afirmaţia nu este adevărată.


UE creşte controalele asupra bitcoin şi cardurilor pre-paid

Uniunea Europeană va creşte controalele asupra cardurilor pre-paid, remiterilor de fonduri şi monedelor digitale precum bitcoin, în încercarea de a limita finanţarea terorismului după atacurile de la Paris soldate cu 129 de morţi şi 350 de răniţi, transmite Reuters. Miniştrii europeni reuniţi vineri în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) au căzut de acord să extindă controalele asupra mijloacelor de plată care pot fi derulate anonim şi în consecinţă ar putea fi utilizate de organizaţiile teroriste pentru a finanţa atacurile. Miniştrii au cerut Comisiei Europene, Executivul UE, 'să întărească controalele asupra metodelor de plată non-bancare precum plăţile electronice/anonime, remiterile de fonduri, transportatorii de numerar, monedele virtuale, transferul de aur şi metale preţioase şi cardurile pre-paid în linie cu riscurile pe care le prezintă', se arată în comunicatul comun difuzat la sfarşitul reuniunii. De asemenea, miniştrii au cerut Comisiei să prezinte propuneri cu privire la modul în care pot fi crescute controalele asupra acestor mijloace de plată. Reuters precizează că remiterile de fonduri şi companiile care transportă numerar au fost incluse şi ele în versiunea finală a comunicatului în timp ce nu erau incluse într-o versiune anterioară. Textul final cere de asemenea controale mai eficiente asupra comerţului ilicit cu bunuri culturale, în încercarea de a opri vanzarea de opere de artă jefuite.











În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.