Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Banca Transilvania negociază preluarea Volksbank

Ziarul de Vrancea
26 nov 2014 872 vizualizări
Discuţiile se află în faza de început şi nu există certitudinea că tranzacţia se va materializa

Banca Transilvania negociază preluarea Volksbank Romania, pe care grupul austriac vrea să o vandă pentru a acoperi deficitul de capital, transmite Bloomberg. Discuţiile se află în faza de început şi nu există certitudinea că tranzacţia se va materializa, potrivit surselor citate de Bloomberg. Volksbank Romania este deţinută de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) în proporţie de 99,99%, în contextul vanzării diviziei Volksbank International, fără subsidiara din Romania, către Sberbank, din Rusia. Grupul Volksbank deţine 51% din acţiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania şi BPCE din Franţa au cate 24,5%. În 2012, Comisia Europeană a aprobat planul de restructurare dezvoltat de către Österreichische Volksbanken, ca urmare a crizei financiare şi economice, în vederea restabilirii profitabilităţii pe termen lung. În acest plan este inclusă şi vanzarea subsidiarei din Romania, care trebuie să se realizeze pană la sfarşitul anului 2015. Grupul austriac a vandut în acest an subsidiara locală de leasing, Volksbank Leasing Romania, alături de cea din Polonia, către grupul polonez Getin Holding, care a intrat pe piaţa romanească la sfarşitul anului trecut prin achiziţia băncii Romanian International Bank (RIB). Instituţia de credit a înregistrat anul trecut în Romania pierderi de 103,6 milioane de euro, mai mici cu 38,5% faţă de cele raportate de bancă în 2012, cand au atins 168,5 milioane de euro. Majoritatea pierderilor au fost generate de provizioane. Grupul bancar Volksbank nu a trecut testele de stres efectuate de Banca Centrală Europeană, întrucat creditele ipotecare neperformante de la subsidiara din Romania şi creditele imobiliare şi cele acordate companiilor în Europa Centrală şi de Est au generat un deficit de capital în valoare de 865 de milioane de euro.  În ceea ce priveşte Banca Transilvania, cel mai mare acţionar al său este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu o participaţie de 14,6%. Printre acţionarii semnificativi se regăsesc preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, Horia Ciorcilă (5,1%), şi International Finance Corporation (IFC), divizie a Grupului Băncii Mondiale, cu 5,36% din titluri. Banca Transilvania a avut în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 338,13 milioane lei, în creştere cu 40,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, activele instituţiei de credit urcand, faţă de decembrie 2013, cu 6,2%, la 34,04 miliarde de lei.

Salariul minim brut va creşte în 2015, de la 900 la 1.050 de lei

Salariul de bază minim brut pe ţară va creşte în două etape în 2015, de la 900 la 975 de lei din ianuarie şi la 1.050 de lei din iulie, potrivit unui proiect de Hotărare pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii, care precizează că aproape 1,5 milioane de angajaţi vor beneficia de majorare. Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) a pus în dezbatere publică proiectul de Hotărare pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede că, începand din 1 ianuarie 2015, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 975 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore în medie pe lună, reprezentand 5,781 de lei pe oră. Documentul mai stabileşte că, din 1 iulie 2015, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de 1.050 de lei lunar, adică 6,225 lei pe oră. În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 900 de lei, pentru un program complet de lucru de 168 de ore în medie pe lună, reprezentand 5,357 de lei pe oră.  Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de bază, potrivit încadrării, nu poate fi inferior nivelului salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. "De majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată va beneficia un număr de circa 1.471.356 salariaţi, dintre care 488.630 salariaţi în sectorul bugetar şi 982.726 salariaţi în sectorul concurenţial, corespunzător cuantumului de 1.050 lei lunar", se arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul. Iniţiatorii proiectului de act normativ precizează că încheierea unui contract individual de muncă cu stabilirea unui salariu de bază mai mic decat cel prevăzut constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 1.000 lei la 2.000 lei, fiind distinctă de cea prevăzută de Codul muncii. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se realizează de către inspectorii de muncă.

Jumătate dintre fermierii romani lucrează pămantul cu sapa

Mai mult de 500.000 de agricultori, respectiv peste jumătate din totalul fermierilor romani, lucrează şi acum pămantul cu sapa, Romania fiind ţara din UE cu cea mai mică rată de mecanizare în agricultură, a declarat Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro. "Cel puţin jumătate de milion de romani care primesc subvenţii pentru agricultură în acest moment lucrează pămantul cu sapa. Suprafeţele sunt mici, veniturile sunt mici, iar accesul la imputuri - seminţe, protecţia plantelor - este ca şi inexistent. Ei trăiesc din ceea ce cultivă cu sapa la limita subzistenţei", a mai spus oficialul federaţiei. Jurconi spune că mulţi dintre fermierii care lucrează pămantul cu sapa au între 1-3 hectare şi nu au suficiente resurse financiare pentru a plăti mecanizarea. Ponderea mare a muncii manuale în agricultură este reflectată şi în activitatea distribuitorilor de unelte. Oficialul federaţiei spune că în mediul rural există mulţi furnizori de unelte, care nu şi-au restrans activitatea în ultimii ani. "Furnizorii de sape şi unelte de genul ăsta - sape, greble, furci - trăiesc foarte bine şi nu sunt pe cale de dispariţie. În străinătate oamenii folosesc sapele doar ca hobby. În rest, toată agricultura este mecanizată. Chiar şi Bulgaria este mai mecanizată decat noi. La ei, cei care lucrează cu sapa sunt puţini, iar importanţi sunt agricultorii mari şi medii. La noi, în schimb, sunt mulţi cei care au suprafeţe mici şi le lurcrează manual", a mai spus Jurconi. Potrivit datelor APIA, în Romania sunt înregistraţi aproximativ un milion de fermieri.

Comerţul ilegal cu ţigarete în Romania s-a redus la 15,4%

Piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat în septembrie o scădere cu 1,6 puncte procentuale, la 15,4%, de la 17% în iulie, cel mai scăzut nivel din acest an, însă peste media anuală din ultimii doi ani, de circa 13%, cea mai afectată regiune fiind cea vestică, potrivit unui studiu Novel Research. În regiunea vest, contrabanda cu ţigarete a consemnat cea mai mare creştere în septembrie, de 16 puncte proncetuale, la 42,1%, urmată de regiunea nord-est, care continuă să se poziţioneze pe locul al doilea, cu o creştere de 1,8 puncte procentuale, la 35,9%, arată datele companiei de cercetare Novel Research. Scăderi ale comerţului ilegal au fost înregistrate în regiunea nord-vest, cu 7,9 puncte, la 11,8%, în Bucureşti (-7,9 puncte, la 7,9%), în sud-est (-6,9 puncte, la 7,2%) şi în sud-vest (-2,6 puncte, la 14,7%). "Cele mai reduse niveluri ale pieţei negre se înregistrează în regiunile centru şi sud (3%). Din punct de vedere al provenienţei, ”cheap whites” continuă să deţină cea mai mare pondere (48,7%), mai mult decat Ucraina (24%) şi Moldova (16,6%) împreună", a declarat miercuri într-un comunicat directorul companiei, Marian Marcu. Potrivit BAT Romania, un punct procentual de contrabandă recuperat de piaţa legală înseamnă sume suplimentare anualizate la bugetul de stat de circa 35 miloane de euro. "Reţelele de infractori se adaptează rapid, iar autorităţile sunt nevoite să acţioneze în mod corespunzător. Aceste eforturi trebuie însă susţinute şi de un cadru fiscal echilibrat. În acest sens, sperăm ca grupul de lucru de la Ministerul Finanţelor să nu saboteze acţiunile Agenţiei de Administrare Fiscală, Direcţiei Generale a Vămilor, Poliţiei de Frontieră, Inspectoratului General al Poliţiei, şi să găsească soluţia optimă pentru cursul de schimb la care se va calcula acciza, atat pentru buget, cat şi pentru producătorii legali", a afrimat Adrian Popa, director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.

Fond de creditare pentru fermele de familie

Un fond de creditare cu capitalizare de 50 de milioane de euro, care va acorda finanţare pentru capitalul de lucru către fermele de familie ar putea fi înfiinţat anul viitor, a declarat Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro. Potrivit lui Jurconi, în PNDR sunt disponibile 150 de milioane de euro, din care aproximativ 10.000 de ferme de familie vor primi 15.000 de euro pentru start-up-uri. "Ca oamenii ăştia să se dezvolte, au nevoie de capital de lucru. Băncile, în acest moment, nu întrevăd o soluţie de creditare pentru start up-uri, care n-au niciun trecut economic şi niciun capital. şi atunci este un loc corect pe piaţă pentru cei care doresc să ajute agricultura, nu interesat, sub forma unor microcredite. Ne-a venit ideea să acoperim această zonă prin constituirea unui fond de microcreditare privat", a spus şeful Pro Agro. Federaţia căută un fond de investiţii privat dispus să finanţeze proiectul. "Căutăm un fond privat, un fond străin, şi suntem în discuţii de ceva vreme cu mai multe entităţi care cred că acest proiect este fezabil. Va fi o structură privată, un IFN. Aceasta va oferi microcredite între 5 şi 50.000 de euro acestor start up-uri. Este o piaţă uriaşă, iar clienţii pot garanta cu pămantul sau cu subvenţiile, după caz", a mai spus Jurconi.

Un program de investiţii uriaş va fi lansat în UE

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat miercuri crearea Fondului European pentru Investiţii Strategice, a cărui valoare iniţială este de 21 de miliarde de euro şi care este estimat să genereze investiţii de 315 miliarde de euro în Europa în următorii trei ani, relatează AFP. "Este timpul să lansăm proiecte importante şi să punem din nou Europa la treabă. Nu ne trebuie bani, ci avem nevoie de un nou început şi de noi investiţii", a declarat Juncker în Parlamentul European. Fondul va fi operaţional începand cu jumătatea anului viitor, potrivit lui Juncker. Resursele financiare necesare pentru programul lui Juncker vor fi mobilizate din bugetul european deja existent şi de Banca Europeană pentru Investiţii. Fondul în valoare de 21 de miliarde de euro care va fi administrat de BEI este destinat acoperirii riscurilor presupuse de iniţierea unor proiecte împreună cu investitorii privaţi şi este prognozat să aibă un impact de 15 ori mai mare decat valoarea sa iniţială în următorii trei ani.

Comisia Europeană ne urecheşte pe tema gazelor naturale

CE a lansat, miercuri, un infringement împotriva Romaniei privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale, precizand că Bucureştiul nu a notificat adoptarea unui plan de acţiune preventivă şi a unui plan de urgenţă în această privinţă, potrivit unui comunicat al Comisiei. "Comisia a solicitat în mod oficial Romaniei să asigure respectarea deplină a normelor UE în materie de securitate a aprovizionării cu gaze naturale. Regulamentul (UE) nr. 994/2010 privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale are drept obiectiv garantarea faptului că statele membre sunt bine pregătite pentru a face faţă unor eventuale întreruperi ale aprovizionării. În acest scop, statele membre ar trebui să permită fluxul bidirecţional de gaze naturale la nivel transfrontalier şi să pregătească în prealabil planuri de acţiune preventivă şi planuri de urgenţă", precizează CE, subliniind că a lansat împotriva Romaniei un infringement (aviz motivat), deoarece aceasta nu a notificat Comisiei adoptarea unui plan de acţiune preventivă şi a unui plan de urgenţă, aşa cum prevede regulamentul privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale.  Totodată, Comisia afirmă că nu a fost informată cu privire la deciziile sale referitoare la fluxurile bidirecţionale de gaze naturale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.