Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Aproape 60.000 turişti sunt aşteptaţi pe litoral de 1 Mai

Ziarul de Vrancea
1 apr 2015 939 vizualizări
Cifra este cu 15% mai mare decat cea de anul trecut n pentru prima oară în ultimii ani vor veni şi câteva mii de străini, în special din Marea Britanie, Franţa şi Germania, arată datele operatorilor din turism

Peste 60.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoral de 1 Mai, cele mai pline staţiuni urmând să fie, potrivit rezervărilor, Mamaia şi Vama Veche.
"Aplicarea cotei de TVA de 9% pentru pachetele de turism face ca în acest an ofertele hotelierilor să fie mai complexe decât în anii trecuţi. În plus, şi 1 Mai pică într-o zi de vineri, turiştii având trei zile libere consecutiv la dispoziţie. Din aceste motive, avem o creştere a cererii de vacanţe pe litoral pentru 1 Mai cu 15%", a delcarat Mirela Matichescu, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT). Anul trecut au ajuns la mare, în minivacanţa de 1 Mai, aproximativ 52.000-53.000 de turişti, potrivit datelor hotelierilor. Dintre aceştia, peste 25.000 au fost în Mamaia.

Cazare de la 60 la 340 de lei pe noapte

Nicolae Bucovală, preşedintele patronatului Mamaia, estimează şi în acest an mai mult de 25.000 de turişti în staţiune, urmând să fie ocupate, astfel, toate locurile de cazare. Creşterea din acest an va proveni, în principal, din numărul sensibil mai mare de turişti români în sudul litoralului, dar şi de străini, în principal în Mamaia. "În acest an aşteptăm pe litoral de 1 Mai peste 3.000 de străini, în principal din Marea Britanie, Franţa şi Germania. Promovarea mai intensă făcută în străinătate anul trecut pentru evenimentele făcute pe litoral la început de sezon îşi arată efectele", a afirmat Matichescu. Şi evenimentele organizate la începutul lunii mai în sudul litoralului ar putea aduce mai mulţi turişti.
"De 1 Mai avem mai multe evenimente în Mangalia, printre care un festival de maşini tunate şi unul de salsa. Ne aşteptăm ca în staţiunile Neptun-Olimp, Saturn, Jupiter, Venus, Cap Aurora şi Mangalia să avem o creştere a numărului de turişti cu 7%, faţă de cei 22.000 care au venit anul trecut", a spus Cristian Radu, primarul Mangaliei. El a spus că vor veni în staţiune şi câteva sute de străini, în principal din Germania, Olanda, Franţa şi Belgia, pentru tratamente în structurile balneare.
Marius Usturoiu, proprietarul Mareea, agenţia care aduce cei mai mulţi turişti pe litoralul românesc, spune că, în ordinea rezervărilor înregistrate până acum, cele mai solicitate hoteluri sunt de 3 şi 4 stele, în special din zona de nord a staţiunii Mamaia, aflate în proximitatea cluburilor. Majoritatea celor care îşi rezervă minivacanţa de 1 Mai prin agenţii sunt tineri, cu vârste între 28 şi 38 de ani. Un loc într-un hotel de patru stele în Mamaia poate costa şi 340 de lei pe noapte, la trei stele preţul mediu este de 240 de lei, dar există şi oferte cu 60-70 de lei pe noapte în unităţi de trei stele din sudul litoralului. "Numărul rezervărilor înregistrate până la acest moment anunţă o creştere de aproximativ 15%. Sunt deja o serie de evenimente în plan local (concerte, festivaluri etc) care atrag în special tinerii români şi, mai nou, şi străini", a mai spus Usturoiu.
Cristian Bărhălescu, directorul agenţiei Icar Tour din Constanţa, spune că toate locurile de cazare clasificate din Vama Veche au fost deja rezervate.
"Vama Veche va fi full. Nu mai sunt locuri libere clasificate pentru 1 Mai de la jumătatea lui martie. Şi Mamaia va fi plină în acea perioadă. La polul opus, nu dau semne de vitalitate Eforie Sud sau Costineşti", a afirmat Bărhălescu.
Anul trecut, aproximativ 90.000 de români şi-au petrecut minivacanţa de 1 Mai în staţiunile din ţară, cu 10% mai puţin decât anul precedent, cheltuind aproximativ 50 milioane de lei pe cazare, masă şi distracţie.
Potrivit patronatelor, numărul turiştilor a scăzut din două motive: în primul rând, ploile care au cuprins toată ţara în acea perioadă şi faptul că anul trecut Ziua Internaţională a Muncii a fost imediat după Paşte, iar mulţi români îşi consumaseră deja bugetul alocat pentru distracţie.

Economia Rusiei va scădea în acest an cu 3,8%

Anterior, Banca Mondială a estimat o contractare a economiei ruseşti de doar 0,7%

Banca Mondială a revizuit ieri în scădere prognoza privind economia Rusiei, estimând o scădere a produsului intern brut de 3,8%, mult peste declinul de 0,7% anticipat în decembrie anul trecut.  Scenariul de bază privind evoluţia economică din Rusia ia în calcul un preţ mediu al petrolului de 53 dolari/baril, se arată într-un raport al Băncii Mondiale, intitulat "Răsăritul unei noi ere?". În situaţia în care preţul petrolului va scădea la 45 dolari/baril, PIB-ul Rusiei se va contracta în acest an cu 4,6%, potrivit instituţiei bancare. Alternativ, o cotaţie medie apropiată de cea actuală, de aproximativ 65 dolari/baril, ar putea încetini scăderea economiei la 2,9%.
Economia Rusiei a fost puternic afectată în ultimul an de scăderea cotaţiilor petrolului, dar şi de deprecierea semnificativă a rublei faţă de dolar şi euro şi de sancţiunile economice internaţionale, care au limitat accesul companiilor ruseşti la finanţare pe pieţele externe, în replică la decizia Moscovei de a anexa Crimeea. Instituţia bancară apreciază că sancţiunile împotriva Rusiei vor continua să afecteze negativ evoluţia economiei.
Pentru 2016, Banca Mondială estimează o contracţie economică în Rusia de 0,3%.

Înmatriculările Dacia în Franţa au scăzut cu 13,6% în primul trimestru

Înmatriculările de autoturisme Dacia noi în Franţa au scăzut cu 13,6% în primul trimestru comparativ cu acelaşi interval din 2014, la 24.497 de unităţi, marcând cel mai puternic declin în rândul mărcilor cu un volum mare al vânzărilor, pe o piaţă în urcare cu 6,9%. La finalul lunii martie, cota de piaţă a mărcii româneşti se situa la 5,13%. Cu vânzări de 28.349 de automobile personale în primul trimestru al anului trecut, Dacia avea la sfârşitul lunii martie 2014 o cotă de 6,35% pe piaţa franceză.
Dintre modelele Dacia, Sandero se află pe locul 11 în clasamentul celor mai bine vândute modele de pe piaţa franceză, cu 10.990 de unităţi comercializate în primul trimestru şi o cotă de piaţă de 2,3%, urmat de Duster, pe locul 13, cu 9.008 autoturisme noi înmatriculate şi o cotă de 1,9%. În top 100 se mai află Dacia Lodgy, pe poziţia 70, cu 1.502 unităţi livrate, Logan MCV II, pe locul 78, cu 1.421 unităţi, precum şi Dacia Dokker, pe locul 93, cu 1.118 unităţi.  La nivelul lunii martie, vânzările de autoturisme Dacia noi au scăzut cu 9,8%, de la 10.305 unităţi în 2014 la 9.292 unităţi în acest an, potrivit Asociaţiei Constructorilor Francezi de Automobile.
Înmatriculările Chevrolet au înregistrat cel mai puternic declin de pe piaţa franceză, de 98,5%, cu doar 44 de autoturisme noi vândute în primul trimestru. Cele mai importante creşteri în primul trimestru au fost înregistrate de Smart, marcă a Mercedes, cu 64,3%, la 1.579 unităţi, Hyundai, cu un avans de 64%, la 6.382 de unităţi, şi Mini, marcă a BMW, cu o urcare de 59,2%, la 5.110 unităţi.
Franţa este cea mai mare piaţă a Dacia, înmatriculările de autoturisme noi crescând anul trecut cu 12,9% comparativ cu 2013, la 105.896 unităţi.

Pentru unii clienţi preţul la gaze creşte, pentru alţii, scade

Preţurile gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici vor scădea, în medie, cu 3,9%, începând cu data de 1 aprilie. "În conformitate cu metodologiile de tarifare, începând cu data de 1 aprilie 2015, preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienţii casnici vor scădea în medie cu 3,9% (medie calculată în funcţie de ponderea fiecărui furnizor din cei 39 care livrează gaze naturale clienţilor casnici din piaţa reglementată)", se menţionează într-un comunicat postat pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.
Potrivit ANRE, această reducere se datorează scăderii costurilor pentru achiziţia gazelor naturale destinate furnizării în regim reglementat, respectiv eliminării costurilor pentru achiziţia gazelor naturale din import (în evaluarea ANRE s-a luat în considerare o sursă de import de 0% în lunile aprilie, mai şi iunie) şi menţinerii la acelaşi nivel a tarifelor de distribuţie pentru SC E.ON Distribuţie România SA şi scăderii tarifelor de distribuţie pentru SC Distrigaz Sud Reţele SRL. "Astfel, pentru clienţii casnici din piaţa reglementată al căror furnizor este SC E.ON Energie România SA, preţurile de furnizare a gazelor naturale vor creşte cu circa 1,5 % începând cu data de 1 aprilie; pentru clienţii casnici din piaţa reglementată al căror furnizor este SC GDF SUEZ Energy România S.A, preţurile de furnizare a gazelor naturale vor scădea cu circa 9%", se precizează în comunicat.

Rezervele valutare la BNR au crescut în martie la 30,6 miliarde euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României erau la finele lunii martie de 30,599 miliarde euro, faţă de 30,482 miliarde euro la 28 februarie, a anunţat ieri banca centrală. "În cursul lunii au avut loc următoarele operaţiuni: intrări de 1.718 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene şi conturilor Ministerului Finanţelor Publice cu fonduri europene; ieşiri de 1.601 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele", se arată într-un comunicat al BNR.
La capitolul plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăsesc rambursări de capital din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional pentru care România a rambursat circa 124 milioane echivalent euro precum şi rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în euro a Ministerului Finanţelor Publice scadentă la 18 martie, în suma de 1,05 miliarde euro, capital şi dobândă. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,66 miliarde euro.

Au crescut semnificativ sosirile în unităţi turistice în primele două luni

Sosirile înregistrate în structurile turistice au crescut în primele două luni cu 12,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar înnoptările au urcat cu 15%, a anunţat ieri Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, sosirile au însumat 1,02 milioane, iar înnoptările 2,05 milioane.
Din numărul total, sosirile turiştilor români au reprezentat 79,3%, pondere apropiată de cea din primele luni ale anului precedent. Circa 77,2% dintre turiştii străini au fost din Europa, iar din aceştia 81,4% sunt din ţări UE. Cei mai mulţi vizitatori au provenit din Italia (25.700), Germania (22.500), Israel (18.700), Franţa (14.900) şi Marea Britanie (13.400), potrivit unui comunicat al INS. Durata medie a şederii a fost de 2 zile, atât pentru turiştii români cât şi pentru cei străini. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 19,7%, în creştere cu 2,2 puncte procentuale.
Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada analizată de 1,03 milioane, în creştere cu 13,1%.
Plecările românilor în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au totalizat 1,87 milioane, fiind mai mari cu 12,8% comparativ cu perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2014.

S-a modificat acciza la ţigări

Nivelul accizei specifice la ţigarete pentru perioada 1 aprilie 2015 - 31 martie 2016 este de 314,68 lei/1.000 ţigarete, potrivit unui ordin al ministrului Finanţelor Publice, publicat în Monitorul Oficial. Ca produse supuse accizelor, ţigaretele au o structură a accizei de tip compus, reprezentând suma dintre acciza specifică pe 1.000 de ţigarete plus acciza ad valorem aplicată asupra preţului de vânzare cu amănuntul declarat, iar nivelul anunţat de MFP pentru acciza specifică este corespunzător unei modificări a structurii accizei totale, în care cea de-a doua componentă — acciza ad valorem — scade de la 18% la 14%. Până anul trecut, accizele la tutun erau exprimate în euro şi plătite în lei. Anul trecut, acciza a fost plătită la cursul artificial de 4,738 lei/euro, dar pentru comparaţia cu celelalte state membre ale UE s-a utilizat cursul BCE corespunzător anului 2014, de 4,52 lei/euro. Acciza specifică stabilită anul trecut pentru intervalul 1 aprilie 2014 — 31 martie 2015 a fost de 59,77 euro (283,19 lei la cursul de 4,738 lei/euro, respectiv 62,65 euro la cursul de 4,52). Din 2015, denominarea accizelor a fost schimbată în lei, dar conversia s-a făcut tot la cursul artificial, de 4,74 lei/euro, raportarea la UE făcându-se la cursul BCE corespunzător anului 2015, de 4,41 lei/euro.
Astfel, acciza totală de la 1 aprilie 2015, de 412,19 lei, reprezintă 86,96 euro la cursul de 4,74 lei, respectiv 93,19 euro la cursul de 4,41 lei, iar acciza specifică de 314,68 lei — 71, 35 euro (real) şi 66,38 euro (artificial).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.