Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Evaziunea fiscală de 600 milioane de euro pe piaţa cărnii

Ziarul de Vrancea
23 nov 2014 876 vizualizări
Asociaţia Română a Cărnii (ARC) a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, în care le solicită ajutorul direct în vederea scăderii TVA la carne.

"TVA la nivelul de 24% încurajează evaziunea fiscală şi competiţia neloială. Producătorii şi procesatorii români de carne sunt la limita profitabilităţii şi situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult după reducerea TVA în Ungaria, la 5% pentru carnea de porc. Din datele Asociaţiei Române a Cărnii, evaziunea fiscală este de aproximativ 13 miliarde de euro, adică 75% din TVA-ul care ar trebui încasat la bugetul de stat. Din păcate, nici 10% din TVA nu este colectat şi astfel statul este păgubit în fiecare an cu 600 de milioane de euro, din cauza evaziunii fiscale la carne şi la preparatele din carne. De aceea, solicităm aprobarea prin vot a iniţiativei legislative de completare a art. 140 alin (2) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, prin care se propune reducerea TVA la 5% pentru carne şi preparate din carne", a declarat sambătă Radu Timiş, preşedintele ARC.

Record mondial: Diamant vândut pentru 32,6 milioane de dolari

Un cumpărător din Hong Kong a plătit 32,6 milioane de dolari pentru un diamant albastru excepţional, o sumă record pentru acest tip de diamant, a anunţat vineri casa de licitaţii Sotheby's. Diamantul de 9,75 de carate, în formă de pară, a stabilit şi un record mondial în ceea ce priveşte preţul per carat (3,3 milioane de dolari) pentru orice tip de diamant. Sotheby's a precizat că şapte cumpărători au licitat pentru acest diamant care până la urmă a fost vândut unui colecţionar anonim din Hong Kong.
Precedentul preţ record pentru un diamant albastru a fost stabilit în luna decembrie 2008 când diamantul Wittelsbach a fost vândut pentru 24,3 milioane de dolari de casa de licitaţii Christie's la Londra. În ceea ce priveşte preţul record per carat pentru un diamant, acesta a fost de 2,4 milioane de dolari şi a fost stabilit în luna noiembrie 2013 când un diamant portocaliu de 14,82 carate a fost vândut de Christie's la Geneva. Potrivit unui raport al firmei De Beers, vânzările de bijuterii din diamante pe piaţa din China au crescut cu 12% pe an în perioada 2008-2013 iar în prezent China este a doua mare piaţă din lume după SUA.

Combinatul ArcelorMittal şi-a redus producţia din cauza cutremurului

Unele reduceri ale capacităţii de producţie au fost înregistrate la ArcelorMittal din Galaţi în urma dificultăţilor privind alimentarea cu electricitate din cauza seismului de sâmbătă, din Vrancea. "ArcelorMittal Galaţi confirmă că s-au înregistrat unele dificultăţi în alimentarea cu electricitate, după ce cutremul de sâmbătă seară a afectat una dintre liniile de furnizare. Problemele au fost rezolvate rapid prin manevre tehnice făcute de specialiştii noştri, iar reţeaua internă este, acum, reechilibrată. S-au înregistrat unele reduceri de producţie dar instalaţiile şi clienţii nu vor fi afectaţi", a afirmat, într-un comunicat de presă, purtătorul de cuvânt al Combinatului ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu. El a precizat că, pentru a se evita orice problemă, lucrările de demolare programate pentru ieri dimineaţă la unele elemente de infrastructură de la fostul Furnal nr. 6 au fost amânate. Conducerea ArcelorMittal Galaţi anunţase, în urmă cu câteva zile, că va executa operaţiuni de detonare controlată, în cursul dimineţii de duminică, pentru demolarea unor elemente de infrastructură ale fostului Furnal nr. 6, echipament care a fost pus în funcţiune în anul 1981, dar producţia acestuia s-a oprit în urmă cu 20 de ani, din cauza unei avarii majore.
În prezent, ArcelorMittal Galaţi numără aproximativ 6.700 de angajaţi proprii, alţi 2.500 lucrând pe platforma siderurgică din partea unor firme contractoare.

Aviva oferă 5,6 miliarde de lire sterline pentru preluarea unui rival

Asiguratorul britanic Aviva a oferit 5,6 miliarde lire sterline (7,07 miliarde euro) în acţiuni pentru preluarea companiei rivale Friends Life Group, cea mai mare tranzacţie din industria de asigurări din Marea Britanie din ultimii 15 ani şi care ar crea cea mai mare companie de profil de pe piaţă.
Aviva, a doua mare companie de asigurări din Marea Britanie, oferă 0,74 de acţiuni (echivalentul a 398,9 pence ) pentru fiecare acţiune a Friends Life, cu 15% peste preţul de închidere de vineri a titlurilor Friends Life, relatează Bloomberg. În urma tranzacţiei, acţionarii Friends Life vor deţine circa 26% din compania nou creată, al cărui portofoliu va include 16 milioane de clienţi. Preluarea necesită acordul acţionarilor Friends Life.
Potrivit reprezentanţilor Aviva, preluarea Friends Life va dubla valoarea activelor de pensii de pe segmentul corporate şi va ajuta la reducerea costurilor companiei.

Vodafone neagă implicarea în programe de spionaj

Vodafone nu recunoaşte existenţa unui acord ilegal între subsidiara sa Cable & Wireless şi agenţia britanică GCHQ pentru spionarea clienţilor grupului, au declarat reprezentaţii operatorului, în replică la o serie de acuzaţii prezentate în media pe baza unor documente sustrase de Edward Snowden.
Potrivit unor informaţii publicate de Channel 4 News, Cable & Wireless, care a fost cumpărată de Vodafone în 2012, a colaborat extensiv cu agenţia de spionaj GCHQ, căreia i-a oferit acces la reţeua de cabluri de fibră optică. Mai mult, divizia Vodafone ar fi încheiat acorduri cu operatori de telecomunicaţii din străinătate pentru a ajuta spionii britanici să acceseze date globale. GCHQ este divizia de comunicaţii şi internet a serviciilor de informaţii din Marea Britanie. Documentele prezentate de Channel 4 News mai arată că reprezentanţii Cable & Wireless s-au întâlnit în mod regulat cu agenţi ai GCHQ în perioada 2008-2010. De asemenea, GCHQ a utilizat, cel puţin până în aprilie 2013, un punct de acces la reţelele de fibră optică internaţionale care ar fi fost operat temporar de Cable & Wireless. "Nu am găsit nici o indicaţie privind desfăşurarea unor operaţiuni ilegale în cadrul Vodafone sau al Cable & Wireless, şi nu recunoaştem nici unul dintre programele de spionaj identificate (în documentele sustrase de fostul contractor al NSA, Edward Snowden – n.r.). Mai mult, Vodafone nu deţine şi nici nu operază reţelele de cabluri la care se face referire", se arată într-un comunicat Vodafone postat pe site-ul grupului.

Cat este salariul mediu în Bulgaria

Circa 60% din companiile din Bulgaria vor acorda prime de Crăciun angajaţilor anul acesta, peste jumătate dintre firme intenţionând să plătească bonusuri de peste 300 leva (aproximativ 154 euro), potrivit unui sondaj al asociaţiei companiilor din industria locală (BICA). Salariul mediu lunar pe economie în Bulgaria a fost de 809 leva în septembrie, echivalentul a circa 413 euro, potrivit datelor institutului bulgar de statistică.
Două treimi dintre respondenţii chestionaţi de BICA au declarat că primele vor fi acordate în funcţie de rezultatele financiare ale companiilor.
"Economia Bulgariei este estimată să crească cu 1-1,5%. Pe deasupra, multe dintre companiile locale au depăşit deja ţintele de vânzări pentru acest an şi au optimizat costurile, ceea ce le permite să obţină profituri în creştere", a declarat directorul executiv al BICA, Dobrin Ivanov.
Dintre cele 57% de companii care şi-au exprimat intenţia de a acorda prime de Crăciun anul acesta, 27% au declarat că vor plăti bonusuri de până la 100 leva (51 euro), 35% vor oferi între 100 şi 300 leva, iar 38% vor acorda prime de peste 300 leva. Aproape o treime dintre managerii de companii intervievaţi au spus că încă nu au luat o decizie în privinţa acordării de bonusuri de Crăciun, în timp ce 15% au afirmat că nu îşi permit să plătească prime.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.