Economic

Wi-Fi în Focşani? Deocamdată nicio reţea şi nicio intenţie

Iulia Crețu
30 aug 2015 1232 vizualizări
Intre 2010-2013, Piaţa Unirii şi Piaţa Gării au fost conectate la internet wi-fi gratuit, printr-un proiect ministerial u după anul 2013, echipamentele de la Ministerul Comunicaţiilor s-au defectat şi Primăria n-a mai putut să le repare u dar nici interes să le înlocuiască cu altele mai performante nu a avut, după cum poate constata oricine vrea să “stea pe net” la Obelisc şi cum acuză şi politicienii din Opoziţie u în cazul în care un turist “rătăcit” prin Focşani ar căuta vreo reţea de net în Piaţa Unirii, nu ar avea nicio şansă

Primăria Focşani nu se chinuie foarte tare să intre în era digitală şi a internetului gratuit în spaţiile publice. Cum la noi totul merge greu şi cand ne dau alţii, ce să vezi, după un timp se strică, Focşaniul nu are în acest moment nicio piaţetă în care să te poţi conecta gratuit la internet. Dacă vrei neapărat conexiune, o poţi obţine dacă intri la un ceai sau la o cafea prin localurile care se respectă, dar trebuie să faci consumaţie. Edilii municipali nu au nici ei vreo tragere de inimă să se preocupe pentru un astfel de serviciu, pe care orice municipiu cu pretenţii (că doar de acestea avem cu carul!!!) îl oferă propriilor cetăţeni, dar şi turiştilor care vin în vizită. Ambiţiosul proiect de 3 miliarde lei vechi al Centrului de Informare Turistică nu este “ajutat” cu nicio reţea Wi-Fi gratuit în Piaţa Unirii. Internetul a funcţionat în această zonă, dar şi la Gară, după cum transmit oficialii din fruntea Primăriei Focşani timp de trei ani, între 2010-2013. Ulterior, aşa cum menţionam mai sus, dispozitivele s-au stricat şi găleata cu net s-a consumat! De atunci nu s-a mai făcut niciun demers concret pentru montarea unui dispozitiv funcţional care să ofere internet gratuit celor care vin în Piaţa Unirii ori stau la o cafea pe marginea bulevardului, la terasele din zonă. “Din anul 2010 printr-un proiect al Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale de la vremea respectivă au fost instalate în Municipiul Focşani 2 puncte de acces gratuit WI-FI: zonele acoperite au fost Piaţa Unirii şi Piaţa Gării. Proiectul a fost susţinut de minister 1 an, echipamentele rămanand în custodia administraţiei locale. Punctele de acces au funcţionat pană în anul 2013 cand echipamentele s-au defectat, şi la momentul respectiv nu s-au mai găsit echipamente compatibile pentru înlocuirea celor defecte”, după cum ne-a transmis purtătorul de cuvant al Primăriei Focşani, Marian Mihu.

Fără reţea disponibilă...

Primăria spune să “stăm calmi” că “se poartă discuţii”

 

Aflaţi în Opoziţie şi un pic mai conectaţi la sistemele moderne de comunicare, liberalii critică atitudinea municipalităţii de a nu răspunde concret la subiectul conexiunii gratuite la internet în locurile publice, aglomerate de tineri, în special. În cadrul unei conferinţe de presă, consilierul municipal PNL Tudorel Trofin a declarat că administraţia locală PSD-UNPR nu-i interesată să ofere un astfel de serviciu cetăţenilor. Liberalii sunt de părere că zona centrală, zona Teatru, Piaţa Gării şi zona Mausoleului Sud, locuri unde vin foarte mulţi tineri, ar putea beneficia de o astfel de investiţie. “Referitor la internet wireless în Focşani, în cele cateva zone aglomerate, nu avem niciun răspuns clar de la Primăria Focşani. Municipalitatea nu a manifestat niciun interes în direcţiunea aceasta. Oferirea de wi-fi ar fi fost posibilă şi la Transport Public (n.r. pe microbuze), dar Primăria a ales să transmită că această solicitare să şi-o rezolve Transport Public cu fonduri proprii”, a declarat Tudorel Trofin. De altfel, nici la întrebarea mass-media cand ne-am putea conecta gratuit la net în Piaţa Unirii, oficialii nu au oferit un orizont de timp. “După întreruperea accesului s-au purtat discuţii pentru realizarea unei soluţii profesionale de oferire a accesului gratuit la internet prin WI-FI, scopul fiind realizarea unui proiect pilot cu acoperire zona Piaţa Unirii şi Grădina Publică, urmand ca acest proiect să fie extins şi în alte zone din Municipiu, în funcţie de feedbackul obţinut”, după cum ne-a mai transmis purtătorul de cuvant al municipalităţii. Pană atunci, dacă vrem internet, plătim abonamente la telefon sau mergem cu laptopul şi stickul portabil de internet. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.