Economic

Micii evazionişti pot răsufla uşuraţi: Activitatea unei firme, suspendată doar la diferenţă de 300-500 lei

Ziarul de Vrancea
31 mar 2015 1189 vizualizări
Activitatea unei firme va fi suspendată de ANAF doar dacă diferenţa de bani găsită în plus sau minus va fi de 300 lei sau 500 lei, iar decizia de suspendare va putea fi revocată în aceeaşi zi dacă este achitată o amendă reprezentând de 10 ori suma constatată ca fiind neînscrisă în contabilitate.

Modificările vor fi operate de Guvern în această săptămână sau cel mai târziu săptămâna viitoare, premierul Victor Ponta arătând că este nevoie de o serie de "reglaje" care să prevină eventuale excese ale inspectorilor ANAF. "Nu vreau să cădem în extrema cealaltă, a unor abuzuri şi lucruri duse la extrem, motiv pentru care am decis să facem nişte reglaje. Măsura suspendării activităţii unei companii să poată fi luată doar dacă diferenţele găsite de ANAF sunt plus/minus 300 sau 500 lei, altfel se plăteşte doar amendă. Atunci când se ia măsura suspendării activităţii, aceasta să poată fi revocată în aceeaşi zi dacă se plăteşte o amendă de 10 ori suma constatată ca fiind neînscrisă în contabilitate Ai 400 lei în plus în casă ? Plăteşti 4.000 lei şi prima dată te iert. A doua oară - asta rămâne să discutăm - putem să punem de 20 ori suma respectivă şi a treia oară să nu mai existe nicio amendă şi să se suspende activitatea", a spus Ponta.
El a susţinut că 90% dintre informaţiile prezentate public, cu firme închise pentru datorii de 5 lei, nu erau adevărate şi că îşi doreşte însă ca ANAF să rămână foarte puternică şi a arătat că verificările inspectorilor au generat, în primul trimestru al acestui an, creşterea cu 25% a numărului de societăţi care folosesc case de marcat.
În ultimele zile, în presă au fost relatate cazuri în care inspectorii Direcţiei Antifraudă a ANAF au închis numeroase magazine şi localuri inclusiv pentru sume derizorii provenite din "bacşiş" sau sume nefacturate de 1-5 lei, patronii unităţilor acuzând inspectorii ANAF de exces de zel.
Potrivit ANAF, 90% dintre cazurile instrumentate anul trecut de Direcţia Antifraudă au vizat prejudicii de peste 1 milion de euro/dosar, iar în primele două luni din 2015 procenajul dosarelor de peste 1 milion de euro a fost de 87% din totalul sesizărilor penale înaintate organelor de anchetă.

Angajaţii romani, interesaţi de reputaţia unei companii

Peste trei sferturi dintre români consideră că reputaţia unei companii este importantă atunci când îşi caută un loc de muncă, două treimi nu vor să lucreze pentru companii cu o reputaţie proastă, iar 16% ar avea curajul să denunţe suspiciuni de evaziune fiscală referitoare la angajator. Potrivit studiului "Importanţa reputaţiei companiilor în relaţie cu angajaţii" publicat de Rogalski Damaschin Public Relations, circa trei sferturi (72%) dintre angajaţi consideră că reputaţia companiei este relevantă atunci când îşi caută un nou loc de muncă. De asemenea, 63% au recomandat compania unde lucrează cunoscuţilor, în timp ce 25% s-au abţinut să recomande cuiva locul de muncă actual.
Un rezultat surprinzător este că majoritatea celor chestionaţi ar prefera să lucreze pentru o companie care plăteşte mai puţin decât media pieţei, dar ale cărei practici de afaceri sunt apreciate de comunitate şi societate, în timp ce doar 36% au declarat că ar vrea să muncească pentru un angajator care plăteşte mai mult decât media pieţei, însă ale cărui practici de afaceri sunt controversate, menţionează studiul. "Puşi în faţa unei situaţii controversate precum suspiciuni de evaziune fiscală referitoare la angajator, cei mai mulţi români ar solicita explicaţii oficiale care să clarifice situaţia, în timp ce 21% declară că ar începe să-şi caute un alt loc de muncă. 16% ar avea curajul să denunţe aceste suspiciuni autorităţilor statului, iar un procent mai mic, de 5%, şi-ar informa colegii de lucru cu privire la acest comportament", arată raportul.
În ultimele 6 luni, unu din doi români şi-a căutat un loc de muncă sau a fost invitat de un potenţial angajator la un interviu, principalele motive pentru părăsirea actualului loc de muncă fiind dorinţa de a realiza venituri mai mari, perspectiva unei evoluţii în carieră şi reputaţia proastă a actualului angajator în rândul angajaţilor. Pe de altă parte, românii ar rămâne la actualul loc de muncă dacă s-ar simţi valorizaţi, în siguranţă şi în cazul în care compania ar avea o reputaţie mai bună.
De asemenea, pentru jumătate dintre cei chestionaţi lipsa comunicării oneste cu superiorul direct reprezintă un motiv clar de deteriorare a relaţiei cu angajatorul, motiv chiar mai important decât pachetul salarial, care este considerat un motiv de conflict pentru 48% dintre respondenţi.

BNR a redus dobânda cheie la un minim istoric

Consiliul de Administraţie al BNR a decis în şedinţa de politică monetară de ieri să reducă rata dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 2% pe an, un nou minim istoric, precum şi să menţină ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi cele în valută, la 10%, respectiv 14%, măsuri anticipate de analişti. Noul nivel al ratei dobânzii de politică monetară se va aplica de astăzi, 1 aprilie.
Banca centrală a menţionat că aproape toţi indicatorii anunţaţi în primele luni ale anului, în special cei privind comerţul cu amănuntul şi încrederea consumatorilor, sugerează consolidarea tendinţei de creştere economică în perioada următoare.
Aceasta a fost a şasea tăiere de dobândă după reluarea ciclului de scădere, în luna august a anului trecut, când a aplicat o scădere cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. Din august 2014, fuseseră operate cinci reduceri, din care ultima în februarie.

IBM investeşte puternic în "Internetul lucrurilor"

IBM va investi 3 miliarde de dolari în următorii patru ani într-o nouă divizie pentru "Internetul lucrurilor", care îşi propune să ajute clienţii să strângă şi să analizeze datele înregistrate de smartphone-uri şi alte dispozitive dotate cu senzori, relatează The Wall Street Journal.
Investiţia anunţată de IBM face parte dintr-o serie de astfel de acţiuni întreprinse de mai multe companii din domeniul IT, care vizează extinderea în domeniul "Internetului lucrurilor" ("Internet of Things"), care presupune conectarea obiectelor banale, de la automobile la electrocasnice şi corpuri de iluminat, prin echiparea acestora cu senzori, cipuri şi conectivitate wireless. Astfel, IBM va concura pe piaţa "Internetului lucrurilor" împotriva unor companii mari ca General Electric, Microsoft, Google sau Cisco Systems, precum şi împotriva start-up-uilor.
Anul trecut, IBM a ajuns la o înţelegere cu Twitter pentru a colabora astfel încât să ajute companiile să adune şi să analizeze informaţiile din tweet-urile postate de clienţii şi partenerii respectivelor firme.
În acelaşi sens, IBM a anunţat ieri că a încheiat un parteneriat cu o companie americană, Weather Co., care furnizează clienţilor săi date despre starea vremii, pe baza senzorilor instalaţi, de exemplu, în clădiri.

Inflaţia în zona euro s-a apropiat de nivelul zero în luna martie

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a rămas în teritoriul negativ în luna martie, pentru a patra lună consecutiv, dar s-a apropiat la limită de nivelul zero, după ce Banca Centrală Europeană a demarat mult aşteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste. Potrivit unei estimări preliminare publicate ieri de Oficiul european de statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat la minus 0,1% în luna martie, comparativ cu minus 0,3% în luna februarie. Principalele elemente responsabile pentru scăderea inflaţiei în luna martie au fost preţurile la energie, care au înregistrat o scădere anuală de 5,8%, mai mică totuşi decât declinul de 7,9% înregistrat în luna februarie. În schimb, cele mai mari majorări de preţuri s-au înregistrat la servicii, care au consemnat o creştere anuală de 1%, urmate de preţurile la alimente, alcool şi ţigări, care au înregistrat o creştere de 0,6%.
În luna februarie 2015, România s-a numărat printre singurele cinci state membre ale Uniunii Europene care au înregistrat rate anuale pozitive ale inflaţiei, în timp ce în alte 20 de state membre UE au fost înregistrate rate negative ale inflaţiei anuale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.