Economic

MOZIC STIRI ECONOMICE:Înmatriculările Dacia în Franţa sunt în cădere liberă

Ziarul de Vrancea
2 mar 2015 668 vizualizări
In primele două luni ale anului au fost înmatriculate cu 16% mai puţine vehicule faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Înmatriculările de autoturisme Dacia noi în Franţa au scăzut cu 15,8% în primele două luni ale anului comparativ cu acelaşi interval din 2014, la 15.199 de unităţi, marca romanească avand o cotă de 5,42%, în coborare faţă de anul trecut, potrivit Asociaţiei Constructorilor Francezi de Automobile. În primele două luni din 2014, înmatriculările de automobile personale Dacia s-au situat la 18.044 unităţi, în timp ce cota de piaţă a fost de 6,76%. Dacia a consemnat o scădere de 27,2% a livrărilor de autoturisme personale la nivelul lunii februarie, la 6.602 unităţi de la 9.063 unităţi în februarie 2014. Dintre modelele Dacia, Sandero se află pe locul 11 în clasamentul celor mai bine vandute modele de pe piaţa franceză, cu 6.756 de unităţi comercializate şi o cotă de piaţă de 2,9%, urmat de Duster, cu 5.544 de autoturisme noi înmatriculate în primele două luni ale anului şi o cotă de 2%. În top 100 se mai află Dacia Lodgy, pe poziţia 62, cu 1.017 unităţi livrate şi o cotă de 0,4%, Logan MCV II, pe locul 73, cu 979 de unităţi şi o cotă de 0,3%, precum şi Dacia Dokker, pe locul 88, cu 746 unităţi şi o cotă de 0,3%. Piaţa auto franceză a înregistrat un avans de 5,1% în lunile ianuarie-februarie faţă de aceeaşi perioadă din 2014, cele mai mari creşteri procentuale fiind consemnate de Smart, de 94,8%, 957 la unităţi, Hyundai, cu un avans de 77,1%, la 4.131 unităţi şi BMW Mini, cu o urcare de 57,8%, la 3.021 unităţi. La polul opus s-au aflat Chevrolet, cu o scădere a înmatriculărilor cu 98,8%, la 30 de unităţi, Rolls Royce, cu un declin de 75% şi doar un automobil nou înmatriculat în primele două luni ale anului şi Lancia, cu o coborare de 37,6%, la 525 de unităţi. Înmatriculările grupului Renault, care deţine şi Dacia, au scăzut cu 0,7%, la 69.370 autoturisme în lunile ianuarie-februarie din acest an faţă de aceeaşi perioadă din 2014.  Cu o cotă de 24,75%, Renault este al doilea mare producător din Franţa, în urma grupului PSA Peugeot Citroen, care deţine o cotă de piaţă de 30,24%. Cel mai mare producător auto francez a înregistrat o creştere a numărului de înmatriculări de 2,3% în primele două luni ale anului, la 84.766 de unităţi. Avansul înmatriculărilor de maşini noi al constructorilor străini prezenţi pe piaţa din Franţa a fost de10,6%, la 125.978 unităţi, mult peste creşterea de 1% înregistrată de producătorii francezi. Cu 154.322 de automobile noi înmatriculate în ianurie-februarie, aceştia din urmă continuă însă să aibă o cotă de piaţă superioară, de 55,06%.

Fiscul cere declararea caştigurilor din titluri de valoare

Persoanele fizice care au obţinut anul trecut venituri din transferul titlurilor de valoare, altele decat părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, trebuie să le declare la Fisc pană la data de 25 mai, prin depunerea formularului 200, a anunţat luni ANAF. Pentru tranzacţiile cu titlurile de valoare, altele decat părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, efectuate în cursul anului fiscal, fiecare intermediar, societate de administrare a investiţiilor în cazul răscumpărării de titluri de participare la fondurile deschise de investiţii sau alt plătitor de venit, după caz, are obligaţia de a calcula pentru contribuabil caştigul/pierderea la fiecare tranzacţie, totalul caştigurilor/pierderilor pentru tranzacţiile efectuate în cursul anului, precum şi de a transmite în scris fiecărui contribuabil informaţiile privind totalul caştigurilor/pierderilor pentru tranzacţiile din cursul anului, pană în ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul anterior, se arată într-un comunicat al ANAF. Formularul 200 se completează de către contribuabili sau de către împuterniciţii acestora şi se depune direct la registratura ANAF sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Persoanele care au realizat venituri din mai multe surse sau categorii de venit pentru care există obligaţia depunerii declaraţiei trebuie să completeze numărul de surse ori categoria de venituri realizate. Depunerea formularului 200 după data de 25 mai 2015 sau nedepunerea acestuia se sancţionează cu amendă cuprinsă între 50 şi 500 lei.

“Avem o problemă extrem de gravă la ANRP”

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta a declarat, luni, după şedinţa BPN că la ANRP ”este o problemă extrem de gravă”, precizand că a informat şi CSM şi se caută o soluţie în şedinţa de Guvern, cu miniştrii de Justiţie şi de Finanţe, dar că ”acceptă că cei de la ANRP au dreptate”.  ”Avem o problemă extrem de gravă la ANRP”, a spus Victor Ponta, precizand că cei din conducerea instituţiei sunt ”între ciocan şi nicovală”, pentru că este amendată în fiecare zi de către instanţă pentru că nu retrocedează proprietăţi. Ponta a mai spus că, pe luna februiarie, ANRP a strans amenzi care reprezintă de trei ori salariul fiecărui membru din conducere. ”Va trebui să găsim o soluţie, altfel nu va mai vrea nimeni să lucreze”. Premierul a menţionat că speră ca împreună cu Ministerul de Justiţie şi de Finanţe să se găsească o soluţie în şedinţa de Guvern şi a adăugat că a informat şi CSM-ul, pentru ca ANRP-ul să funcţioneze în condiţii bune. Potrivit lui Ponta, situaţia de la ANRP este ”blocată total”. ”Eu accept că au dreptate”, a mai spus Ponta, arătand că trebuie găsită o soluţie în şedinţa de guvern, ”ori perpetuăm un blocaj”. ”I-am rugat pe toţi ca pană miercuri să găsim o soluţie, dar repet, oamenii au dreptate să nu mai lucreze. Sunt forţaţi să retrocedeze, altfel primesc amenzi. Pe de altă parte, nu a fost niciun fel de problemă de restituiri ilegale, cum a fost în perioada 2010-2012”, a mai declarat Victor Ponta, adăugand că le-a cerut celor din ANRP ”să fie atenţi şi să respecte legea, şi pentru asta s-au umplut de amenzi”. ”Absurdul este că amenzile se duc tot la bugetul de stat. Este o chestiune care trebuie reglementată”, a mai spus Victor Ponta despre situaţia de la ANRP. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), George Băeşu, i-a înaintat premierului Victor Ponta un memoriu în care reclamă că instituţia este obligată la amenzi pentru neplata în termen a titlurilor de despăgubire, însoţit de demisia sa şi a celor doi vicepreşedinţi

Legile privind achiziţiile publice, pe ultima sută de metri

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, ieri, în debutul şedinţei BPN a partidului, la care presa a avut acces, că pană la sfarşitul actualei sesiuni parlamentare trebuie finalizat pachetul legislativ privind achiziţiile publice."Azi discutăm despre activitatea parlamentară, despre modul în care în această sesiune parlamentară trimitem către colegii din Parlament Codul Fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea redevenţelor. Domnul Teodorovici să ne asigure că finalizăm pană la sfarşitul sesiunii şi noul pachet legislativ privind achiziţiile publice, în aşa fel încat să punem în aplicare tot programul cu care am candidat în 2012", a spus Ponta, în debutul şedinţei BPN al PSD. Corupţia şi fraudele din achiziţiile publice răman o problemă în Romania, în timp ce incertitudinile legislative provoacă ineficienţă atat în sectorul public, cat şi în cel privat, se arată în Raportul de ţară pe 2015 al Comisiei Europene.

Afacerile Farmec au crescut cu peste 10%

Producătorul roman de cosmetice Farmec Cluj-Napoca a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 152 milioane lei (34 milioane euro), în creştere cu peste 10% faţă de valoarea din 2013, după investiţii în modernizarea liniilor de producţie şi extinderea portofoliului de produse. În 2013, Farmec a înregistrat o cifră de afaceri de 138 milioane lei. "Investiţiile în valoare de peste 10 milioane de lei în modernizarea laboratoarelor companiei şi retehnologizarea unor linii de producţie ne-au ajutat să ne extindem portofoliul cu produse moderne, dar şi să eficientizăm substanţial procesul de fabricaţie", a declarat, într-un comunicat, Mircea Turdean, directorul general al companiei. Anul trecut, Farmec a lansat mai multe produse din gama Gerovital, inclusiv pentru bărbaţi. Tot în 2014, compania a inaugurat două magazine de brand în oraşele Salonic şi Katerini din Grecia.  Pentru 2015, Farmec îşi propune menţinerea aceluiaşi trend de creştere a vanzărilor ca în ultimii ani, extinderea portofoliului de produse cu noi game şi a unor linii de produse deja existente.

Samsung a lansat două noi modele de smartphone

Samsung a prezentat două noi modele de smartphone, S6 şi S6 Edge, cu carcasă metalică şi ecran extensibil şi pe lateralele echipamentului, disponibile începand cu luna aprilie, precum şi un nou sistem de plăţi numit Samsung Pay, pentru a ţine pasul cu competitorul Apple, relatează Bloomberg. Noile echipamente au ecrane frontale de 5,1 inci, precum modelul S5, şi cameră foto de 16 megapixeli, cu o lentilă specială care îmbunătăţeşte calitatea fotografiilor făcute noaptea. Ecranul modelului Galaxy 6 Edge se extinde şi pe margini, uşurand accesarea aplicaţiilor şi permiţand părţilor laterale să lumineze, chiar şi atunci cand este cu faţă în jos, atunci cand utilizatorul primeşte mesaje sau este sunat. Modelul S6 este dotat doar cu ecran frontal. "Dacă te uiţi la aceste telefoane, este vorba despre o evoluţie completă. Totul, de la ecran, culori, finisarea, metal - este o cu totul nouă direcţie pe care o abordăm", a declarat David Kang, vicepreşedinte al departamentului de marketing al Samsung. De asemenea, smartphone-urile includ un sistem de recunoaştere a amprentei, pentru sporirea securităţii echipamentelor. Telefoanele pot fi încărcate wireless şi, după zece minute de alimentare a bateriei, utilizatorii pot folosi echipamentele pentru a vedea clipuri video timp de două ore.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.