Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: TVA-ul de 9% la alimente va fi afişat în paralel cu cel de 24%

Ziarul de Vrancea
5 mai 2015 981 vizualizări
Săptămana viitoare ar putea fi prezentat un raport în care să se arate evoluţia preţurilor la alimente de cand a fost anunţată scăderea TVA de la 24% la 9%

Mai mulţi retaileri au anunţat, marţi, în cadrul unei întalniri cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, Ministerului Finanţelor Publice, ANPC, ANSV şi Consiliului Concurenţei, că vor afişa, de la 1 iunie, atat preţurile cu TVA vechi de 24%, cat şi pe cele noi cu 9%. "De la 1 iunie, multe magazine vor afişa atat preţul cu TVA redus la alimente, cat şi pe cel vechi de 24% pentru a putea fi văzută diferenţa" a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Ministrul a spus că săptămana viitoare ar putea prezenta un raport în care să arate evoluţia preţurilor la alimente de cand a fost anunţată scăderea TVA de la 24% la 9%. "INS a prezentat cateva date privind evoluţia preţurilor, însă acestea sunt pană la 10 aprilie, deci nu este ceea ce căutăm. Săptămana viitoare e posibil să avem date de la Statistică pentru a vedea dacă au existat fluctuaţii de preţ. În continuare vom stabili dacă au existat practici incorecte. Activitatea de bază, în perioada următoare va fi pe cei de la Statistică, pe cei de la Consiliul Concurenţei, dar este extrem de importantă şi activitatea celor de la ANPC, Ministerul de Finanţe, ANSV, care vor fi permanent în piaţă pentru a vedea eventualele practici. În perioada următoare, analiza va continua în funcţie de informaţiile care ne vin de la Institutul Naţional de Statistică. Una dintre măsuri, care a fost luată de un lanţ de magazine, a fost aceea de a îngheţa preţurile. Cred că este o măsură foarte bună, dar sunt şi exemple mai puţin bune faţă de transparenţă", a completat Constantin. Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a precizat că va prezenta săptămana aceasta o situaţie a controalelor efectuate în magazine, după ce s-a anunţat reducerea TVA la alimente. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, Ministerului Finanţelor Publice, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, Consiliului Concurenţei, producătorilor şi retailerilor au participat, marţi, la sediul MADR, la o întalnire în cadrul căreia s-a discutat despre reducerea TVA la 9%. Presa a relatat că mari lanţuri de magazine ar fi majorat preţurile la diferite alimente cu pană la 30%, în ultimele două săptămani, înainte de reducerea TVA la nouă la sută la produsele alimentare, programată începand cu luna iunie. Reţeaua Profi a redus TVA la o serie de alimente, fiind primul retailer care aplică măsura obligatorie de la 1 iunie, a anunţat, marţi, compania.

Jiru, MFP: Anul acesta nu sunt emoţii privind deficitul bugetar

Încadrarea în ţinta de deficit bugetar în termeni ESA stabilită pentru anul acesta prin programul de convergenţă, de 1,45% din PIB, nu prezintă "emoţii" pentru Guvern, întrucat situaţia după primele trei luni este foarte bună, cu un excedent de 0,69%, a afirmat secretarul de stat MFP Enache Jiru. "Nu sunt emoţii pentru anul acesta în privinţa deficitului bugetar. Situaţia la trei luni este chiar foarte bună. De la un program care prevedea un deficit de 0,65%, avem un excedent de 0,69%. Într-adevăr, ceea ce observăm în evoluţia comportamentului fiscal este nerealizarea investiţiilor", a afirmat marţi Jiru, într-o conferinţă organizată de Consiliul Patronatelor Bancare din Romania. Programul de convergenţă aprobat miercuri de Guvern prevede o ţintă de deficit bugetar de 1,45% din PIB în termeni ESA, din care 0,25 puncte procentuale reprezintă ajustorul pentru confinaţarea proiectelor care beneficiază de fonduri europene. Ţinta de deficit structural a fost stabilită la 1,25%, din care 0,25 puncte ajustor pentru fonduri europene. Jiru a amintit că, deşi anul trecut Romania avea o ţintă de deficit de 2,2% din PIB, a ajuns la o realizare de 1,5%, raportat la o medie în zona euro de 2,2% şi de 2,9% la nivelul statelor Uniunii Europene. Pentru acest an, estimarea pentru creşterea economică este de 3,2%, iar pentru 2016 Guvernul preconizează 4%.

Creditarea revine pe creştere în acest an cu 2,3%

Creditele acordate de bănci vor înregistra în acest an o creştere de 2,3% şi de 4,3% anul viitor, cu accent pe retail, unde creditarea va avansa cu 5,2% în 2016, susţinută de finanţările ipotecare acordate prin Prima Casă, în timp ce depozitele atrase vor urca doar cu circa 1%, potrivit unui studiu. "În Romania, creditele totale au fost în scădere, dar se aşteaptă o redresare treptată avand în vedere că redresarea economică devine mai bine fundamentată. Creditele corporate au fost în scădere (-5% în 2013 faţă de 2012 şi -6,3% în 2014), ca urmare a standardelor de creditare înăsprite şi se confruntă cu dificultăţi rezultate din cauza accelerării write-off-urilor", se arată într-un studiu realizat de compania de consultanţă Deloitte la cererea Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR). După această scădere, creditarea pe segmentul firmelor ar urma să se redreseze din acest an, cu un avans preconizat de 2,1% în 2015 şi 4,1% anul viitor. "În ceea ce priveşte creditele acordate companiilor, ne aşteptăm la o creştere moderată (precaută) de 2,1% în 2015 şi la o creştere mai optimistă de 4,1% în 2016 - influenţată probabil şi de faptul că previziunea pe termen scurt este, de obicei, mai predispusă la scenarii de creştere realiste/pesimiste spre deosebire de previziunea pe termen lung, în care există încă speranţa de deblocare a absorbţiei de fonduri europene", a afirmat într-o conferinţă Oana Petrescu, director executiv al CPBR şi partener Deloitte Romania. Chiar şi în aceste condiţii, potenţialul creşterii previzionate reprezintă jumătate din creşterea înregistrată în anii 2010-2011, de aproape 10%, ceea ce indică o problemă privind încrederea companiilor în sistemul bancar. "Ținand cont şi de faptul că sumele în euro investite într-un credit acordat persoanelor juridice aduc economiei o valoare adăugată mai mare decat sumele în euro investite în creditele ipotecare ale persoanelor fizice, această tendinţă a creditelor acordate companiilor nefinanciare indică prezenţa unui cadru economic vulnerabil şi imprevizibil, care digeră încă criza legislativă şi politică cu o serie limitată de măsuri disponibile pentru supravieţuire. Prin urmare, perspectivele de creştere a creditării persoanelor juridice se află sub nivelurile creşterilor din 2010 şi 2011", se menţionează în studiu.

Finanţele relansează obligaţiunile pentru populaţie

Ministerul Finanţelor Publice ar putea lansa în iunie, pentru prima dată începand cu anul 2015, o emisiune de titluri de stat destinate populaţiei. Şeful Trezoreriei, ştefan Nanu, a declarat marţi, la BVB, că Finanţele încearcă să lanseze emisiunea în prima jumătate a anului şi să găsească un moment de piaţă favorabil. Titlurile vor fi promovate printr-un program de marketing care va include prezentări în oraşele mari, la Ministerul Finanţelor şi Bursă. Emisiunea va fi intermediată de un consorţiu de bănci format din BCR, BRD şi Raiffeisen. Băncile au fost selectate printre altele în funcţie de reţeaua de distribuţie şi puterea de vanzare, potrivit lui Nanu. Un titlu de stat va costa 1.000 de lei. Bondurile vor avea o valoare de cel puţin 100 de milioane de lei, o maturitate de pană în trei ani şi dobanda din piaţă, în prezent de circa 2% pe an. Finanţele nu au mai emis titluri de stat pentru populaţie din 2005, cand utiliza rata inflaţiei ca referinţă pentru randament, la care se adăuga o marjă fixă.

Plăţile online au săltat cu 20%

Netopia mobilPay, liderul pieţei de plăţi mobile din Romania şi unul dintre cei mai importanţi procesatori de tranzacţii online cu cardul, a intermediat în primul trimestru al anului circa 850.000 de plăţi online cu cardul, cu 20% mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Tranzacţia medie procesată a fost de 50 de euro, în creştere cu circa 25% faţă de media plăţilor online de anul trecut. "Tot în primele luni ale acestui an a crescut şi numărul tranzacţiilor online care depăşesc ordinul sutelor de euro. În primele luni ale anului, compania a procesat circa 1.000 de plăţi mai mari de 1000 euro. Creşterile înregistrate în primul trimestru vin, pe de o parte, pe fondul încrederii şi a adopţiei tot mai ridicate a plăţii online cu cardul în Romania, dar şi datorită celor peste 150 de comercianţi noi atraşi de platforma mobilPay", arată compania, într-un comunicat. Cea mai mare tranzacţie online cu cardul raportată de companie în primul trimestru a fost de 9.000 euro, pentru servicii, iar alte două tranzacţii procesate de NETOPIA mobilPay tot pentru servicii, din partea aceluiaşi comerciant, au totalizat aproximativ 17.000 euro.

Investigaţiile împotriva Apple şi Amazon vor fi amanate

Uniunea Europeană nu va putea respecta un termen stabilit pentru luna iunie, pentru a decide dacă multinaţionale precum Apple şi Amazon.com au beneficiat de facilităţi fiscale ilegale din partea unor state, a declarat marţi comisarul pentru probleme antitrust, Margrethe Vestager. "Nu vom putea respecta termenul limită stabilit pentru sfarşitul trimestrului al doilea", a spus Vestager, adăugand că nu va mai fixa un nou termen de finalizare a cazurilor, relatează MarketWatch. Uniunea Europeană a deschis în ultimele luni o serie de investigaţii referitoare la acordurile fiscale încheiate de patru companii multinaţionale, şi anume Apple în Irlanda, Amazon şi Fiat în Luxembourg şi Starbucks în Olanda. Vestager se angajase să ia o decizie pană la sfarşitul lunii iunie, dacă acordurile au încălcat sau nu legislaţia europeană, fiind posibil ca în cazul încălcării legislaţiei europene CE să solicite plata retroactivă a taxelor. Investigaţiile au fost considerate o prioritate a Comisiei Europene, într-o perioadă în care guvernele aplică politici de austeritate pentru echilibrarea finanţelor publice.

Rubla rusească cucereşte estul Ucrainei

Rubla rusească cucereşte noi teritorii în fostele republici sovietice, inclusiv în Ucraina, unde acordul de încetare a focului cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării asigură un calm relativ între părţile beligerante, transmite Bloomberg. În Donetsk,cel mai mare oraş din zona de conflict, supermarketurile au deschis case separate pentru plăţile în ruble, pentru a servi luptătorii îmbrăcaţi în uniforme de camuflaj care stau la cozi alături de pensionari. Preţul biletelor pentru autobuze şi tramvaie poate fi convertit din grivne în ruble, în timp ce vanzătorii din benzinării sunt plătiţi în ruble, moneda folosită de rebeli pentru plata alimentării cu carburant a jeepurilor blindate. "Nu sunt probleme în magazine, toate acceptă ruble. Nu pot da întotdeauna rest, dar oferă în schimb gumă de mestecat sau brichete", a declarat Natalia, o coafeză de 36 de ani. Utilizarea tot mai mare a rublei arată cum regiunile în conflict scapă tot mai mult de sub controlul guvernului, chiar dacă acordul de pace convenit de Germania, Franţa şi Rusia prevede ca Ucraina, ţară cu peste 40 de milioane de locuitori, să rămană întreagă.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.