Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: A caştigat dreptul de a plăti creditul în CHF la cursul de la semnarea contractului

Ziarul de Vrancea
5 iul 2015 721 vizualizări
Tribunalul Bucureşti a decis ca o româncă să îşi plătească creditul în franci elveţieni la cursul de schimb de la momentul semnării contractului, respectiv 1,8894 lei/CHF, decizia nefiind definitivă.

Instanţa a constatat caracterul abuziv al unora dintre clauzele stipulate în convenţia de credit bancar şi a dispus "îngheţarea cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului sus menţionat, la valoarea de la momentul semnării contractului, respectiv, la valoarea 1,8894 lei/CHF".
Conform deciziei luate pe 1 iulie, care nu este definitivă, banca în cauză - OTP Bank - este obligată să procedeze la calcularea ratelor aferente contractului de credit în funcţie de valoarea leu/CHF de la momentul semnării contractului, aceste rate urmând să fie recalculate de la data semnării contractului şi până la sfârşitul perioadei de contractare, respectiv, 01.07.2037. Reclamanta, Maria Apostol, ar urma să achite ratele aferente creditului contractat la valoarea de 1,8894 lei/CHF.
Mai mult, instanţa obligă banca să plătească reclamantei sumele achitate în plus în temeiul contractului de credit, rezultate din diferenţa de curs valutar valabil de la momentul efectuării fiecărei plăţi şi cursul valutar valabil de la data semnării contractului, sume la care urmează să se calculeze si dobânda legală aferentă, calculată de la data încasării fiecărei sume nedatorate şi până la achitarea integrală a acestora de bancă.
TB a mai constatat şi caracterul abuziv al unei clauze privind comisionul de acordare a creditului şi a decis ca banca să îi plătească reclamantei suma de 6.359 CHF în echivalent lei la cursul BNR din data efectuării plăţii, sumă la care urmează să se calculeze şi dobânda legală aferentă, calculată de la data încasării acestei sume nedatorate şi până la achitarea integrală a acesteia de către pârâte.
Pe de altă parte, instanţa a respins cererea reclamantei privind restituirea creditului în lei. Banca este obligată să plătească reclamantei suma de 11.160 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.
Clienţii cu credite în franci elveţieni au protestat în iunie la Guvern şi, în lunile ianuarie-februarie, în faţa Parlamentului, cerând autorităţilor rezolvarea crizei CHF prin adoptarea unei legi de conversie în lei, la un curs istoric plus un maxim de 20%.

Ponta vorbeşte de "adversarii independenţei noastre economice"

Codul Fiscal a fost adoptat prin consens politic, votat de toate partidele, şi prin amplă consultare cu mediul de afaceri, dar toţi "adversarii independenţei noastre economice" sunt în stare de orice pentru a bloca măsurile, afirmă premierul Ponta, care face apel la români pentru un "front comun". Afirmaţia a fost postată pe Facebook, într-un mesaj completat la o remarcă legată de informaţia privind creşterea încasărilor la buget din TVA.
"O ştire care confirmă faptul că reducerea cotei standard de TVA la 19% prin noul Cod Fiscal va avea un efect pozitiv similar! Update - Codul Fiscal a fost adoptat prin consens politic (votat de toate partidele) şi prin cea mai amplă consultare cu mediul de afaceri (în special Coaliţia pentru Dezvoltarea României)! Cred că în acest moment toţi adversarii dezvoltării, prosperităţii şi independenţei noastre economice sunt în stare de orice ca să blocheze aplicarea măsurilor din Cod! Fac un apel la toţi românii de bună credinţă să facem front comun împotriva oricăror asemenea tentative evident împotriva interesului nostru ca ţara şi societate!", scrie Ponta.
El nu precizează la care dintre adversari se referă şi ce înseamnă un front comun al românilor.
Mesajul este postat într-un context în care premierul Alexis Tsipras a îndemnat alegătorii să nu cedeze "şantajului" creditorilor internaţionali.
În ceea ce priveşte România, Fondul Monetar Internaţional consideră că aprobarea Codului Fiscal va crea un deficit fiscal semnificativ, pentru care va fi foarte important, dar şi foarte dificil de găsit măsuri compensatorii.
Fondul a recomandat Guvernului să ajusteze măsurile de relaxare fiscală din proiectul Codului Fiscal, întrucât tăierea cheltuielilor pentru compensarea măsurilor nu va fi suficientă să acopere golul generat la buget începând de anul viitor. În acelaşi timp, la finele săptămânii trecute, reprezentanţii Comisiei Europene şi cei ai Guvernului nu au căzut de acord asupra modificărilor aduse Codului Fiscal, astfel încât oficialii Fondului Monetar Internaţional nu vor mai veni în iulie la Bucureşti.

Decizie controversată a BM: A eliminat din raport o secţiune critică despre China

Banca Mondială (BM) a eliminat o secţiune critică dintr-un raport despre economia Chinei, dat publicităţii recent, motivand că secţiunea respectivă nu a fost analizată într-un mod adecvat.
Instituţia cu sediul în Washington a adus critici Beijingului şi a cerut accelerarea reformelor în sectorul financiar, domeniu în care statul are un rol crucial, informează AFP. Experţii Băncii Mondiale au explicat, în raportul publicat miercuri, că dacă această problemă nu va fi rezolvată, atunci vor fi puse în pericol "cele trei decenii de evoluţie remarcabilă" de care a avut parte a doua cea mai mare economie a lumii. Investiţiile prost gandite, supraîndatorarea şi un sistem bancar slab reglementat - acestea sunt îngrijorările exprimate de instituţie în raportul respectiv. Ulterior, vineri, documentul a fost modificat şi republicat pe site-ul BM. "Secţiunea a 3-a legată de sectorul financiar a fost eliminată, pentru că nu este în conformitate cu procedurile noastre standard", a fost explicaţia BM.
Sursa citată menţionează că experţii instituţiei au abordat şi rolul statului în sectorul financiar, în cadrul secţiunii respective.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.