Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Jumătate dintre studenţi vor să intre în afaceri

Ziarul de Vrancea
17 dec 2014 737 vizualizări
56% dintre tineri consideră oportun să devină antreprenori după acumularea de experienţă profesională

Jumătate dintre studenţii aflaţi în ultimul an de facultate vor să înceapă o afacere proprie în următorii 2 ani şi preferă să fie antreprenori decat manageri, dar consideră că au nevoie întai de experienţă, pentru succes mizand pe ideea afacerii,calitatea planului şi reţelei de contacte de business."52% dintre studenţii respondenţi ai studiului Barometrul educaţiei şi culturii antreprenoriale în randul tinerilor vor să înceapă propria afacere în următorii doi ani, iar 57% ar prefera să fie antreprenori şi nu manageri într-o companie. În acelaşi timp, 56% dintre tineri consideră oportun să devină antreprenori după acumularea de experienţă profesională", se arată într-un comunicat al EY Romania, care a realizat studiul în parteneriat cu Academia de Studii Economice din Bucureşti. Sondajul a fost efectuat în perioada 3-29 iunie, pe un eşantion de 765 studenţi, majoritatea aflaţi în an terminal în universităţile din Romania, la facultăţi cu profil economic. Aproape toţi respondenţii (97%) s-au arătat dispuşi să muncească din greu pentru a obţine ceea ce îşi doresc, iar 86% sunt pregătiţi să îşi asume riscuri în acest sens. Totodată, ei apreciază că cea mai importantă calitate a unui antreprenor de succes este viziunea, urmată de motivaţie, pasiune şi capacitatea de a inova. Studenţii cred că la baza succesului în afaceri se află ideea afacerii, calitatea planului de afaceri şi a reţelei de contacte de business. Tinerii sunt motivaţi în a lansa un business de împlinirea aspiraţiilor prin punerea în practică a propriilor idei, independenţa şi capacitatea de a fi propriul şef şi perspectiva realizării de venituri din antreprenoriat. Pe de altă parte, ei văd ca principale obstacole lipsa capitalului de început, teama de eşec şi situaţia economică incertă. În privinţa capitalului, fondurile europene ar reprezenta sursa principală de finanţare a start-up-ului personal. Dacă doar 5% dintre antreprenorii romani respondenţi în studiul "EY Barometrul antreprenoriatului romanesc" consideră că eşecul în afaceri este perceput în societatea romanească drept prilej de învăţare, tinerii studenţi sunt mult mai optimişti, ponderea acestora urcand la 22%. "Tot tinerii sunt mai optimişti decat antreprenorii consacraţi în privinţa mentalităţilor romaneşti: 47% consideră că spiritul antreprenorial este susţinut de mentalităţile şi valorile locale, faţă de doar 35% dintre antreprenori care consideră acelaşi lucru", se mai spune în comunicat. Aproape jumătate dintre studenţii care au participat la studiu spun că au luat contact profesionişti din domeniul studiat în cadrul universităţii, dar 44% apreciază că universitatea pe care o urmează îi pregăteşte într-o măsură medie pentru a deveni antreprenori.

Romanii vor să plece în vacanţe cu chartere

Aşa susţine Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45

Numărul de zboruri charter din oraşele din ţară a crescut exponenţial în ultimii ani, pentru că romanii vor să plece în vacanţe din oraşele lor, şi nu să mai vină la Bucureşti pentru a lua avionul ca să plece în vacanţă, a declarat Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45. Agenţia, una dintre cele mai mari agenţii de turism din Romania, a anunţat miercuri într-un comunicat că atinge cifra de afaceri de 40 milioane euro la finalul anului 2014, în creştere cu 15% faţă de anul trecut. "Creşterea din acest an a venit pe de-o parte pe fondul extinderii numărului de agenţii, cu cele de la Chişinău, Tulcea şi Satu Mare, dar şi al numărului de destinaţii şi chartere. Am depăşit 100 de circuite în portofoliu, iar anul acesta au mers foarte bine destinatiile exotice, circuitele în Africa Neagră şi Asia Centrală, dar şi sejururile", a spus Alin Burcea. El a explicat că dacă în urmă cu caţiva ani, romanii erau nevoiţi să vină la Bucureşti pentru a zbura cu un charter spre Antalya sau insulele greceşti, acum agenţiile extind ofertele de zboruri directe din toate oraşele mari din ţară. "Noi avem chartere din Bucureşti, Bacău, Craiova, Cluj-Napoca, Iaşi şi Satu Mare, dar şi din Chişinău, iar anul viitor vom avea trei oraşe în plus. Romanii vor curse charter din oraşele lor, şi nu să vină pentru a lua avionul din Bucureşti. La fel se întamplă şi în cazul circuitelor. Extinderea companiilor low-cost în oraşele din ţară ne permite să avem circuite din cat mai multe zone", a mai spus Burcea. Paralela 45 are peste 100 de circuite pe toate continentele, multe dintre ele cu plecari din marile oraşe care dispun de aeroport. Circuitele în Israel au avut din acest an plecări din Iaşi şi Cluj, iar circuitul în Spania a putut fi accesat din Craiova. Din Constanţa se poate merge în Turcia şi Thailanda, iar din Cluj către Tunisia. În plus, Paralela 45 organizează de anul viitor curse charter din Chişinău cu plecare directă către Antalya, Creta şi Mallorca. Paralela 45 activează de peste 24 de ani pe piaţa vacanţelor, fiind unul dintre cele mai vechi branduri de turism din Romania. Firma deţine o reţea naţională formată din 35 de agenţii şi aproape 200 de angajaţi.

Bogza: Investitorii se duc în ţările unde se fac autostrăzi
 
Prioritizarea investiţiilor publice este foarte importantă pentru Romania în vederea atragerii de investitori deoarece aceştia se vor duce în ţările unde se fac autostrăzi, nu acolo unde se schimbă borduri, a declarat Bogdan Bogza, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (CIS). "Avem o lege care asigură prioritizarea investiţiilor publice. În 2014, sumele pentru investiţii publice au fost alocate de anumite criterii, dar 2014 nu este foarte bun din acest punct de vedere. Volumul cheltuielilor publice pentru investiţii a scăzut foarte mult, dar nu credem că este din cauza prioritizării. E din alte motive. pe care nu le cunoaştem în momentul de faţă. Acest efort de prioritizare ar trebui să continue, pentru că este singura cale prin care se asigură eficientizarea cheltuielor publice. Ca să fac o glumă amară: investitorii preferă să se ducă în ţările unde se fac autostrăzi, nu unde se schimbă borduri", a spus Bogza. El a menţionat că gluma este puţim exagerată avand în vedere că decizia privind schimbarea bordurilor este luată la nivel local. "Dar acesta este un fapt de viaţă. În Romania este o realitate, investitorii nu se uită la borduri, sunt atenţi la inaugurări de autostrăzi", a adăugat Bogza.

Zăcămant important de petrol şi gaze, scos la lumină în Buzău

OMV Petrom (SNP) şi Hunt Oil Company of Romania au anunţat descoperirea unui zăcămant de ţiţei şi gaze în sudul judeţului Buzău, după o investiţie comună în explorare care se ridică la 5 milioane euro. "Aceasta are potenţialul să fie cea mai mare descoperire din ultimii 30 de ani, din zona Munteniei", se arată într-un comunicat al subsidiarei grupului austriac OMV. Zăcămantul a fost descoperit în perimetrul VIII Urziceni Est, la o adancime de peste 2.500 de metri. Descoperirea se află la 7-12 km distanţă de zăcăminte mature, exploatate de peste 50 de ani. Estimările obţinute din testele efectuate la cele două straturi geologice indică o producţie potenţială pe sondă de 1.200 - 2.100 bep (baril echivalent petrol) /zi. "Anul acesta am avut cel mai ridicat nivel al investiţiilor pentru explorare post-privatizare. Este important să continuăm activitatea de explorare, în condiţiile în care 90% din zăcămintele pe care le operăm sunt mature şi au atins varful de producţie cu mulţi ani în urmă. În prezent, furnizăm circa 40% din necesarul de ţiţei şi gaze al Romaniei", a declarat, într-un comunicat, Gabriel Selischi, membru al directoratului OMV Petrom responsabil de explorare şi producţie. În perioada următoare, cele două companii vor continua testele pentru a determina potenţialul de producţie şi vor realiza campanii de achiziţie de date seismice în regiune. Descoperirea a fost făcută în cadrul parteneriatului de explorare onshore încheiat în 2010 de OMV Petrom şi subsidiara grupului petrolier american Hunt Oil. Asocierea vizează explorarea blocurilor I Adjud şi VIII Urziceni Est, operatorul fiind Hunt Oil.

Guvernul va majora salariile angajaţilor INS

Guvernul va majora salariile angajaţilor din Institutul Naţional de Statistică pentru a opri plecarea lor către sectorul privat, conducerea INS reclamand că, din cauza salariilor lunare mici, în medie de 1.500 lei, între 70-100 de angajaţi părăsesc anual INS, iar posturile libere nu pot fi ocupate. În prezent, în Institutul Naţional de Statistică (INS) lucrează 1.758 de salariaţi. Conducerea instituţiei a transmis însă Guvernului că, în ultimii trei ani, INS a funcţionat în condiţii precare din punctul de vedere al posturilor ocupate, confruntandu-se permanent cu o fluctuaţie accentuată a personalului, în medie 70 pană la 100 de salariaţi părăsind anual instituţia, în principal din cauza nivelului salarial scăzut, de departe neatractiv comparativ cu cel al altor instituţii din administraţia publică, inclusiv al celor cu profil similar. În acest moment, instituţia are 137 de posturi vacante dintr-un total de 1.895 de posturi aprobate, INS ocupand însă, din punctul de vedere al caştigului salarial mediu brut, locul 65 din cele 72 de ministere şi organe centrale. "Părăsirea instituţiei de către salariaţi, în mod special a celor cu pregătire temeinică de specialitate, cu potenţial şi experienţă practică ridicate, se datorează nivelului extrem de scăzut al caştigului salarial, acest lucru determinandu-i să opteze pentru mediul privat, dar mai ales pentru alte organe şi agenţii din administraţia publică, instituţii care au, şi oferă un nivel superior de salarizare. Menţionăm că, în prezent, caştigul mediu salarial lunar net aferent funcţiilor de execuţie din INS este de 1.505 lei (...) În raport cu nivelul caştigului mediu salarial înregistrat pe total ministere şi organe centrale şi de către unele instituţii cu profil similar sau apropiat, nivelul acestuia în INS este de 1,8 pană la 2,5 ori mai mic (de aproape 2,3 ori mai mic decat cel pe total ministere şi organe centrale, de 2,5 ori mai mic decat al Ministerului Finanţelor Publice, de 2,4 ori mic decat al Comisiei Naţionale de Prognoză, de 2,3 ori mai mic decat al Autorităţii Naţionale pentru Turism, de 1,8 ori mai mic decat al Agenţiei Naţionale de Cadastru, etc)", au transmis Guvernului reprezentanţii INS.

Bogaţii Rusiei au pierdut zece miliarde de dolari în două zile

Cei mai bogaţi 20 de oameni din Rusia au pierdut zece miliarde de dolari luni şi marţi, în urma deciziei băncii centrale de a creşte dobanda cheie, pentru a opri declinul rublei, iar de la începutul anului aceştia au rămas fără 62 de miliarde de dolari, potrivit datelor Bloomberg."Optimiştii care în martie au crezut că totul va fi în regulă pană la urmă înţeleg acum că nimic nu va fi bine. Cei mai bogaţi oameni din Rusia au o percepţie negativă asupa acestei situaţii, dar nu au instrumentele necesare pentru a inversa mersul lucrurilor", a afirmat Stanislav Belkovski, analist la firma de cercetare Institute for National Strategy din Moscova. Leonid Mikhelson a pierdut cea mai mare sumă dintre cei 20, şi anume 8,7 miliarde de dolari, de la începutul anului pană în prezent, potrivit datelor Bloomberg. Mikhelson este directorul general executiv al Novatek, al doilea mare producător de gaz natural din Rusia, şi are o avere estimată la 9,2 miliarde de dolari.

Vanzările de smartphone vor urca spectaculos

Vanzările de telefoane inteligente (smartphone) în Romania vor atinge aproximativ trei milioane de unităţi în acest an, de la 1,7 milioane bucaţi în 2013, din care 200.000 vor fi Huawei, a declarat directorul de marketing al Huawei Romania, Sorina Măcărescu, într-o conferinţă de presă. "Portofoliul de telefoane al companiei numără patru terminale. Vom încheia acest an cu vanzări de 200.000 de unităţi, cu 80% mai mult faţă de 2013. Cel mai bine vandut terminal este Huawei Ascend Y530, cu mai mult de jumătate din numărul de unităţi comercializate. Varful de gamă, terminalul Huawei Ascend P7, are o pondere de 10% în vanzãrile locale", a afirmat Măcărescu. Ea a adãugat că se aşteaptă ca vanzările de telefoane ale companiei să avanseze cu 80-100% în 2015, numărul de terminale din portofoliul rămand acelaşi. "În Romania, Huawei ocupă locul 6 în topul producătorilor de telefoane. Ne batem cu LG, Sony şi HTC. Primele trei locuri revin Samsung, Allview şi brandurile operatorilor de telefonie mobilă", a afirmat Măcărescu. Reprezentantul companiei a mai spus că 80% din vanzările de telefoane Huawei au loc prin operatorii de telefonie mobilă, diferenţa fiind acoperită de retaileri.

Apple a suspendat vanzările online în Rusia

Apple a suspendat vanzările online în Rusia, din cauza fluctuaţiilor "extreme" ale rublei, întrucat preţurile trebuie revizuite, după ce moneda rusă a scăzut cu 19% faţă de dolar pe parcursul şedinţei de marţi, relatează Bloomberg. "Magazinul nostru online din Rusia nu poate fi accesat momentan, întrucat trebuie să revizuim preţurile", a declarat unul dintre purtătorii de cuvant ai Apple. Moneda rusă a scăzut pe parcusul şedinţei marţi cu 19%, pană la 80,1 unităţi faţă de dolar, cel mai mare declin din 1998, cand Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriilor în moneda locală, după ce banca centrală a crescut dobanda cheie cu 6,5 puncte procentuale, la 17%. În acelaşi timp, randamentele obligaţiunilor la 10 ani au urcat cu 3,17 puncte procentuale, la nivelul record de 16,4%. "Orice caştigi acolo (în Rusia) acum în ruble se întoarce în dolari sau euro la rate foarte joase. Concluzia este că cei care vand produse în domeniul tehnologiei ar trebui să se retragă din Rusia, aşa cum a făcut Apple", a afirmat Andrew Bartels, analist la Forrester Research. În luna noiembrie, Apple a crescut preţurile telefoanelor iPhone vandute în Rusia cu 25%, din cauza devalorizării rublei.








În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.