Economic

Firmele cu datorii la buget pot scăpa de plata penalităţilor de întarziere

Ziarul de Vrancea
2 oct 2015 969 vizualizări
Societăţile care au datorii la 30 septembrie nu vor mai achita penalităţi dacă pană la 31 martie achită principalul, iar pană la 30 iunie dobanzile aferente

Companiile care înregistrează la 30 septembrie datorii la bugetul de stat vor fi scutite de penalităţile de întarziere aferente dacă achită pană la 31 martie obligaţiile principale de plată, iar pană la 30 iunie dobanzile aferente, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat de Finanţe. Astfel, penalităţile de întarziere aplicate pentru datoriile înregistrate vor fi anulate dacă firmele îndeplinesc o serie de condiţii, printre care stingerea, pană la termenul de plată prevăzut de Codul de procedură fiscală, a eventualelor dobanzi calculate pană la data achitării obligaţiilor de plată principale. De asemenea, trebuie să achite datoriile principale curente, pană la data depunerii cererii de anulare a penalităţilor de întarziere, cu termene de plată cuprinse între 1 octombrie şi 31 martie 2016. Firmele cu datorii vor depune toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, pană la data înregistrării cererii de anulare a penalităţilor de întarziere, al cărei termen maxim este 30 iunie 2016. Prin proiectul de act normativ Guvernul intenţionează să anuleze şi penalităţile de întarziere datorate şi neachitate la 30 septembrie 2015, aferente obligaţiilor de plată principale cu termene de plată anterioare acestei date şi stinse pană atunci, cu condiţiile ca pană la 31 martie firmele să stingă dobanzile aferente respectivelor obligaţii de plată principale şi să depună cererea de anulare a penalităţilor de întarziere pană la 30 iunie 2016. "De subliniat că în sintagma «datorate şi nestinse» se includ şi penalităţile de întarziere ce nu sunt stabilite la 30 septembrie 2015, dar se vor stabili ulterior acestei date, prin decizie emisă de organul fiscal", se menţionează în nota de fundamentare a proiectului. În prezent, contribuabilii datorează pentru plata cu întarziere a obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat sau bugetelor locale dobanzi şi penalităţi de întarziere ori majorări de întarziere, după caz. Penalităţile de întarziere sunt calculate ca procent din obligaţia principală în funcţie de întarzierea la plata acestora faţă de scadenţă. Guvernul propune astfel instituirea unei "măsuri conjuncturale" de acordare a unei facilităţi fiscale prin care urmăreşte stimularea achitării voluntare de către contribuabili a obligaţiilor de plată restante la buget, maximizarea încasărilor bugetare, stimularea mediului economic şi diminuarea arieratelor bugetare. "În scopul prevenirii acumulării de noi datorii la bugetul general consolidat şi pentru a minimiza efectele hazardului moral în ceea ce priveşte îndeplinirea obligaţiilor de plată de către contribuabilii susceptibili de a beneficia de măsurile propuse prin prezentul act normativ, considerăm că elementele mai sus menţionate vizează un interes public şi constituie o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amanată, fapt pentru care se impune adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţă", argumentează Executivul.


















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.