Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Plus de patru miliarde de lei la Buget

Ziarul de Vrancea
27 feb 2015 583 vizualizări
Bugetul consolidat a avut în ianuarie un excedent de 3,95 miliarde lei, reprezentand 0,56% din PIB, de două ori şi jumătate mai mare faţă de cel din ianuarie 2014, după ce a atras venituri de 18,4 miliarde lei, cele mai mari creşteri fiind consemnate la veniturile nefiscale şi impozitul pe profit.

În ianuarie 2014, bugetul a avut un excedent de 1,5 miliarde lei, cu o pondere în PIB de 0,22%. Veniturile bugetului consolidat s-au situat în luna ianuarie la 18,4 miliarde lei (2,6% din PIB), fiind mai mari cu 4,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Ministerului Finanţelor. Creşteri semnificative au fost consemnate la categoria veniturilor nefiscale, cu 25,4%, la 1,87 miliarde lei, ţi la impozitul pe profit, cu 23,8%, la 306 milioane lei. Totodată, la veniturile din TVA s-a înregistrat o creştere de 18,5%, la 5,96 miliarde lei, iar la impozitul pe venit au fost atrase 2,32 miliarde lei, în urcare cu 16,9%. Încasările din accize s-au redus cu 11,6%, la aproape 2,1 miliarde lei, iar cele din contribuţii sociale cu 3,4%, la circa 4,6 miliarde lei. La nivelul administraţiilor locale, veniturile din impozite şi taxe pe proprietate s-au majorat cu 11,5%, la 317,2 milioane lei. Totodată, cheltuielile bugetului general consolidat s-au plasat la 14,4 miliarde lei, respectiv 2% din PIB, fiind mai mici cu 10,7% în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (cu 0,4 puncte ca pondere în PIB). Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus cu 25,1%, la 2,14 miliarde lei. "Scăderea se regăseşte la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, datorită plăţii în luna ianuarie 2014 a arieratelor către furnizorii de medicamente, ca urmare a implementării Legii nr 72/2013 prin care s-a transpus în legislaţia romanească Directiva nr 7/2011 privind combaterea întarzierilor în efectuarea plăţilor comerciale", precizează Ministerul Finanţelor.

Parlamentul german a votat pentru Grecia

Parlamentul german a votat ieri pentru prelungirea cu patru luni a programului de sprijin financiar acordat Greciei, după ce miniştrii de finanţe ai statelor din zona euro au aprobat săptămana aceasta lista de reforme propusă de guvernul de la Atena, relatează MarketWatch. Propunerea de extindere a pachetului de bailout pentru Grecia a primit 542 de voturi "pentru", 32 de voturi "împotrivă", în timp ce 13 parlamentari germani s-au abţinut. "Nu este vorba despre noi miliarde de euro acordate Grecia, nu este vorba despre nicio schimbare în program. Este vorba despre a oferi mai mult timp pentru ca acest program să fie încheiat cu succes", a declarat Wolfgang Schaeuble, ministrul german de Finanţe, în cadrul discursului susţinut în faţa parlamentului. Schaeuble a afirmat, de asemenea, că solidaritatea între membrii zonei euro "nu înseamnă că ne şantajăm unul pe celălalt." Miniştrii de finanţe ai statelor din zona euro şi-au dat marţi acordul final pentru prelungirea programului de asistenţă financiară cerută de guvernul grec, după ce au analizat propunerile de reforme trimise de guvernul de la Atena.

Coca-Cola, cea mai mare emisiune de obligaţiuni din SUA

Coca-Cola a vandut obligaţiuni în valoare de 8,5 miliarde de euro, aceasta fiind cea mai mare emisiune de obligaţiuni denominate în euro realizată vreodată de o companie americană şi a doua la nivel global, după cea a companiei farmaceutice Roche din 2009, relatează Bloomberg. Cea mai mare vanzare de obligaţiuni în euro de către o companie fost efectuată de grupul elveţian Roche în 2009, valoarea acestei tranzacţii fiind de 11,25 miliarde de euro. Coca-Cola profită în acest mod de costurile de împrumut care au coborat la minime record în Europa în ultimele luni, pe fondul politicilor de relaxare cantitativă promovate de Banca Centrală Europeană (BCE). În prezent, investitorii cer un randament de 0,89% pentru deţinerile de obligaţiunile în euro evaluate ca recomandate pentru investiţii, potrivit datelor Bank of America. Prin comparaţie, randamentele ating nivelul de 3% pentru obligaţoiunile denominate în dolari. Obligaţiunile emise de Coca-Cola au o maturitate cuprinsă între 2 şi 20 de ani.

Economia SUA a avansat cu 2,2%

Economia Statelor Unite a înregistrat în trimestrul patru o creştere economică de 2,2%, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul pentru Comerţ, cu 0,4 puncte procentuale sub estimarea iniţială a instituţiei, relatează Bloomberg. Creşterea Produsului Intern Brut a fost limitată de avansul stocurilor sub aşteptările preliminare şi de deficitul comercial. Analiştii anticipau o creştere a economiei SUA de 2%. Cheltuielile de consum au consemnat în trimestrul patru cel mai mare avans din aproape patru ani, de 4,2%, iar îmbunătăţirea creşterea pieţei muncii şi costul scăzut al carburanţilor vor permite continuarea tendinţei în acest an, ceea ce va compensa încetinirea exporturilor provocată de aprecierea dolarului şi problemele economice din alte ţări. "Anticipăm o creştere puternică a consumului în actualul trimestru, parţial datorită încetinirii inflaţiei, care este rezultatul direct al preţurilor scăzute ale energiei", a declarat Joseph LaVorgna, economist şef la Deutsche Bank Securities în New York.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.