Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Isărescu cere clienţilor şi bancherilor să înceteze războiul

Ziarul de Vrancea
27 nov 2014 734 vizualizări
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat joi că "războiul" dintre bănci şi clienţi trebuie încheiat, pledand pentru o înţelegere a sistemului bancar într-o perioadă dificilă, de restructurare, în care creditul nu poate "exploda", şi pentru o îndrumare a acestuia de a se apropia de clienţi.

"Suntem într-o perioadă în care sistemul nostru financiar-bancar traversează o accentuată restructurare. Cand te restructurezi bineînţeles că e greu să faci o chirurgie adancă şi să alergi. N-are cum să explodeze creditul şi nici să crească supernatural, şi asta trebuie privită ca o perioadă de relativă normalitate. Bineînţeles că este o perioadă dificilă, de restructurare, de scoatere în afara bilanţului a creditelor neperformante", a afirmat Isărescu la seminarul "Economia romanească între macrostabilitate şi microtensiuni", organizată de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) la BNR. El s-a arătat totuşi optimist, pe fondul creşterii înregistrate de creditarea în lei, în contrapartidă cu finanţarea în valută, care s-a redus fără "măsuri administrative". "Eu sunt pozitiv aici, nu numai pentru că vedem cum creşte creditul în lei, scăpăm de acea povară îngrozitoare cu care am plecat la drum, obsesia pentru valută, încrederea în moneda naţională. Creditul în valută, care ne-a subminat politica monetară, ponderea lui scade fără măsuri administrative, ci pentru că urcă ponderea cealaltă, iar el să rămană acolo unde nu prezintă riscuri", a spus şeful BNR. Guvernatorul apreciază că sistemul bancar trebuie înţeles pentru perioada "nu uşoară" pe care o traversează şi, de asemenea, îndrumat şi ajutat pentru a se apropia de clienţi. "Acest război între clienţi şi sistemul bancar, cu acuze reciproce, trebuie pur şi simplu încheiat. şi băncile trebuie să înţeleagă că au limite în a-şi caştiga venituri din altceva, din comisioane, comisioane care s-au dezvoltat aproape toate, au ajuns la limită. Fără creditare, nu au din ce să trăiască 40 de bănci. Creditare sănătoasă către corporaţii, firme sănătoase, care să ducă la o creştere economică sustenabilă", a punctat Isărescu. El a aminit cum în trecut a fost finanţat "Dallas"-ul de la Slobozia.

Piaţa cimentului şi serviciile notariale, cele mai anticoncurenţiale

Producţia şi comercializarea cimentului, serviciile notariale, transportul feroviar de marfă şi de călători auto şi distribuţia en-gross de GPL pentru aragaz sunt pieţele cele mai înclinate spre comportamente anticoncurenţiale, potrivit unui studiu al Consiliului Concurenţei. "Ultimele 5 industrii, care înregistrează valori ale Indicelui Agregat de Presiune Concurenţială (IAPC) de sub 34%, constituie grupul industriilor cele mai înclinate spre comportamente anticoncurenţiale. (...) ultimul grup, al sectoarelor cu cea mai mare predispoziţie către comportamente anticoncurenţiale, include industrii cu ridicate bariere la intrare, pe care nu activează concurenţi «rebeli», în care lipsesc procesele inovative şi care implică produse omogene", se arată într-un raport al Consiliului Concurenţei. IAPC este un instrument de lucru dezvoltat de Consiliului Concurenţei, fiind prezentat pentru prima dată în raportul din 2013 al instituţiei privind evoluţia concurenţei în sectoare cheie ale economiei. Indicele măsoară înclinarea spre concurenţă a unor industrii din economia naţională, arătand gradul în care industriile analizate se apropie de o situaţie ideală, care facilitează pe deplin manifestarea liberă a concurenţei. Prin urmare, IAPC nu măsoară, şi nici nu îşi propune să măsoare, gradul efectiv de concurenţă care se manifestă în realitate, detectarea eventualelor comportamente anticoncurenţiale ce ar putea exista la nivelul pieţelor din aceste industrii realizandu-se în cadrul investigaţiilor pe care autoritatea de concurenţă le desfăşoară.

Trecem la euro cand vom avea o creştere economică de 5%

Romania trebuie să atingă şi convergenţa reală pentru a adopta euro, pe langă cea nominală, cu criteriile de la Maastricht îndeplinite, avand nevoie de o creştere economică accelerată, de 5% pentru a adera în 2019, un obiectiv ambiţios şi nerealizabil fără politici eficiente, potrivit analiştilor. "Dacă ne propunem să intrăm în zona euro, nu se poate realiza decat continuand în mod accelerat acest proces de convergenţă, care înseamnă o creştere economică de 3%-4%, iar pentru trecerea la euro în 2019 ar trebui să fie chiar de 5%", a declarat ieri economistul şef al BCR, Radu Crăciun, la conferinţa anuală a analiştilor financiar-bancari organizată la BNR. El consideră că planul este foarte ambiţios, exprimandu-şi îndoiala că economia romanească poate ajunge la o astfel de creştere într-un timp atat de scurt şi că Romania va reuşi să intre în zona euro în 2019. Crăciun, care este şi preşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), a punctat că, în istoria economiei romaneşti, creşteri de 4%-5% au fost obţinute în contexte "deosebit de favorabile", mai ales în ceea ce priveşte mediul extern. "Cu un context atat de favorabil este puţin probabil să mai întalnim, cel puţin pe termen mediu, într-un context în care apetitul de finanţare al pieţelor emergente, al Romaniei să fie atat de mare precum investiţiile străine directe din anii anteriori crizei", a spus analistul. Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, este de acord că obiectivul de aderare la euro în 2019 este foarte ambiţios şi necesită un plan concret, cu paşii care trebuie urmaţi, dar şi realizaţi pentru atingerea ţintei. "Ne trebuie o foaie de parcurs prin care ne stabilim ce lucruri avem de făcut pană la momentul acela. Trebuie să avem pe cineva la nivel guvernamental care să se ocupe de acest lucru, să-şi asume acest obiectiv. În acest moment este asumat doar la nivel declarativ, nimeni nu şi-a asumat cu tărie şi irevocabil acest obiectiv. Pasul doi: care sunt paşii de urmat şi cum facem să fie şi realizaţi, pentru că planuri ne pricepem", a afirmat Dumitru, care este şi economist-şef al Raiffeisen Bank.

ANRE nu se aşteaptă la o "creştere uriaşă" a preţului gazelor

Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a declarat joi că autoritatea nu anticipează o "creştere uriaşă" a preţului gazelor anul viitor pentru IMM-uri, dar orice liberalizare produce probleme, înainte de a avea beneficii. "Nu credem că va fi o creştere uriaşă a preţului sau una care să aducă elemente de risc", a afirmat Havrileţ într-o conferinţă organizată de Consiliul Concurenţei. El a adăugat că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) îşi bazează această estimare inclusiv pe faptul că pe bursă a fost încheiată o tranzacţie, pentru primul trimestru in 2015, la preţul de 90 lei/MWh, apropiat de nivelul actual. De asemenea, ANRE nu anticipează o creştere semnificativă a preţului gazelor de import pentru anul viitor. "În această vară preţul gazelor de import a fost de 340 dolari/1.000 metri cubi. (...) Pe baza datelor de la hub-ul de gaze din Baumgarten (Austria), se anticipează (pentru 2015 - n.r.) o menţinere a preţului sau o creştere mică", a continuat Havrileţ.

Preţul petrolului a coborat la minimul ultimilor patru ani

Preţul petrolului Brent cu livrare în ianuarie a scăzut joi sub 76 de dolari, marcand minimul ultimilor patru ani, pe fondul îngrijorărilor privind faptul că reprezentanţii statelor OPEC nu vor ajunge la un acord pentru a reduce producţia de petrol în cadrul întalnirii de joi, relatează MarketWatch. Preţul barilului de petrol Brent a coborat cu 2,5% joi, la 75,83 de dolari, la Londra, acesta fiind cel mai scăzut nivel din 7 septembrie 2010 pană în prezent. De asemenea, preţul petrolului West Texas Intermediate a înregistrat un declin un declin de 1,1%, preţul barilului fiind de 72,9 dolari, potrivit Bloomberg. Scăderea preţului petrolului la minimul ultimilor patru ani s-a produs în condiţiile în cae reprezentanţii Organizaţiei ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se întalnesc joi la Viena, în Austria, pentru a discuta o eventuală reducere a producţiei mondiale. Miercuri, ministrul Petrolului din Arabia Saudită, Ali al-Naimi, a declarat că se aşteaptă ca "preţurile să se stabilizeze singure", lăsand să se înţeleagă că nu va pleda pentru reducerea producţiei OPEC.

Cheltuielile cu energia termică pot depăşi pragul de suportabilitate

Ponderea cheltuielilor cu energia termică în venitul mediu al unei gospodării ar putea depăşi pragul acceptat de 10%, putand ajunge pană la 12% la nivel naţional şi chiar 14-15% în unele regiuni ale ţării, a anunţat ieri Consiliul Concurenţei. "Analiza de suportabilitate arată că ponderea cheltuielilor cu energia termică în venitul mediu al unei gospodării ar putea depăşi pragul acceptat de 10%, putand ajunge pană la 12% la nivel naţional şi chiar 14-15% în unele regiuni ale ţării. Costul anual cu energia termică al unei gospodării branşate la un sistem centralizat ar putea fi mai mic cu 20-40% faţă de cazul energiei produse în mod individual pe bază de gaze naturale, acest procent variind în funcţie de eficienţa şi tehnologia adoptate de operatorii sistemelor centralizate", arată Consiliul Concurenţei, într-un raport publicat joi. Instituţia arată că pentru a evita riscul de neplată a facturilor de către populaţie administraţiile locale trebuie să se asigure că preţul gigacaloriei se încadrează în gradul de suportabilitate acceptat la nivel naţional, astfel că recurg la subvenţionarea energiei termice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.