Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Hackerii vor deschide mai greu portierele BMW

Ziarul de Vrancea
1 feb 2015 718 vizualizări
BMW a remediat o breşă de securitate din softul ConnectedDrive al companiei care ar fi permis hackerilor să deschidă uşile a până la 2,2 milioane de vehicule Rolls-Royce, Mini şi BMW, relatează Automotive News.

Problema, descoperită de reprezentanţi ai asociaţiei automobiliştilor germani ADAC, afecta automobile dotate cu softul ConnectedDrive, care foloseşte carduri SIM pentru identificarea utilizatorilor autorizaţi de dispozitive mobile. Printre modelele care riscau să fie deschise astfel se numără Rolls-Royce Phantom, automobilele Mini şi majoritatea vehiculelor sub marca BMW, între care automobilul electric i3. Vehiculele au fost produse în perioada martie 2010-decembrie 2014, potrivit ADAC, iar BMW nu are cunoştinţă dacă deficienţa a fost exploatată.
Şoferii se folosesc de softul ConnectedDrive pentru a activa mecanismul de blocare a uşilor şi pentru servicii precum informaţii în timp real privind traficul, divertisment online şi utilizarea aerului condiţionat. Riscul de securitate apărea la transmiterea datelor, potrivit BMW. În ultimii ani, experţii în securitate cibernetică au criticat industria auto pentru că nu a făcut mai mult pentru a securiza comunicaţiile interne ale vehiculelor cu funcţii conectate la reţele. Pericolul este că hackerii pot obţine acces la sistemele informatizate ale vehiculelor, care comandă totul, de la motor şi frână şi până la instalaţia de aer condiţionat. BMW a precizat că a luat măsuri pentru a elimina orice posibilă breşă, prin folosirea unui protocol utilizat în securizarea tranzacţiilor de comerţ electronic sau bancare.

Mari jucători din piaţa IT, anchetaţi de Poliţie

Printre firmele percheziţionate de Poliţie s-ar afla UTI, Strabag, Romsys şi Total Network Solution, susţin surse judiciare

Poliţiştii au efectuat ieri 146 de percheziţii în Bucureşti şi 11 judeţe, fiind vizate 90 de persoane suspectate de spălare de bani şi evaziune în domeniile IT şi construcţii, cu un prejudiciu de 30 milioane de euro. Potrivit Poliţiei Române, cele 146 de percheziţii au fost făcute de poliţiştii de la Investigarea Criminalităţii Organizate, în Bucureşti şi judeţele Arad, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Olt, Sibiu, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea, la sediile mai multor firme din domeniile IT şi construcţii şi la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani. Poliţiştii vor pune în executare 90 de mandate de aducere, anchetatorii urmând să stabilească, în urma audierilor, dacă vor lua măsuri preventive în cazul suspecţilor. Surse judiciare au declarat că printre firmele percheziţionate sunt Erbaşu, UTI, Strabag, Romsys şi Total Network Solution. De asemenea, percheziţii au loc şi la locuinţa lui Cristian Romeo Erbaşu. În dosar sunt vizaţi reprezentanţii a peste 200 de societăţi comerciale care, în perioada 2011-2014, ar fi creat circuite fictive pentru a nu plăti taxele şi impozitele datorate bugetului de stat. "De asemenea, prin intermediul societăţilor implicate ar fi fost transferate aproximativ 100 de milioane de euro către persoanele în cauză, iar banii astfel obţinuţi ar fi fost reintroduşi în circuitul ilicit prin retrageri din conturile bancare în baza unor documente fictive", a precizat sursa citată.
Prejudiciul produs bugetului de stat a fost stabilit cu sprijinul specialiştilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi este de aproximativ 30 de milioane de euro.

APIA: 30 iunie 2015, termen limită pentru plata ajutorului de stat la motorina

Ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul IV din 2014 va fi plătit agricultorilor până la data de 30 iunie 2015, în limita bugetului aprobat de 162,7 milioane de lei, potrivit datelor furnizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). Cantitatea totală de motorină pentru care se acordă ajutor de stat sub formă de rambursare este de 90,5 milioane de litri. În cazul în care solicitările depăşesc cantităţile prevăzute, cuantumul plăţilor se reduc proporţional. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/ 1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. Valoarea se calculează în lei, pe baza cursului de schimb valutar euro-leu utilizat anual la calculul accizelor, respectiv 1,7975/litrul de motorină. Până la începutul lunii noiembrie din 2014, APIA a plătit 211 milioane de lei pentru ajutorul de stat acordat pentru motorina utilizată în agricultură.

Rusia "speră" să piardă doar 3% din economie în 2015

Rusia ar putea înregistra în acest an o contracţie economică de 3%, la un preţ al petrolului de 50 de dolari pe baril, în timp ce ieşirile de capital ar putea fi de 115 miliarde de dolari, potrivit estimărilor ministrului Economiei, Alexei Uliukaiev. Anterior, guvernul rus anticipa pentru acest an un declin al PIB de 0,8%. În cazul inflaţiei, estimarea a fost majorată pentru acest an de la 7,5% la 12%, a spus Uliukaiev. Anunţul a fost făcut după ce banca centrală a Rusiei a redus vineri, în mod neaşteptat, dobânda de politică monetară cu două puncte procentuale, la 15%, iar rubla s-a depreciat la peste 71 de unităţi faţă de dolar, cel mai scăzut nivel din ultimul an.
Analiştii estimau că rata dobânzii cheie va fi menţinută la 17% în următoarele două luni. Rata dobânzii de politică monetară a fost ridicată de la 10,5% la 17% în decembrie, când Banca Rusiei a operat cea mai mare creştere într-o singură etapă din ultimii 16 ani, în încercarea de a opri deprecierea rublei generată de impactul sancţiunilor occidentale asupra economiei locale şi a scăderii cotaţiei petrolului.
Banca centrală anticipează o contracţie economică mai mare decât cea estimată de guvern, de circa 4% în acest an, faţă de o creştere de 0,6% preconizată pentru 2014. În prima jumătate a anului, produsul intern brut este estimat să scadă cu 3,2%.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.