Economic

Ciorbă a la grec cu banii creditorilor

Ziarul de Vrancea
30 iun 2015 691 vizualizări
Grecia nu va achita rata de 1,6 mld euro către FMI şi va intra în incapacitate de plăţi u efectele acestei decizii, dacă pe parcurs nu o să apară un plan de salvare, vor fi vizibile peste cateva zile u în ţară este panică, populaţia îşi face stocuri de alimente şi carburanţi

Ministrul grec al Finanţelor, Yanis Varoufakis, a confirmat ieri că Grecia nu va plăti tranşa de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional, astfel că va intra oficial în incapacitate de plăţi. Întrebat de jurnalişti dacă Grecia va achita pană la 1 iulie rata de 1,6 miliarde de euro către FMI, Varoufakis a răspuns: "Nu". Afirmaţia a fost făcută în contextul speculaţiilor conform cărora premierul de extremă-stanga Alexis Tsipras ar încerca să ajungă la un acord de ultim moment cu Grupul Bruxelles - Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Tsipras a avut în ultimele ore discuţii cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu preşedintele BCE, Mario Draghi, şi cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Grecia este cuprinsă de panică, populaţia îşi face stocuri de alimente şi carburanţi.

Ce spun analiştii

Deprecierea monedelor şi a pieţelor de obligaţiuni guvernamentale din Europa Centrală şi de Est după evenimentele din Grecia "o consecinţă tehnică şi un semn de stress de piaţă", întrucat nu există aproape niciun indiciu că regiunea poate fi lovită de eventualul Grexit, potrivit analiştilor Erste. "După ce drama grecească a luat o turnură negativă peste week-end, nu este de mirare că există reacţii negative pe pieţele globale, care au rezultat în slăbirea monedelor şi a pieţelor de obligaţiuni guvernamentale din Europa Centrală şi de Est. Vedem acest lucru ca fiind o consecinţă tehnică şi un semn de stress de piaţă, deoarece nu există aproape nici un indiciu despre faptul că Europa Centrală şi de Est ar putea fi lovită în cazul Grexit. Exporturile către Grecia sunt neglijabile, variind între 0,1-0,5% din PIB pentru ţările din Europa Centrală şi de Est (in Austria si Polonia nivelul este de 0,1%, pentru Cehia si Slovenia de 0,2% fiecare, în Bulgaria proporţia este de 3,5%, iar în Romania de 0,5%), în timp ce legăturile financiare cu Grecia sunt fie inexistente fie au fost reduse considerabil în anul precedent (de exemplu subsidiarele băncilor greceşti din Romania)", arată analiştii băncii austriece, într-o analiză.

Schaeuble: Grecia poate rămane în zona euro

Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble a declarat marţi, în Parlamentul de la Berlin, că Grecia va putea rămane în zona euro chiar dacă programul de austeritate propus de creditorii internaţionali va fi respins duminică prin referendum, potrivit unor surse citate de Bloomberg. Schaeuble a mai spus că Banca Centrală Europeană va face tot ce va fi nevoie pentru a proteja euro, dacă grecii vor vota împotriva măsurilor de austeritate. Ministrul german de Finanţe a făcut afirmaţiile la o întalnire cu uşile închise pe care a avut-o marţi cu parlamentari. Schaeuble a refuzat ulterior să comenteze.

Iniţiativă inedită

Londonezul Thom Feeney a lansat o campanie online de strangere de fonduri pentru plata datoriei de 1,54 de miliarde de euro pe care Grecia trebuie să o achite marţi FMI, relatează Business Insider. Feeney, în varstă de 29 de ani, director de marketing în Londra, încearcă prin intermediul site-ului Indiegogo să strangă cat mai mulţi bani pentru Grecia, el reuşind să atragă deocamdată circa 43.000 de euro, de la peste 2.800 de persoane. Suma este doar o picătură într-un ocean, dar Grecia este în căutare de bani, fiind improbabil să spună nu donaţiilor, notează Business Insider. "Toate aceste ezitări în privinţa Greciei devin plictisitoare. Miniştrii europeni îşi încordează muşchii şi poziţiile, dacă pot sau nu să ajute grecii sau nu. De ce să nu rezolvăm noi, oamenii, această problemă?", a spus Feeney.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.