Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Vicepreşedintele UniCredit şi alţi doi oficiali, bănuiţi de legături cu mafia

Ziarul de Vrancea
9 oct 2015 757 vizualizări
Vicepreşedintele UniCredit, Fabrizio Palenzona, şi alţi doi directori ai băncii italiene sunt investigaţi de procuratura din Italia pentru posibile legături cu mafia siciliană, relatează Reuters.

Cei trei sunt suspectaţi de afaceri cu un antreprenor italian care are legături cu Matteo Messina Denaro, unul dintre cei mai căutaţi oameni din Italia, despre care procurorii cred că este noul lider, fugar, al Cosa Nostra. Un avocat care îl reprezintă pe Palenzona a negat într-un comunicat că acesta ar avea legături cu crima organizată, după ce birourile acestuia au fost percheziţionate de poliţia anti-mafia. "Percheziţiile nu au dus la nimic. Nu s-a găsit nimic pentru că nu există absolut nimic", a afirmat avocatul Massimo Dinoia. Palenzona nu cunoaşte persoana pe care investigatorii bănuiasc că ar fi ajutat-o, a spus avocatul. Un alt oficial al băncii investigat este directorul de risc Massimiliano Fossati, care a fost promovat în acest post pe 1 octombrie, în cadrul reorganizării conducerii UniCredit, cea mai mare bancă italiană în funcţie de active. Întru-un comunicat al UniCredit se arată că banca a luat cunoştinţă că un număr de directori sunt investigaţi, dar reprezentanţii instituţiei consideră că acuzaţiile nu vor fi dovedite. Oficialii implicaţi în anchetă nu au fost disponibili pentru comentarii. Investigaţia survine într-o perioadă dificilă pentru instituţia financiară, care încearcă să îşi crească veniturile şi să îşi consolideze capitalul, pentru a tempera temerile din piaţă că ar putea avea nevoie de o majorare de capital. Directorul general al UniCredit, Federico Ghizzoni, urmează să prezinte luna viitoare o strategie actualizată de afaceri, iar surse apropiate situaţiei au declarat că banca ar putea desfiinţa 10.000 de locuri de muncă în Italia, Germania şi Austria, în cadrul restructurării.

Fermierii pot cere garanţii pentru investiţiile în irigaţii

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) acordă, de la 1 octombrie, garanţii de maxim 100% pentru creditele bancare atrase de organizaţii şi federaţii eligibile pentru proiecte finanţate prin PNDR în sectorul irigaţiilor. Începand cu data de 01.10.2015, FNGCIMM acordă garanţii în procent de maxim 100% beneficiarilor eligibili de tipul Organizaţiilor şi Federaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI/FOUAI) pentru creditele destinate implementării proiectelor finanţate din PNDR, contractate de la instituţiile de credit partenere", se arată într-un comunicat al fondului. Pot fi eligibile pentru finanţare proiecte pentru sistemele de irigaţii aferente staţiilor de punere sub presiune (SPP), precum şi cele destinate amenajării sistemelor de irigaţii aferente staţiilor de pompare şi repompare (SPA, SRP), finanţate în cadrul sub-măsurii "Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infracstructurii agricole şi silvice". Organizaţiile şi Federaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii beneficiază de scrisori emise de FNGCIMM pentru garantarea avansului acordat de AFIR în baza legislaţiei privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbţiei fondurilor alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, pentru renovarea şi dezvoltarea spaţiului rural, prin creşterea calităţii vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale. Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri că Programul Naţional pentru Irigaţii ar putea fi aprobat de Guvern prin ordonanţă de urgenţă, după ce "a picat în Parlament din cauza celor de la PNL", rugandu-l pe ministrul Agriculturii să încerce să-i convingă pe liberali să voteze totuşi programul. "Cea mai importantă lege din ultima perioadă după Codul Fiscal, şi anume cea privind Programul Naţional de Irigaţii, a picat în Parlament din cauza celor de la PNL. Vă rog, domnule ministru (Daniel Constantin - n.r.), să-i convingeţi împreună cu fermierii, împreună cu toţi cei afectaţi să salvăm agricultura de PNL. Dacă nu o să reuşiţi să-i convingeţi, o să dăm o ordonanţă de urgenţă", a afirmat Ponta în şedinţa de Guvern. Pe de altă parte, Ponta a spus că ar vrea ca Programul Naţional pentru Irigaţii să fie asumat de toată lumea, inclusiv de liberali. Constantin afirma luni că bugetul necesar pentru sistemul de irigaţii naţionale nu s-ar fi pututut aproba nici prin ordonanţă de urgenţă, întrucat legea respinsă în Parlament, săptămana trecută, prevedea şi schimbarea regimului de proprietate, lucru care nu se poate face prin ordonanţă de urgenţă.

Scandalul Volkswagen a ajuns la apogeu în SUA

Congresmenii dau vina pe agenţia americană de mediu că nu a descoperit înşelătoria comisă ani de zile de Volkswagen la testele de poluare, în timp ce şeful diviziei grupului din SUA şi-a cerut scuze în audierea într-o comisie a Camerei Reprezentanţilor şi a acuzat inginerii companiei. Şeful Volkswagen Americas, Michael Horn, a spus sub jurămant că decizia folosirii unui soft care să reducă nivelul emisiilor poluante în timpul testării automobilelor diesel nu a aparţinut conducerii grupului ci catorva ingineri, relatează Reuters. Scandalul a dus la scăderea capitalizării de piaţă a VW cu o treime, din septembrie, şi la demisia directorului general Martin Winterkorn. Grupul german a suspendat şi 10 directori, inclusiv trei ingineri de top, în cadrul unei investigaţii interne. Procuratura germană a efectuat joi percheziţii la sediul central al VW. "Au fost caţiva ingineri software care au făcut acest lucru", a spus Horn, despre softul inserat la motoarele diesel ale grupului din 2009. Volkswagen a folosit "dispozitive de apărare" diferite în Europa şi SUA, întrucat standardele referitoare la emisiile poluante sunt diferite în cele două regiuni, a explicat oficialul companiei. "Unii oameni au luat decizii greşite pentru a scăpa de anumite lucruri", a explicat Horn, întrebat fiind dacă VW a trişat cu dispozitivele de apărare pentru că era mai ieftin decat să folosească sisteme speciale de injecţie pentru a reduce nivelul emisiilor. Congresmenii au criticat totodată Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA, reprezentată la audiere. Reprezentantul Michael Burgess, republican din Texas, a criticat mărimea bugetului anual al agenţiei, notand că înşelătoria VW a fost descoperită de un studiu al West Virginia University, care a avut un buget de sub 70.000 de dolari. Volkswagen trebuie să prezinte săptămana viitoare autorităţilor americane de reglementare din SUA şi California primele propuneri de rezolvare a problemei softului instalat pe modelele Passat din 2012-2014, a anunţat joi agenţia de mediu.

Smartphone-urile iPhone 6s şi 6s Plus au fost lansate în Romania

Cele mai noi modele de smartphone Apple, iPhone 6s şi 6s Plus, au fost lansate în Romania, putand fi testate pentru cateva ore, în noaptea de joi spre vineri, în magazine din Bucureşti, Constanţa, Braşov şi Cluj, unde sunt disponibile de la 3.500 lei, respectiv 4.000 lei pentru modelele de 16 GB. Retailerul iSTYLE Apple Premium Reseller a lansat noile modele de top iPhone în noaptea de joi spre vineri, în magazinele din Bucureşti Mall, AFI Palace Cotroceni şi Băneasa Shopping City, dar şi în cele din Constanţa, Braşov şi Cluj. Vizitatorii pot testa între orele 00:00 şi 03:00 (în noaptea de joi spre vineri) noile dispozitive Apple, disponibile la preţuri speciale, cu ocazia lansării. Astfel, modelul iPhone 6S de 16 GB este disponibil în magazinele retailerului cu preţuri de la 3.500 lei, în timp ce iPhone 6S Plus de 16 GB poate fi cumpărat cu 4.000 lei. Variantele de 64 de GB vor avea preţuri de 4.100 lei pentru iPhone 6S şi de 4.600 lei pentru iPhone 6S Plus, în timp ce smartphone-urile cu 128 de GB pot fi cumpărate la 4.600 lei, respectiv 5.100 lei. Operatorii de telefonie mobilă Telekom, Vodafone şi Orange, dar şi retailerul online eMAG au deschis precomenzile pentru iPhone 6s şi iPhone 6S Plus la începutul lunii octombrie, vanzarea urmand să înceapă tot vineri.

Glencore reduce cu o treime producţia de zinc

Producătorul şi traderul de mărfuri Glencore, presat tot mai mult de investitori să restrangă datoriile, va reduce cu o treime producţia de zinc la nivel mondial, după prăbuşirea preţului metalului cu aproape 30% din luna aprilie, la minimul ultimilor cinci ani, transmite MarketWatch. Glencore, cel mai mare trader de mărfuri din lume, va reduce producţia de zinc cu 500.000 de tone, inclusiv prin închiderea minelor Lady Loretta (Australia) şi Iscaycruz (Peru). Schimbările vor reduce şi producţia anuală de plumb, produs la cele două mine, cu circa 100.000 de tone. Compania este cel mai mare producător de zinc la nivel global. Metalul este folosit în acoperirile metalice, dar este inclus şi în numeroase produse, precum anvelopele auto şi loţiunile solare, avand înlocuitori puţini. Măsurile anunţate de Glencore continuă strategia de închideri de mine, de la cărbune la platină, pe fondul scăderii profitului provocată de preţurile mici ale resurselor naturale. Acţionarii Glencore se tem că declinul cotaţiilor materiilor prime afectează finanţele grupului, care a majorat deja capitalul şi a suspendat plata dividendelor.

Afacerile din comerţul de autovehicule a săltat frumuşel

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor a crescut cu 8,3% în primele opt luni, pe serie brută, după ce vanzările de autovehicule au urcat cu 17%, nivel similar şi la vanzările moto, de piese şi accesorii. Întreţinerea şi repararea autovehiculelor a consemnat o creştere de 6,7%, în timp ce scăderi s-au înregistrat la activităţile provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule, cu 1,8%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din comerţul auto şi moto au avut o creştere tot de 8,3%. Serviciile de piaţă prestate populaţiei au avut o cifră de afaceri cu 6,1% mai mare faţă de primele opt luni ale anului trecut, ca serie brută (plus 5,9% ca serie ajustată), provenită de la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (plus 14,7%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (plus 13,6%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (plus 7,7%) şi activităţile hotelurilor şi restaurantelor (plus 3,2%). Scăderi au înregistrat activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (-1,9%).



















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.