Economic

MOZAIC STIRI ECONOMCE: În top 100 exportatori se regăsesc doar 3 firme cu capital romanesc

Ziarul de Vrancea
6 iul 2015 997 vizualizări
În topul primilor 100 de exportatori din Romania, dintr-un total de circa 22.000 de firme, se află doar trei companii cu capital romanesc, cifre care "trebuie să pună pe ganduri", a declarat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Mihai Daraban, apreciind că aceste firme trebuie susţinute.

"Sunt vreo 22.052 de exportatori în Romania, dar primii 1.000 deţin 82,4% din exportul Romaniei, ca să nu mai vorbesc că primele cinci companii deţin 14,4% din exporturi. În primele 100 sunt doar trei firme cu capital romanesc, deci trebuie să ne pună pe ganduri aceste cifre, avem mult de lucru. Nu avem foarte mulţi jucători economici cu care să putem merge în acele zone de interes pentru noi. Cred că s-a ajuns la o anumită saturaţie pe spaţiul intracomunitar, trebuie ieşit în afară", a afirmat Daraban la o conferinţă organizată de CCIR în parteneriat cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului. El a arătat că cifrele nu sunt încurajatoare, avand în vedere că 70% din comerţul exterior se realizează către ţările din Uniunea Europeană.
 Potrivit datelor prezentate, în Romania sunt 118 firme private cu capital integral romanesc cu afaceri între 10 şi 20 milioane euro şi 389 de companii cu afaceri între 20 şi 50 milioane euro. Totodată, 76 de firme au afaceri în intervalul 50-100 milioane euro şi doar 55 de companii au cifră de afaceri de peste 100 milioane euro. "Aici cred că se impun noi abordări, ideea de a promova un produs în sine romanesc ca şi produs de export cred că trebuie transferat în ceea ce înseamnă găsirea de parteneriate. Trebuie să găsim partenerii mediului de afaceri din Romania, pentru că după 25 de ani sunt societăţi care, deşi la prima generaţie, au această dorinţă de a-şi găsi parteneri pe pieţele externe", a mai spus Daraban.

Votul din Grecia ne scumpeşte creditele

Costurile de finanţare ale Bulgariei, Croaţiei şi Romaniei ar putea creşte considerabil în următoarele săptămani, după ce grecii au respins austeritatea prin referendum, potrivit unei analize a Saxo Bank potrivit căreia Europa de Est va avea cel mai mult de suferit. Steen Jakobsen, economist şef al Saxo Bank, avertizează că "tragedia greacă" a început oficial duminică, odată cu votul negativ dat austerităţii. Printre riscurile generate de acest vot Jakobsen menţionează lipsa de lichidităţi şi incapacitatea autorităţilor elene de a redeschide băncile, care au fost închise toată săptămana trecută, ca şi bursa de la Atena. Jakobsen consideră că în urma referendumului scenariul de bază este ieşirea Greciei din zona euro. În opinia sa, există o probabilitate de numai 25% ca Europa să interpreteze situaţia geopolită drept una foarte serioasă şi să extindă ajutorul oferit Greciei în pofida retoricii dure. "Pieţele de acţiuni vor înregistra un declin de 5%, spred-urile titlurilor cu venituri fixe vor urca, iar Europa de Est va avea cel mai mult de suferit", în următoarele săptămani, potrivit analizei realizate de Jakobsen. Cetăţenii greci au votat în proporţie de 61,28% împotriva măsurilor propuse de creditorii internaţionali, 38,72% pronunţandu-se în favoarea acestora, conform rezultatelor oficiale parţiale. Acţiunile marilor companii europene, în frunte cu titlurile italiene şi portugheze, au început tranzacţiile de luni în scădere, iar euro a coborat la Londra cu 0,6%, la 1,1052 dolari pe unitate.

Preţurile petrolului au scăzut cu pană la 4%: Ce se întamplă la carburanţi?

Pieţele energiei şi mărfurilor sunt dominate luni de reticenţa investitorilor la plasamente riscante, iar preţurile au scăzut puternic, mai ales cele ale petrolului şi metalelor industriale, din cauza temerilor provocate de o posibilă ieşire a Greciei din zona euro, relatează MarketWatch. Chiar şi aurul, considerat plasament sigur de către investitori, nu s-a ridicat la înălţimea numelui său, pe piaţă avand loc vanzări extinse. Grecii au respins duminică în proporţie de 61% condiţiile de austeritate ale creditorilor pentru reluarea sprijinului financiar, amplificand incertitudinile din jurul apartenenţei statulului elen la zona euro şi sporind riscurile de contagiune pe pieţe. La bursa americană Nymex, contractele futures pentru petrolul cu livrare în august sunt în declin cu 4,25%, respectiv 2,4 dolari, la 54,5 dolari pe baril. La Londra, preţul petrolului Brent este în scădere cu 2,2%, sau cu 1,31 dolari, la 59 dolari pe baril. Investitorii reacţionează şi la declinul puternic al cotaţiilor înregistrat vineri. Preţul petrolului este scăzut în special în SUA, din cauza nivelului neaşteptat de ridicat al stocurilor, a arătat Daniel Ang, analist la Philip Futures. Alt factor negativ pentru cotaţiile petrolului este reprezentat de negocierile privind programul nuclear iranian, care ar putea să fie finalizate în această săptămană. Preţurile metalelor sunt la randul lor afectate de rezultatul referendumului din Grecia, investitorii fiind îngrijoraţi că incertitudinile ar putea influenţa negativ creşterea economiei mondiale. Scăderea din ultimele trei săptămani a bursei din China, care a pierdut circa 2.400 de miliarde de dolari din capitalizare, a marcat încrederea pe pieţele de mărfuri, au explicat analişti ai Australia and New Zealand Banking Group.

BCR a oprit în weekend tranzacţiile valutare online

BCR a suspendat în weekend operaţiunile de schimb valutar efectuate prin internet banking pentru a evita posibile volatilităţi ale cursului în urma referendumului din Grecia, măsură în urma căreia BNR a verificat dacă sistemul de tranzacţionare cu cardurile a fost funcţional. "Tranzacţiile de schimb valutar prin intermediul aplicaţiei de internet banking funcţionează la parametri normali începand cu ora 09:00 în această dimineaţă. Acestea au fost suspendate în weekend-ul 4-5 iulie pentru a proteja clienţii de eventuale fluctuaţii de curs valutar", a declarat directorul de comunicare al BCR, Ionuţ Stanimir. Banca nu a anunţat în prealabil suspendarea operaţiunilor valutare online, motivand că ponderea acestora este redusă în mod obişnuit în timpul weekend-ului. Stanimir a precizat că sistemul de carduri a funcţionat normal, inclusiv pentru plăţi în lei şi valută în străinătate şi în Grecia. "Operaţiunile de transferuri bancare în valută în Romania şi străinătate au funcţionat de asemenea normal. Nu întrevedem alte măsuri", a mai spus reprezentantul BCR. În weekend-ul 4-5 iulie, posesorii de carduri BCR au efectuat 81.000 de tranzacţii la nivel internaţional. dintre care 185 au fost realizate în Grecia.

Suntem pe locul 79 în lume la adaptabilitate

Romania ocupă locul 79 într-un top global privind adaptabilitatea la schimbare, în care au fost evaluate 127 de ţări cu privire la capacitatea de pregătire şi reacţie la schimbările cauzate de factori precum calamităţi naturale, şocuri economice şi politice, evoluţia demografică şi noile tehnologii. Studiul a fost realizat de compania de audit şi consultanţă KPMG în parteneriat cu Oxford Economics. "Faţă de precedentul sondaj, realizat în 2013, Romania şi-a îmbunătăţit punctajul CRI (Change Readiness Index, Indicele de Adaptabilitate la Schimbare, n.r.) general, care reliefează capabilităţile pe trei piloni principali: mediul de afaceri, sectorul guvernamental şi oamenii şi societatea civilă. Romania a obţinut cel mai bun punctaj la capabilităţile oamenilor şi societăţii civile, deşi aceasta este singura mare categorie la care punctajul ţării a scăzut comparativ cu studiul precedent", arată KPMG, într-un comunicat. Deşi venitul este un factor declanşator important pentru creşterea adaptabilităţii la schimbare, Romania fiind inclusă în categoria ţărilor cu venituri medii - superioare (4.086 dolari - 12.615 dolari), a fost depăşită în clasament de 13 ţări cu venituri medii - inferioare şi chiar de 5 ţări cu venituri inferioare din Africa. Romania aparţine grupului de ţări din Europa de Est şi Asia Centrală în care s-a clasat pe locul 14 dintr-un număr total de 16 ţări, în timp ce Cehia, Ungaria şi Slovacia se situează pe primele trei poziţii.

Înmatriculările Dacia în Marea Britanie au crescut cu 11,46%

Înmatriculările de autoturisme noi Dacia în Marea Britanie au crescut cu 11,46% în primele şase luni, în timp ce piaţa a înregistrat un avans de 6,9%, la un nivel record de 1.376.889 de unităţi, potrivit datelor publicate luni de Asociaţia britanică a producătorilor şi dealerilor de maşini. Cota Dacia pe piaţa britanică a crescut la 1,05% în primele şase luni, de la 1,01% în urmă cu un an. La sfarşitul primelor cinci luni, Dacia avea o cotă de piaţă de 1,06%. În luna iunie, vanzările Dacia în Marea Britanie au urcat cu 33%, la 2.568 de autoturisme, de la 1.931 unităţi în aceeaşi perioadă a anului trecut, conferind mărcii o cotă de piaţă de 1%, faţă de 0,85% în urmă cu un an. În primele şase luni, cea mai mare creştere a vanzărilor din Marea Britanie a fost înregistrată de marca Jeep, de 228,8% la 5.353 unităţi, Infiniti, de 169,4% la 609 unităţi şi Mitsubishi, de 119,8% la 13.190 unităţi. Cele mai bine vandute modele, în primele şase luni, au fost ale mărcii Ford (177.150 autoturisme), urmată de Vauxhall (142.434 autoturisme) şi Volkswagen (120.064 autoturisme).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.