Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Temerile romanilor: Siguranţa locului de muncă şi datoriile

Ziarul de Vrancea
28 ian 2015 837 vizualizări
Aşa arată o analiză realizată de firma de cercetare Nielsen

Temerile romanilor privind siguranţa locului de muncă şi datoriile au crescut în ultimele trei luni din 2014, comparativ cu trimestrele anterioare, la fel şi îngrijorarea asupra economiei, deşi per ansamblu indicatorul de încredere al consumatorului a avut în 2014 cel mai înalt scor din 2008. Astfel, potrivit Indexului global de încredere a consumatorilor în trimestrul patru din 2014 calculat de Nielsen, temerile cu privire la siguranţa locului de muncă au rămas la un nivel ridicat, de 20%, în creştere de la 19% în trimestrul al treilea şi cu mult peste nivelul de 9% din trimestrul al doilea. O creştere semnificativă este observată şi la temerile cu privire la datorii, care au avansat la 13% în ultimele trei luni ale anului trecut, de la 9% în trimestrul trei. De asemenea, îngrijorările referitoare la economie au continuat să urce, ajungand la un nivel de 10%, faţă de 8% în trimestrul al treilea şi 7% în trimestrul al doilea. Alături de siguranţa locului de muncă, datorii şi economie, starea sănătăţii şi creşterea valorii facturilor la utilităţi se numără printre principalele îngrijorări ale romanilor. "Starea sănătăţii şi datoriile sunt menţionate semnificativ mai mult în randul romanilor comparativ cu media europeană, ca principale îngrijorări", se arată în studiul Nielsen. La polul opus, temerile cu privire la izbucnirea unui război au scăzut semnificativ în perioada analizată, la 4%, după un nivel stabil de 7% în trimestrul doi şi trimestrul trei. Per total, încrederea consumatorului roman continuă să urmeze trendul ascendent, înregistrand cel mai înalt scor de la începutul turbulenţelor financiare globale din 2008 (77 în comparaţie cu un nivel stabil de 73 în trimestrul doi şi trimestrul trei al anului trecut), în pofida unui mediu socio-politic naţional şi European în continuă schimbare, menţionează Nielsen. Potrivit sursei citate, scorul înregistrat de Romania este uşor peste media europeană (76) şi semnificativ mai mare decat al celorlalte ţări din vecinătate (Bulgaria - 75, Ungaria - 54, Ucraina - 52 şi Serbia - 52). La nivel global, încrederea consumatorului a încheiat anul 2014 cu un index de 96 – un declin de două puncte de index faţă de trimestrul anterior, urmand cateva trimestre cu impuls pozitiv. "În timp ce încrederea a scăzut uşor în fiecare regiune în al patrulea trimestru, faţă de trimestrul anterior, raportat la anul anterior, indexul este în continuare deasupra nivelului pre-recesiune de 94, începand cu al treilea trimestru în 2007 (...) Scorurile de încredere s-au îmbunătăţit în 39 din cele 60 de ţări pe parcursul anului", conform studiului Nielsen. Încrederea consumatorului a scăzut cu un punct în America de Nord (106) şi Asia-Pacific (106) în al patrulea trimestru – singurele regiuni care au înregistrat scoruri peste nivelul de baza de 100. De asemenea, încrederea a scăzut cu un punct şi în Orientul Mijlociu/Africa (95), cu trei puncte în America Latină (88) şi cu două puncte în Europa (76), faţă de trimestrul anterior.

Bancpost reduce dobanzile pentru creditele în franci

Bancpost va reduce joi dobanzile la creditele în franci elveţieni cu 0,8 puncte procentuale, măsura fiind valabilă pană la următorul termen de revizuire a dobanzii, conform clauzelor din fiecare contract, dar va aplica şi soluţii individuale, precum restructurarea sau conversia. "Bancpost reduce dobanda cu 0,80 puncte procentuale pentru toţi clienţii săi persoane fizice cu credite în franci elveţieni cu dobandă variabilă. Această măsură se va aplica începand din data de 29 ianuarie 2015 şi va fi valabilă pană la următorul termen de revizuire a dobanzii, conform clauzelor stipulate în contractul fiecărui client. În plus, Bancpost îşi sprijină clienţii care întampină dificultăţi la plata ratelor prin soluţii individuale", se arată într-un comunicat al instituţiei de credit. Banca anunţă că va continua să ofere şi soluţii pe termen lung, bazate pe opţiunile şi nevoile fiecărui client, care includ restructurarea, conversia de monedă şi prelungirea perioadei de creditare. Bancpost este a şaptea instituţie de credit care anunţă măsuri de reducere a efectelor aprecierii francului în raport cu leul pentru clienţii cu credite în franci elveţieni.

Apple a înregistrat un profit record

Apple a înregistrat un profit record, de 18 miliarde de dolari, în primul trimestru al anului fiscal 2015, în urcare cu 38% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, datorită vanzărilor noilor modele de iPhone-uri lansate în luna septembrie a anului trecut, relatează Bloomberg. Veniturile Apple au urcat cu 30% în primul trimestru al anului fiscal 2015 (perioada octombrie-decembrie 2014), la 74,6 miliarde de dolari faţă de 57,6 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă din 2013. Aceasta este cea mai bună creştere trimestrială a veniturilor înregistrată de compania americană, după cea din trimestrul al doilea fiscal din 2012, cand s-a situat la 59% Vanzările de iPhone-uri din perioada octombrie-decembrie au avansat cu 46% comparativ cu acelaşi interval din 2013, la numărul record de 74,5 milioane de unităţi, peste aşteptările analiştilor. care estimau că Apple va livra 64,9 milioane de unităţi. De asemenea, cifra este mai mare decat volumul de vanzări de iPhone-uri din întregul an fiscal 2011, cand Apple a livrat 72,3 milioane de unităţi.

Francul elveţian a scăzut pentru a treia zi consecutiv

Cursul pentru francul eleveţian anunţat de BNR a scăzut miercuri cu 1,4%, la 4,3632 lei, consemnand a treia zi de depreciere după maximul istoric de 4,5817 lei atins vineri, în timp ce dolarul a coborat cu aproape 4 bani, la 3,9258 lei, iar euro a scăzut cu 1,24 bani, la 4,4585 lei. Referinţa pentru franc a scăzut cu 6,37 bani, de la 4,4269 lei marţi la 4,3632 lei, după ce moneda eleveţiană s-a depreciat în partea a doua a zilei de marţi pe pieţele externe şi a recuperat miercuri doar parţial din terenul pierdut. La scăderea cursului francului a contribuit semnificativ şi menţinerea direcţiei leului de apreciere în raport cu euro. Aproape de anunţarea referinţei de către BNR, la ora 13:00, francul era cotat pe pieţele externe la 0,9783 euro/, în apreciere cu 0,5% faţă de ultimele tranzacţii perfectate pe pieţele internaţionale în timpul nopţii. Cotaţia este însă sub cea înregistrată marţi aproape de închiderea pieţei locale, cand francul se situa la 0,9829 euro. Moneda elveţiană s-a tranzacţionat miercuri pe pieţele externe în intervalul 0,9690 - 0,9793 euro/franc, minimul fiind atins în jurul orei 10:00.

Banca Transilvania se poate implica în activitatea Volksbank

Consiliul Concurenţei a emis o decizie de derogare de la prevederile Legii Concurenţei, astfel încat Banca Transilvania să se poată implica în activitatea Volksbank Romania şi Volksbank Services Romania înainte de obţinerea autorizării din partea autorităţii de concurenţă pentru preluarea acestora. "Am luat această decizie avand în vedere situaţia dificilă în care se află o mare parte a clienţilor Volksbank Romania care au contractat credite în CHF (franci elveţieni, n.r.). Banca Transilvania are posibilitatea de se implica rapid pentru a găsi soluţii în favoarea consumatorilor afectaţi", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Conform Legii Concurenţei, o concentrare economică nu poate fi pusă în aplicare înainte de înainte de a fi declarată compatibilă cu un mediu concurenţial normal, printr-o decizie adoptată de Consiliul Concurenţei. În cazuri excepţionale, Consiliul Concurenţei poate emite, la cerere, o decizie de derogare de la această interdicţie dacă solicitarea este motivată. Decizia Consiliului Concurenţei ţine cont de efectele asupra companiilor implicate şi asupra concurenţei. Banca Transilvania a solicitat o derogare de la prevederile legii, urmand să notifice concentrarea economică, în cel mai scurt timp posibil. Banca Transilvania şi Volksbank Romania activează pe piaţa financiar-bancară. Volksbank Services Romania prestează servicii de administrare şi vanzare a proprietaţilor dobandite de Volksbank Romania din executari silite. Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania (TLV) a aprobat în decembrie preluarea Volksbank Romania, tranzacţie care vizează achiziţia a 100% din titlurile băncii.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.