Economic

Cât de greu recuperezi un bun luat cu japca de Prunache şi Oprişan

Mihai Boicu
8 iun 2015 7571 vizualizări

Gălăţeanul Virgiliu Nicolau a obţinut anularea actelor prin care a fost înstrăinată Crama Calciu de la Vîrşteşcoiu după ani în şir de procese.Moştenitorul nu a putut intra în posesia proprietăţii familiei din cauza politicienilor şi afaceriştilor locali.Marian Oprişan a câştigat în 2002 aproape 4 miliarde lei vechi după ce a vândut crama la un preţ mai mare de 11 ori decât cel la care o cumpărase de la Prunache.Acum, moştenitorul vrea să pună în executare deciziile instanţei, după 14 ani de procese."Am ajuns să mi se facă rău şi când văd o maşină cu număr de Vrancea”, ne-a spus moştenitorul proprietarului de la Galaţi

Celebra Cramă Calciu, de la Vîrteşcoiu, care a fost şi în proprietatea social-democratului Marian Oprişan, a ajuns la fostul proprietar după un proces istovitor, care a durat mai bine de 14 ani. Tergiversarea restiturii proprietăţii a fost cauzată de afacerea prin care Marian Oprişan a câştigat câteva miliarde de lei vechi în anul 2002, când PSD deţinea de unul singur puterea politică şi administrativă în judeţ. Deşi notificată că urmaşii fostului proprietar au cerut acest bun, Casa Judeţeană de Pensii nu s-a împiedicat de acest detaliu la acea vreme când vindea la licitaţie pe nimic afaceriştilor de partid tot ceea ce executa din patrimoniul statului. Crama Calciu a ajuns de la Romvitis SA la afaceristul Corneliu Prunache, a trecut la Marian Oprişan pentru un câştig frumos, după care, prin tot felul de intermediari, a fost controlată indirect tot de Prunache. Chiar dacă afaceristul pierde crama, acesta nu pierde, de fapt, nimic, pentru că datorită acestui activ valoros firmele pe care controla indirect au făcut tot felul afaceri s-au au luat credite. După ce au câştigat definitiv procesul în anul 2013, iar ulterior au mai anulat două acte de vânzare – cumpărare între firmele controlate de Corneliu Prunache, moştenitorii se pregătesc să pună în aplicare sentinţele judecătoreşti să-şi ia proprietatea înapoi. E posibil ca operaţiunea să fie una liniştită, după cum este posibil să iasă un mare scandal. Chiar dacă disputa juridică s-a încheiat în favoarea moştenitorului, CEDO i-a admis acţiunea acestuia depusă pentru tergiversarea procesului.

Prunache a rămas proprietar prin intermediari

Crama Calciu a aparţinut falimentarei Romivitis Odobeşti SA, fostul IAS Odobeşti. În 2001, în contul datoriilor acumulate, a fost vândută de Casa Judeţeană de Pensii, pentru suma de 950 de milioane de lei vechi, către Aispa Stars ’95. Firma lui Corneliu Prunache i-a vândut în pierdere Crama Calciu lui Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea, pe 5 decembrie 2001, pentru suma de 375 de milioane lei vechi. Şeful CJ a vândut în anul 2002 cu 4 miliarde lei vechi lei proprietatea către Lucian Rădoi. Numele acestuia nu apare întâmplător în afacere, deoarece în calitate de asociat al firmei Cardinal Exim a fost implicat şi în vânzarea altor bunuri ale fostei IAS Odobeşti. În 2004, Crama Calciu este achiziţionată de firma Romvit Stars, în spatele căreia se afla acelaşi afacerist Prunache. La data de 14 octombrie 2010, proprietatea este achiziţionată de Daniel Oancă, din Galaţi. Motivul vehiculat la vremea respectivă este că Prunache ar fi împrumutat bani pentru achiziţionare de struguri de la populaţie şi a pierdut crama pentru că nu i-a dat înapoi la timp. Pe 24 iunie 2005, crama îşi găseşte un nou proprietar, firma Vinrom – Mar. Societatea era deţinută, din informaţiile noastre, de o rudă a lui Corneliu Prunache, iar de administrare se ocupa un om de încredere al acestuia, Ion Pasăre. Afaceristul de partid era în spatele firmei şi a fost văzut ocupându-se de bunul mers al acesteia. Se pare că în această perioadă Vinrom – Mar a obţinut şi un credit garantat cu Crama Calciu, de peste 100.000 de euro. Pe 7 martie 2011, în scenă apare un nou proprietar al firmei, Domeniile Viticole Odobeşti, cu sediul în Vîrteşcoiu, unde asociat este Ion Pasăre, din datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Ultimele două tranzacţii s-ar fi situat în jurul cifrei de 50.000 de euro.

A pierdut procesele în Vrancea şi Galaţi

Între timp, Virgiliu Nicolau s-a judecat din anul 2001 până în anul 2013 pentru a obţine Crama Calciu. Aceasta cu toate că acest bun a fost moştenit direct, fără a fi implicaţi copii, iar preluarea de către statul român în anul 1946 s-a făcut fără acte. Eleonora Calciu, soţia doctorului Calciu, i-a lasat, în anii ’70, lui Dimitrie Calciu toate bunurile sale. Acestea le-a lăsat moştenire Elisabetei Nicolau, de unde au ajuns la Victoria Nicolau, iar de aici la Virgiliu Nicolau. Acesta a pierdut în primă fază la instanţele din Vrancea şi Galaţi.

Crama Calciu a fost câştigată de fostul proprietar după 14 ani de procese, timp în care a fost în centrul mai multor scandaluri

În 2007, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a casat decizia Curţii de Apel Galaţi, iar procesul s-a reluat. De această dată, Virgiliu Nicolau a câştigat la toate instanţele, ultima sentinţă fiind cea din 30 mai 2013 de la instanţa supremă. Odiseea Cramei Calciu nu s-a încheiat însă aici. După ultima sentinţă, Virgiliu Nicolau a trebuit să deschidă un nou proces, pentru anularea ultimelor două contracte de vânzare – cumpărare. Procesul a fost tergiversat pentru că s-a descoperit, după ce dosarul a fost la Judecătoria Focşani, că această instanţă nu era competentă, întrucât era vorba de bunuri cu o valoare mare. După ce a început din nou procesul, acesta s-a finalizat în mai 2015. “În acest timp, eu nu am putut să mă apropii de proprietate, nici măcar până la poartă, deşi am câştigat procesul. Mie îmi pare rău că această cramă avea o altă valoare în anul 2000. Atunci poate făceam o afacere, poate investeam în vinificaţie. Acum nici nu vreau să mai aud de Vrancea, am ajuns să mi se facă rău şi când văd o maşină cu număr de Vrancea”, a spus Andi Nicolau, fiul lui Virgiliu Nicolau, cel care s-a ocupat de proces în ultima perioadă.

Oprişan nu a explicat de ce a luat mai mulţi bani

Toate tranzacţiile ce au vizat Crama Calciu de la Vîrteşcoiu s-au făcut în jurul lui Corneliu Prunache. Marian Oprişan a luat la vremea respectivă suma de 3,75 miliarde lei vechi, iar afaceristul său de casă a folosit Crama Calciu pentru viticultură şi credite bancare şi a scos astfel bani buni de pe urma ei. În acest timp, moştenitorul a fost ţinut prin procese costisitoare pentru a-şi câştiga dreptatea. În concluziile depuse de Marian Oprişan la dosarul său de la Judecătoria Cluj,  baronul de Vrancea a justificat şi preţul foarte mic cu care a cumpărat crama de la Prunache, despre care procurorii DNA au spus că a fost "un cadou" pentru ca afaceristul să primeaască lucrări pe bani publici de la Consiliul Judeţean Vrancea. Pe scurt, baronul spune că afaceristul a luat crama cu instalaţii vinicole şi i-a vândut-o fără ele. “Având în vedere că la data de 5 decembrie 2001 am achiziţionat numai un imobil, fără ca acesta să includă instalaţiile de specialitate pe care SC Aispa Stars 95 SA le-a achiziţionat prin licitaţie de la SC Romvitis SA, este evident că faţă de valoara acestor instalaţii, preţul de 375,509 milioane lei vechi este unul real”, a explicat Marian Oprişan, prin intermediul avocatului său Gheorghiţă Mateuţ. Şeful CJ nu a spus însă în continuare cum de a reuşit să vândă acest bun, dacă preţul de achiziţionare era real pentru că nu avea instalaţii de vinificaţie, la un preţ de 11 ori mai mare. Ca să nu mai amintim de exploatarea cramei timp de aproape 15 ani. (Mihai BOICU) 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
victor, acum 3237 zile, 23 ore, 9 minute, 22 secunde
Normal ca Oprisan castiga procesele devreme ce toate institutiile si tribunalele din vrancea si galati sunt micile lui inteprinderi de stat si afaceri de familie.De-l supara cineva a luat pistolul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.