Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: “Luna de foc” pentru fondurile europene

Ziarul de Vrancea
22 mai 2015 666 vizualizări
Angajaţii din autorităţile de management se vor întalni zilnic cu beneficiarii

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) lansează, între 25 mai - 1 iulie, "luna de foc", perioada în care autorităţile de management se vor întalni zilnic cu beneficiarii de fonduri europene în vederea îmbunătăţirii proceselor gestionate de către Organismele Intermediare şi AM-uri. Potrivit unui comunicat MFE în "luna de foc" care se va desfăşura în perioada 25 mai - 1 iulie toate autorităţile de management din subordinea Ministerului Fondurilor Europene şi-au planificat întalniri zilnice cu beneficiarii, la solicitarea ministrului Marius Nica. "Vreau ca AM-urile din cadrul MFE să acorde o atenţie deosebită pe tot parcursul unui an dar, cu precădere, în această perioadă, întalnirilor cu beneficiarii. La începutul lui iulie trebuie să avem o radiografie clară a fiecărui domeniu în parte, pentru că îmi doresc să venim în continuare în sprijinul beneficiarilor, să optimizăm astfel procedurile referitoare la evaluare, selecţie, contractare, implementare, monitorizare şi plată a proiectelor, să corectăm lucrurile acolo unde este cazul. Toată luna iunie va fi destinată dialogului cu beneficiarul, atat pentru proiectele din exerciţiul financiar actual, 2007 – 2013, cat şi pentru următorul, 2014 - 2020", a declarat Marius Nica, citat în comunicat. Aspectele semnalate de beneficiari în cadrul întalnirilor din această perioadă vor fi luate în considerare pentru îmbunătăţirea proceselor gestionate de către Organismele Intermediare şi de către Autoritatea de Management aferente Programului, precizează MFE. "Trebuie să conştientizăm cu toţii, oricat de solicitant ar fi, că anul 2015 este unul foarte important pentru Romania. Am stabilit la ultima întrevedere cu doamna comisar Corina Creţu că autorităţile romane trebuie să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca Programul Operaţional Infrastructură Mare să fie aprobat la Bruxelles în luna iunie. În cadrul aceleiaşi luni, dorim să transmitem Comisiei şi lista proiectelor aferente perioadei 2007 – 2013 pe care dorim să le fazăm. Este important ca atat noi, cat şi beneficiarii, să înţelegem că munca depusă în toată această perioadă, pentru creşterea nivelului absorbţiei pe actualul cadru financiar, va avea rezultate pozitive dacă lucrăm intens acum iar aceste rezultate se vor putea observa în a doua parte a anului 2015", a explicat ministrul MFE. Nica a spus că fiecare beneficiar trebuie să simtă că în cadrul Ministerului Fondurilor Europene găseşte "o uşă deschisă atunci cand are nevoie de lămuriri, de la parteneri oneşti, eficienţi şi cat se poate de cooperanţi". Totodată, ministrul Fondurilor Europene a solicitat fiecărei autorităţi de management în parte ca, la fiecare final de săptămană, să se transmită către MFE o concluzie a discuţiilor dar şi un set cu principalele probleme de soluţionat în urma întalnirilor cu beneficiarii.

Oficialii Dacia susţin că nu au cerut TVA zero

Automobile Dacia încurajează toate măsurile care permit creşterea pieţei de maşini noi, a anunţat vineri compania, menţionand însă că nu a cerut Guvernului TVA zero pentru achiziţia de maşini noi. "Automobile Dacia încurajează toate măsurile care permit creşterea pieţei de maşini noi, dar nu a cerut Guvernului să introducă TVA zero la achiziţia de maşini noi", a comunicat constructorul auto deţinut de grupul francez Renault. Constantin Stroe, preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM) şi vicepreşedinte Dacia, a propus Ministerului Finanţelor Publice să introducă TVA zero la achiziţia de maşini noi, pentru a susţine creşterea vanzărilor. "Propune-ţi, domnule, să vinzi 50.000 de maşini noi, fără TVA. Înseamnă nişte locuri de muncă stabile, care înseamnă taxe, impozite, o serie de alte contribuţii. (...) Primul răspuns al ministerului - apoi domnule, noi vom avea o gaură de TVA înmulţit cu numărul de maşini", a spus Stroe, la Digi24. Cumpărătorii de autoturisme preferă maşinile vechi, mult mai ieftine, doar un sfert din cele 290.000 de maşini înmatriculate anul trecut fiind noi, şi nici programul guvernamental Prima Maşină nu s-a dovedit util, Stroe declarand despre acesta că ridică potenţialului cumpărător "bariere birocratice uluitoare".

Referendumul din Marea Britanie îi sperie pe investitori

Perspectiva referendumului privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană afectează investiţiile, provocand incertitudini legate de sustenabilitatea redresării economice, potrivit unui sondaj Bloomberg în randul analiştilor efectuat după victoria surprinzătoare în alegeri a conservatorilor. Premierul conservator David Cameron s-a angajat să negocieze cu liderii europeni termeni mai favorabili pentru Marea Britanie în cadrul Uniunii şi să consulte populaţia dacă ţara trebuie sau nu să rămană în UE, pană la sfarşitul lui 2017. Rezultatul sondajului în randul analiştilor scoate în evidenţă riscurile cu care se confruntă economia, în timp ce promisiunile din 2010 ale premierului Cameron, de a diversifica sursele de creştere a economiei, dincolo de consumul intern, sunt departe de a fi fost realizate. Banca Angliei a redus săptămana trecută estimările referitoare la investiţiile companiilor, iar Trezoreria prognozează că activităţile de comerţ vor fi o frană pentru creşterea economică în anii următori, aşa cum s-a întamplat şi în mare parte a mandatului precedent al conservatorilor. "Cu cat ne apropiem de momentul referendumului şi cu cat sondajele vor fi mai stranse, cu atat mai mari vor fi incertitudinile. Investiţiile ar putea fi mai mici, iar investitorii străini ar putea fi tot mai reticenţi", a spus Fabrice Montagne, analist la banca Barclays în Londra. Majoritatea covarşitoare a analiştilor intervievaţi de Bloomberg, respectiv 24 din 26, au spus că referendumul va avea un efect negativ asupra investiţiilor. Sondajul a fost realizat în perioada 13-20 mai. Aproape jumătate din exporturile britanice de bunuri şi servicii merg în Uniunea Europeană, anul trecut fiind în valoare de 227 miliarde de lire sterline (352 miliarde dolari), iar companiile străine cu operaţiuni în Marea Britanie beneficiază de acces liber la o piaţă de 500 de milioane de persoane, din 28 de ţări.

Protest masiv al angajaţilor de la Complexul Energetic Hunedoara

Peste 1.300 de persoane, angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara, au protestat ieri după-amiază, în centrul oraşului Petroşani, pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă mineritul din Valea Jiului, cerand crearea unei strategii energetice în care să fie cuprins şi CEH. Potrivit jandarmilor, peste 1.300 de persoane s-au adunat în faţa Casei de Cultură din Petroşani, pentru a participa la un miting de protest organizat de Sindicatul "Muntele". Ei cer Guvernului să creeze cat mai repede o strategie energetică în care să fie cuprins şi Complexul Energetic Hunedoara şi susţin că, în caz contrar, peste 6.000 de locuri de muncă vor fi desfiinţate. Sute de angajaţi ai CEH au protestat şi săptămana trecută, în faţa Prefecturii Hunedoara şi în curtea Termocentralei Mintia, printre revendicări fiind şi crearea unei strategii energetice naţionale care să cuprindă termocentralele Mintia şi Paroşeni şi minele din Valea Jiului şi desfiinţarea unei firme deschise în luna aprilie care a preluat o parte din servicii şi care ar fi generatoare de costuri mari.

OPEC ar putea inunda piaţa cu petrol timp de ani de zile

OPEC ar putea inunda piaţa cu petrol timp de ani de zile, dacă va opta să nu modifice plafonul de producţie al organizaţiei, la o reuniune mult aşteptată din luna iunie, relatează MarketWatch. "Dacă nu vor face nimic şi nu vor găsi o cale să se pună de acord, vom pluti cu toţii într-o supraproducţie de petrol pentru foarte mult timp", a avertizat Kevin Kerr, preşedintele Kerr Trading International. Discuţiile despre producţia de petrol a OPEC au reapărut odată cu apropierea viitoarei reuniuni a organizaţiei, după cea care a avut loc în noiembrie 2014, la care participanţii au decis să nu modifice producţia, provocand scăderea cotaţiilor. OPEC a menţinut în ultimii trei ani nivelul cumulat al producţiei de ţiţei la 30 de milioane de barili pe zi, iar analiştii anticipează că organizaţia va menţine acest plafon şi la reuniunea din 5 iunie de la Viena."Dacă OPEC va decide să nu modifice plafonul va un semnal important că este hotărată să continue această politică pentru a nu ceda din cota de piaţă, chiar dacă preţurile scad din acest motiv", a spus Bhushan Bahree, director la IHS pentru cercetări în domeniul OPEC şi al Orientului Mijlociu. În luna aprilie, OPEC a livrat 30,93 milioane de barili de petrol pe zi, aceasta fiind cea mai mare producţie a organizaţiei după noiembrie 2012.

Ucraina, acord de finanţare de 1,8 miliarde euro

Oficiali ai Comisiei Europene şi ai Ucrainei au semnat ieri, la Riga, un memorandum de înţelegere şi un acord de împrumut pentru al treilea program de Asistenţă Macro-Financiară (MFA) destinat statului ucrainean, care creează condiţiile pentru o nouă finanţare de pană la 1,8 miliarde de euro. Acordurile au fost semnate de vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, ministrul ucrainean de Finanţe Natalie Jaresko şi guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Valeria Gontareva, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. Memorandumul include un program de reforme economice ambiţioase din partea autorităţilor ucrainene, acoperind măsuri structurale în şase domenii, respectiv managementul finanţelor publice, guvernanţă şi transparenţă, mediul de afaceri, sectorul energetic, protecţie socială şi sectorul financiar. Reformele au rolul să faciliteze progresul priorităţilor pe termen scurt ale ţării şi ţin cont de angajamentele de reformă asumate de Ucraina în cadrul programelor convenite cu creditorii internaţionali, în special cu FMI şi Banca Mondială.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.