Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: BCR opreşte temporar sistemul informatic

Ziarul de Vrancea
29 mai 2015 816 vizualizări
Banca Comercială Romană (BCR) va opri pentru efectuarea unor actualizări, în noaptea de duminică spre luni, sistemul informatic care gestionează operaţiunile cu carduri, automatele de schimb valutar şi aparatele multifuncţionale, a anunţat banca

Sistemul nu va funcţiona între orele 22:00 şi 24:00. Totodată, serviciile de Internet, mobile şi phone banking, împreuna cu cel de notificare a operaţiunilor nu vor fi disponibile de duminică, ora 22:00, pană luni, ora 12:00. BCR recomandă clienţilor să-şi programeze din timp toate operaţiunile bancare pe care trebuie să le efectueze în această perioadă.ngar se


Guvernul uextinde pe piaţa energiei

Guvernul din Ungaria a semnat o scrisoare de intenţie pentru preluarea de participaţii la două companii de electricitate, Elmu şi Emasz, de la compania germană RWE, achiziţie prin care îşi extinde prezenţa pe piaţa de profil, după o acţiune similară întreprinsă pe piaţa gazelor naturale. Scrisoarea de intenţie a fost semnată de şeful de cabinet al premierului Victor Orban, Janos Lazar, de directorul general al RWE-East, Martin Herrmann, şi Marie-Theres Thiell, şefa RWE Ungaria, relatează Portfolio.hu. Potrivit documentului, Banca Ungară pentru Dezvoltare (MFB) va cumpăra integral operaţiunile de producţie de electricitate ale Elmu şi Emasz, pană în ianuarie 2016, care vor forma divizia de electricitate a companiei de stat pentru utilităţi, sub controlul noului holding înfiinţat recent de guvern, numit Prima Companie Naţională de Utilităţi (ENKSZ). Compania ENKSZ va cumpăra integral subsidiara de customer service Elmu-Emasz Ugyfelszolgalati, pană la 1 ianuarie 2017, în două etape. RWE va vinde totodată o participaţie de 49% la distribuitorii de electricitate din Ungaria, Elmu Halozati Eloszto şi Emasz Halozati, direct către MFB. Statul ungar deţine deja, prin intermediul companiei de stat de electricitate MVM, participaţii de 12,1%, respectiv 15,6% la Emasz şi Elmu. În plus, MVM ar putea să îşi majoreze participaţia la operatorul de centrale energetice Matrai Eromu, de la 26,15% la 49%, creand condiţiile pentru o colaborare pe termen lung cu RWE. Autorităţile din Ungaria au anunţat în februarie că statul ungar înfiinţează o companie de tip holding, numită Prima Companie Naţională de Utilităţi (ENKSZ), care să acţioneze, sub coordonarea cabinetului premierului, ca furnizor ieftin, predictibil şi eficient de electricitate, căldură şi gaze.

Economia Elveţiei s-a contractat prima oară în ultimii 4 ani

Economia Elveţiei s-a contractat în primul trimestru pentru prima oară în ultimii patru ani şi jumătate, cu 0,2% faţă de trimestrul anterior, din cauza aprecierii francului care a afectat cererea din străinătate pentru produsele farmaceutice şi echipamentele fabricate în ţară, relatează MarketWatch. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, PIB-ul Elveţiei a crescut cu 1,1%, potrivit datelor Departamentului Federal pentru Afaceri Economice, Educaţie şi Cercetare. Datele sunt sub aşteptările analiştilor, care anticipau pentru primul trimestru o contracţie de 0,1% faţă de trimestrul precedent şi o creştere de 1,6% raportat la intervalul similar din 2014. Analiştii au anticipat că economia elveţiană se va contracta, după ce Banca Naţională a Elveţiei a eliminat în ianuarie, după trei ani şi jumătate, limita de apreciere a francului, de 1,2 unităţi pentru un euro. În urma eliminării acestui prag, francul s-a apreciat cu circa 12%. Zona euro este principalul partener comercial al Elveţiei.

Creditorii Ucrainei propun reducerea dobanzilor

Creditorii Ucrainei, inclusiv fondul Franklin Templeton, au propus un plan de restructurare a datoriilor ţării care include prelungirea termenelor de rambursare cu pană la 10 ani şi reducerea dobanzilor cu circa 500 de milioane de dolari, potrivit unei persoane aproapiate situaţiei. Oferta, făcută pe 9 mai de un grup care deţine obligaţiuni ale Ucrainei în valoare de aproximativ 8,9 miliarde de dolari, implică amortizarea obligaţiunilor pe o perioadă de şapte ani, începand din 2019, potrivit unei persoane aproapiate discuţiilor, relatează Bloomberg. Grupul de creditori susţine că planul respectă toate obiectivele programului Ucrainei cu FMI, de 17,5 miliarde de dolari, a spus sursa. Ministrul ucrainean de Finanţe Natalie Jaresko a declarat săptămana trecută că este necesar ca creditorii să accepte pierderi de circa 20 de miliarde de dolari de pe urma obligaţiunilor deţinute. Creditorii consideră însă că insistenţa pentru restructurarea datoriilor prin "haircut" (reducerea valorii acestora) este arbitrară şi motivată politic, potrivit sursei.

Economia SUA s-a contractat cu 0,7% în primul trimestru

Economia Statelor Unite s-a contractat cu 0,7% în primul trimestru, potrivit datelor oficiale revizuite în sens negativ de la o creştere de 0,2% anticipată iniţial, relatează MarketWatch. Revizuirea a fost determinată de creşterea sub aşteptări a stocurilor, în timp ce exporturile nete au fost sub nivelul raportat anterior. Analiştii intervievaţi de MarketWatch anticipau că economia americană se va contracta cu 1%. Creşterea cheltuielilor de consum, care reprezintă principalul motor de creştere al economiei americane, a rămas neschimbată, la 1,8%. Valoarea stocurilor a crescut cu 95 de miliarde de dolari, în loc de 110,3 miliarde de dolari. Exporturile au scăzut peste aşteptări, cu 7,6%, în timp ce avansul importurilor a fost revizuit puternic, de la 1,8% la 5,6%. Analiştii anticipează că economia SUA îşi va reveni în trimestrul al doilea, după problemele provocate economiei de vremea nefavorabilă în primele trei luni ale anului, majoritatea estimand un avans al PIB de circa 3%. O evoluţie similară a avut loc în 2014.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.