Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Nu poţi plăti creditul, dai casa băncii şi scapi

Ziarul de Vrancea
21 mai 2015 1121 vizualizări
"Cand o persoană fizică nu-şi mai poate plăti un credit pentru care şi-a ipotecat imobilul, anunţă banca şi apelează la un notar sau un executor judecătoresc să transfere proprietatea în favoarea băncii”, se arată într-un proiect iniţiat de 156 de parlamentar

Un grup de 156 parlamentari au iniţiat un proiect de lege potrivit căruia atunci cand o persoană fizică nu mai poate plăti un credit la bancă să poată transfera bunul ipotecat în favoarea băncii, iar datoria să se stingă, a anunţat, ieri, deputatul PNL Daniel Zamfir. Daniel Zamfir, unul dintre iniţiatori, a prezentat, la o conferinţă de presă, alături de avocatul Gheorghe Piperea proiectul de lege, arătand că acest proiect introduce "principiul echităţii", din acesta avand caştig şi banca şi clienţii. "Proiectul de lege prevede că atunci cand o personaă fizică nu mai poate plăti un credit la bancă, să poată transfera bunul ipotecat în favoarea băncii. Din cauza crizei, valoarea creditului ipotecat nu mai acoperă creditul, iar banca se îndreaptă şi spre alte bunuri ale persoanei respective. Acest proiect introduce principiul echităţii. Cat timp banca şi-a trimis un evaluator agreat să evalueze creditul, banca şi-a acoperit riscul creditării, iar cand apare criza contractului, riscul să fie împărţit, nu e normal să suporte doar clientul", a explicat Zamfir. El a mai spus că şi banca are de caştigat, în urma aplicării acestui proiect, deoarece se introduce rapid în circuitul civil imobilul ipotecat şi există posibilitatea rapidă ca banca să-şi recupereze banii. "Cand o persoană fizică nu-şi mai poate plăti un credit pentru care şi-a ipotecat imobilul, anunţă banca şi apelează la un notar sau un executor judecătoresc să transfere proprietatea în favoarea băncii, iar persoana este eliberată de orice credit", a mai spus Zamfir, explicand prevederile proiectului. El a adăugat că "toată lumea este caştigată". Avocatul Gheorghe Piperea, care a contribuit la elaborarea acestui proiect de lege, a arătat că s-a ţinut cont de directivele europene în domeniu. "Este o lege din domeniul protecţiei consumatorului aflat în situaţia de supraîndatorare şi se înscrie în trendul directivelor UE", a spus Piperea. El a arătat că băncile ar beneficia în urma acestui proiect, adăugand că problema băncilor sunt creditele neperformante pe care le vand cu pierderi de 90%, iar dacă s-a aplica mecanismul preluării rapide a imobilelor ipotecate, pierderea băncilor ar fi mai mică, la 40-50%. Piperea a mai spus că diferenţa între acest proiect de lege şi legea insolvenţei persoanei fizice este că prin acest proiect debitorul nu poartă "stigmatul de insolvent" şi, după ce dă bunul imobil băncii pentru a-şi stinge creditul, poate să-şi cumpere o altă casă, împrumutandu-se în condiţiile din prezent sau să stea cu chirie. Piperea a estimate că de acest prevederi ar beneficia cei 950 de mii de persoane care figurează în evidenţele Biroului de Credite, dintre care 200 mii au credite cu impotecă. "Dacă se începe cu acest declic imobiliar se deblochează piaţa imobiliară, o să înceapă să funcţioneze şi piaţa construcţiilor", a mai spus Piperea.

OMV Petrom accesează o linie de credit de un miliard de euro

OMV Petrom a contractat o linie de credit multi-valută în valoare de un miliard de euro, de la un sindicat format din 17 bănci, înlocuind astfel o linie de credit contractată în noiembrie 2011, care a însumat 930 de milioane euro, cu scadenţa în 2016 şi neutilizată. Noua facilitate are o maturitate de cinci ani şi posibilitate de prelungire pentru încă doi ani. "Am refinanţat linia de credit contractată în 2011 înainte de scadenţa finală a acesteia pentru a beneficia de evoluţiile favorabile din prezent, de pe pieţele financiare. Extinderea maturităţii programului de finanţare permite OMV Petrom să menţină o poziţie financiară solidă într-un context plin de provocări legate de preţul ţiţeiului. Faptul că oferta a fost suprasubscrisă într-un timp relativ scurt este o confirmare a credibilităţii de care se bucură OMV Petrom pe pieţele financiare", a declarat într-un comunicat Andreas Matje, directorul financiar al OMV Petrom. OMV Petrom a început procesul de refinanţare a creditului lucrand cu BRD, Societe Generale şi Unicredit Bank Austria ca aranjori principali. Sindicatul de bănci care contribuie la asigurarea finanţării include 17 bănci din Romania şi internaţionale. Compania din grupul austriac OMV va folosi banii, dacă va fi necesar, pentru finanţarea operaţiunilor curente.

Profitul Raiffeisen Bank International în Romania a urcat cu 54%

Profitul după taxe al Raiffeisen Bank International (RBI) în Romania a crescut în primul trimestru cu 54,3% faţă de ultimul trimestru al anului trecut, de la 16 milioane de euro la 25 de milioane de euro, a anunţat joi grupul austriac. Faţă de primul trimestru din 2014, profitul net a avansat cu 13,6%, de la 22 milioane de euro.  Valoarea activelor RBI pe piaţa locală a scăzut cu 1%, de la 6,92 miliarde de euro la sfarşitul anului trecut la 6,85 miliarde de euro, reprezentand 5,5% din activele totale ale Raiffeisen Bank International. Veniturile operaţionale au înregistrat în primul trimestru un declin de 7,1% comparativ cu trimestrul precedent, de la 114 milioane la 106 milioane de euro. Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, veniturile operaţionale s-au redus cu 5,4%, de la 112 milioane de euro. Volumul total al creditelor a avansat cu 1,3% raportat la trimestru anterior, de la 4,31 miliarde de euro la 4,37 miliarde de euro, în timp ce depozitele au scăzut cu 2%, de la 4,68 miliarde de euro la 4,58 miliarde de euro. Raportul credite/depozite se situa la sfarşitul primului trimestru la 88,2%. Cheltuielile nete cu provizioanele au scăzut cu 29,7% faţă de trimestrul precedent, de la 24 milioane de euro la 17 milioane de euro. În 2014, RBI a constituit în Romania provizioane în valoare de 85 de milioane de euro. Rata de acoperire a creditelor neperformante se situa la 31 martie la nivelul de 70,1%. Grupul Raiffeisen este prezent în Romania prin Raiffeisen Leasing, Raiffeisen Capital & Investment, Raiffeisen Asset Management, Raiffeisen Investment Romania, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Bank. La nivelul grupului RBI, profitul net a scăzut în primul trimestru de la 161 milioane de euro în urmă cu un an la 83 de milioane de euro, afectat de criza din Ucraina şi contracţia economică din Rusia. Rezultatul a depăşit totuşi aşteptările analiştilor citaţi de MarketWatch.

Şase mari bănci, amendate cu aproape 6 miliarde dolari

Patru mari bănci, Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays şi Royal Bank of Scotland, au recunoscut că au încercat să manipuleze cursurile de schimb valutar şi, împreună cu UBS şi Bank of America, au fost amendate cu aproape 6 miliarde de dolari, relatează Reuters. Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays, UBS şi Royal Bank of Scotland au fost acuzate de autorităţile de reglementare din Statele Unite şi Marea Britanie că şi-au înşelat clienţii spre folosul propriu, utilizand invitaţii preferenţiale la discuţiile de stabilire a ofertelor băncilor pentru cursurile de schimb şi limbaj codificat pentru coordonarea tranzacţiilor. Cu excepţia UBS, toate celelalte bănci au recunoscut să au conspirat pentru manipularea ratelor de schimb pentru dolar şi euro, pe piaţa valutară spot. UBS şi-a recunoscut vinovăţia într-o acuzaţie diferită. Bank of America a fost amendată la randul ei, dar a evitat recunoaşterea vinovăţiei în acuzaţii legate de comportamentul traderilor. "Amenzile care vor fi plătite de aceste bănci sunt corecte, avand în vedere natura practicilor anticoncurenţiale, pe termen lung", a declarat prpcurorul general al Statelor Unite, Loretta Lynch. Băncile au folosit astfel de practici incorecte pană în 2013, cand autorităţile de reglementare au început să le penalizeze pentru manipularea dobanzii Libor de pe piaţa interbancară. În total, autorităţile de reglementare din Statele Unite şi Europa au amendat şapte bănci cu peste 10 miliarde de dolari, pentru că nu au oprit traderii să încerce să influenţeze ratele de schimb valutar folosite zilnic de milioane de oameni, de la companiile de investiţii pană la turiştii care cumpără valută în vacanţă. Investigaţiile nu s-au încheiat. Procurorii pot inculpa şi persoane, în cadrul acordurilor prin care băncile s-au angajat să colaboreze cu autorităţile.

Falcon livrează Renault sisteme de alarmă

Falcon Electronics a început livrarea primelor sisteme originale de alarmă, care vor echipa modelele Renault Espace şi Kadjar, componentele fiind fabricate în China, a anunţat joi compania romanească. Sistemele de alarmă au fost proiectate, testate şi verificate de Falcon Electronics conform cerinţelor centrului de inginerie al Renault. Falcon este, de zece ani, furnizor Dacia pe segmentul senzorilor de parcare aftermarket. Începută ca un parteneriat la nivel naţional, colaborarea Falcon - Dacia s-a extins, în prezent Falcon acoperind 80% din necesarul de senzori de parcare pentru modelele Dacia la nivel european. "Participăm la licitaţii cu sisteme de siguranţă şi pentru alte modele Renault. Ne mişcăm pe o piaţă foarte competitivă, concurand cu mari nume ale industriei din Franţa şi Italia", a declarat, într-un comunicat, Dan Cuţui, directorul şi fondatorul Falcon Electronics. Pentru viitor, Falcon Electronics îşi propune să exploateze tehnologiile din sfera asset managementului prin crearea de sisteme de securitate care monitorizează starea autovehiculului şi oferă informaţii prin intermediul comunicaţiilor prin satelit. Informaţiile furnizate vor merge de la localizare pană la imagini video ale maşinii.

Romgaz mizează în acest an pe creşterea profitului

Producătorul de gaze naturale Romgaz Mediaş (SNG) estimează că va înregistra în acest an un profit net de 1,51 miliarde lei (340 milioane euro), în creştere faţă de cel bugetat pentru anul trecut. Peste jumătate din sumă (802,8 milioane lei) va ajunge la bugetul de stat. Compania a încheiat anul precedent cu un caştig de 1,43 miliarde lei, peste cel bugetat, de 1,16 miliarde lei. Pentru acest an, Romgaz estimează în buget venituri totale în valoare de 4,639 miliarde de lei şi cheltuieli de 2,783 miliarde de lei. La capitolul investiţii, Romgaz a bugetat cheltuieli de 1,322 miliarde de lei. Romgaz a avut anul trecut un profit de 1,43 miliarde lei (322 milioane euro), în creştere cu 44% faţă de cel din 2013, iar cifra de afaceri a urcat cu 15,3%, la 4,49 miliarde lei (1,01 miliarde euro). Statul controlează producătorul de gaze naturale cu o participaţie de 70%. Al doilea acţionar ca mărime este Fondul Proprietatea (FP), cu 10%, în timp ce 17,68% din titluri se află în posesia unor persoane juridice, iar 2,3% în deţinerea unor persoane fizice.

Marea Britanie le dă frisoane producătorilor auto

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar avea un efect negativ asupra industriei auto din ţară, avertizează Asociaţia producătorilor europeni de automobile (ACEA), relatează Automotive News. Comentariile ACEA se adaugă temerilor exprimate deja de producători ca Ford Motor, BMW şi Nissan, faţă de posibila retragere din UE a Marii Britanii. Potrivit unor relatări ale presei, premierul David Cameron ar putea devansa organizarea referendului privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană în 2016, în loc de 2017, după ce a caştigat alegerile parlamentare care au avut loc în această lună. "Rămanerea în Uniunea Europeană este foarte importantă pentru industria auto britanică", a declarat secretarul general al ACEA, Erik Jonnaert. Producătorii auto se tem că retragerea Marii Britanii din UE ar putea avea ca rezultat introducerea unor bariere comerciale în relaţiile cu principalele pieţe de export europene. În plus, guvernul britanic nu ar mai avea nicio influenţă asupra viitoarelor reglementări europene referitoare la industria auto.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.