Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Şeful STS face declaraţii trăsnite

Ziarul de Vrancea
29 oct 2014 1284 vizualizări
Marcel Opriş: dacă aş avea o putere perversă aş distruge tot mediul electronic tuturor aleşilor noştri

Şeful STS, Marcel Opriş, a declarat miercuri la un seminar pe teme de securitate informatică, că dacă ar avea o "putere perversă" sau i s-ar asigura un mandat de imunitate, ar distruge tot mediul electronic al "aleşilor", care nu au conşientizat încă importanţa siguranţei cibernetice. "De-abia aştept într-o zi un proces, nu de criminalitate, că toţi ne-am repezit către criminalitate. Sigur, e cel mai lejer pentru noi să îi agăţăm pe cei care se comportă alfel decat dictează regulile sociale, care nici măcar nu sunt foarte limpezi. Nu avem un set de reguli de comportament în această lume a internetului. Nu. Vorbeşte pe la colţuri unul, altul... De ce? Fiindcă în primul rand, cei care ne reprezintă n-au conştientizat ei..", a spus Opriş. Şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) a participat miercuri la un seminar pe teme de securitate cibernetică, organizat de grupul UTI, alături, printre alţii, de consilierul prezidenţial pe securitate Iulian Fota şi de consilierul de stat al primului ministru Sorin Encuţescu. "Eu, dacă aş avea o putere din asta perversă sau mi-aţi asigura un mandat de imunitate, primul lucru - aş distruge tot mediul electronic tuturor aleşilor noştri. Simplu ca bună ziua. În fiecare zi îl deranjezi. şi îi demonstrez cat de util este să fii sigur", a adăugat Opriş. Acesta a povestit că la un sondaj în Suedia, cand oamenii au fost întrebaţi a cui e sarcina ca ei să fie siguri de internet şi internetul să fie sigur, peste 90% au răspuns că asta e problema statului. "Statul nu poate fi absolvit de problema asta. Nu poate fi absolvit de răspunderea asta", a mai spus Opriş. Anterior, Sorin Encuţescu, consilier de stat al primului-ministru, afirmase că Romania s-a confruntat anul trecut cu 42 de milioane de incidente de securitate informatică, care au afectat 2 milioane de IP-uri, cele mai multe atacuri vizand sistemul financiar bancar şi instituţiile publice

Romania a urcat două poziţii în topul mediului de afaceri

Romania a urcat două poziţii în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, pe locul 48 din 189 de ţări, conform noii metodologii de calcul Romania clasandu-se pe locul 50 anul trecut, dar este devansată de Rwanda, Bulgaria, Muntenegru şi stă cel mai prost din UE la accesul la electricitate. Anterior schimbării metodologiei, Romania ocupa poziţia 73 anul trecut. După schimbarea metodologiei, mai multe state din Europa au trecut din intervalul 60-80 în zona poziţiilor 40-60. Mediul de afaceri din Romania este mai puţin primitor decat cel din Estonia (17), Letonia (23), Lituania (24), Macedonia (30), Polonia (32), Muntenegru (36), Bulgaria (38), Cehia (44), Rwanda (46), potrivit topului "Doing Business 2015" publicat miercuri de Banca Mondială. Totuşi, Romania devansează ţări ca Slovenia (51), Ungaria (54), Turcia (55), Italia (56), Grecia (61) şi Rusia (62) în clasamentul BM. Romania se află pe primul loc între ţările europene în ceea ce priveşte îmbunătăţirea sistemului de plată a taxelor, cele mai multe dintre firme folosind în prezent sistemul electronic. Raportul arată că plata online cu cardul de credit a taxelor şi contribuţiilor a devenit posibilă în perioada 2013-2014. Totodată, numărul de plăţi pe care companiile trebuie să le facă a fost redus la 14 pe an, la fel ca şi timpul necesar pentru achitarea de aceste obligaţii, la 159 de ore. Rată totală de taxare este de 43,2% din profit. Romania ocupă, astfel, locul 52 în clasamentul BM, la capitolul privind plata taxelor, depăşind ţări ca Polonia (87), Ungaria (88), Bulgaria (89) şi Slovenia (100). Dintre ţările UE, Romania este clasată cel mai bine în ceea ce priveşte accesul la credit şi înregistrează rezultate bune la procesul de înfiinţare a unei firme şi rezolvarea insolvenţei, în media regiunii. În cazul procedurilor de insolvenţă, Romania, alături de Bulgaria, Macedonia şi Muntenegru, a înregistrat cel mai important avans din Europa în perioada analizată, pe fondul reformării legii insolvenţei. În schimb, Romania este pe poziţia 171 din 189 de ţări în ceea ce priveşte conectarea la electricitate, pentru care sunt necesare 7 proceduri şi 223 de zile. Economia romanească ocupă penultimul loc din UE la costul importurilor, estimat de BM la 1.495 dolari pe container, Slovacia clasandu-se pe ultima poziţie, cu 1.500 dolari pe container. De asemenea, Romania ocupă una dintre ultimele poziţii la avizele necesare pentru construcţii. Pentru obţinerea avizelor, o companie trebuie să îndeplinească 14 proceduri şi are nevoie de 255 de zile. Singapore s-a menţinut pe prima poziţie în topul Doing Business, urmată de Noua Zeelandă, Hong Kong, Danemarca, Coreea de Sud, Norvegia, SUA, Marea Britanie, Finlanda şi Australia.

Apare o nouă meserie: specialist în securitate cibernetică

O nouă meserie va apărea în Romania, de specialist în domeniul securităţii cibernetice, iar în prezent se lucrează la fişa postului, urmand să fie introdusă în codul ocupaţional şi să i se stabilească standarde salariale, a declarat ieri Sorin Encuţescu, consilier de stat al primului-ministru. "Preocuparea noastră în acest moment este aceea ca instituţiile să aibă oameni specializaţi care să poată să lucreze cat se poate de calificat în acest domeniu. De aceea, odată cu dezvoltarea sistemului de atribuţii instituţionale, în momentul de faţă se lucrează inclusiv la fişa posturilor pe care urmează să fie încadrate, în aşa fel încat să putem fi în măsură să creăm în Romania şi să punem în codul ocupaţional funcţia de specialist în domeniul securităţii cibernetice. Această nouă meserie trebuie recunoscută şi trebuie introdusă în codul ocupaţional roman, de unde inclusiv putem stabili standarde de salarizare", a spus Encuţescu la un seminar organizat de grupul UTI. El a arătat că în strategia industriei naţionale de securitate a fost introdusă o nouă componentă, cea a dezvoltării şi susţinerii operatorilor economici publici şi cei de stat, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul securităţii cibernetice. "Practic, în acest moment, există în conţinutul strategiei, o componentă care se referă la încurajarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi a start-up-urilor în domeniul securităţii cibernetice. Sprijinim şi încurajăm crearea de astfel de companii", a adăugat Encuţescu. Consilierul a menţionat că statul intenţionează să acorde facilităţi fiscale companiilor care investesc în securitatea cibernetică. Teodor Cimpoeşu, director la compania de securitate cibernetică certSIGN din cadrul UTI, a declarat că în Romania atacurile cibernetice nu sunt făcute doar de romani, ci şi de către străini.

Crescătorii de porci, pierderi de 20 milioane de euro

Crescătorii de porci au fost nevoiţi să scadă preţurile cu peste 25% în ultimele două luni, pierzand 20 de milioane de euro, după ce pe piaţa romanească a intrat carne la preţuri mici practicate de producători europeni care au pierdut contractele cu piaţa rusă, potrivit federaţiei Pro Agro. "Preţul cărnii de porc la producătorii romanui a scăzut drastic în ultimele două luni, din cauza preţurilor de dumping practicate de producătorii europeni care au pierdut contractele cu piaţa rusă, în urma embargoului. Din pacate, aceste scăderi de preţuri nu se regăsesc şi pe rafturile magazinelor", a declarat Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro. Acesta a explicat că cele mai mari cantităţi de carne provin de la firme din Olanda şi Polonia. El a afirmat că din acest motiv, producătorii de carne de porc au acumulat, în ultimele două luni, pierderi "uriaşe". Patronatele din domeniu estimează că aceste pierderi au ajuns depăşit 20 de milioane de euro. "Perspectiva este ca producătorii să ajungă la pierderi de peste 100 de milioane de euro în şase luni", a mai spus Jurconi.

Criminalitatea informatică, mai profitabilă decat traficul de droguri

Crimnalitatea informatică a crescut în intensitate în ultimii ani şi mari organizaţii internaţionale criminale se orientează către acest domeniu, pentru că este mai profitabil decat traficul de droguri, a declarat miercuri Iulian Fota, consilier prezidenţial pe probleme de securitate. "Şi spionajul cibernetic şi alte feluri de atacuri mă aştept să crească. Sunt îngrijorat de creşterea în intensitate a criminalităţii informatice. E noul business pe care organizaţiile de crimă organizată îl identifică ca fiind profitabil. Este mai profitabil decat traficul de droguri. Sunt deja organizaţii criminale de mare acoperire internaţională care renunţă la activităţi clasice, de tip trafic de droguri, şi se orientează pe criminalitatea cibernetică, extrem de profitabilă", a afirmat Fota la un seminar pe tema securităţii cibernetice organizat de grupul UTI. El a adăugat că a văzut recent nişte cifre, care arată o rată de profitabilitate a criminalităţii informatice halucinantă. "Vorbim de cifre de genul 500-600%, ceea ce nici traficul de droguri nu produce, în cele mai bune condiţii ale lui, adică în ţările slabe, unde nu există un control eficient al statului", a mai spus Fota.

BNR a avizat un nou membru în conducerea BRD

Giovanni Luca Soma, director regional pentru Europa la divizia internaţionlă bănci şi servicii financiare a grupului Societe Generale, a preluat poziţia de membru în Consiliul de Administraţie al BRD - Groupe Societe Generale (BRD), după ce a primit aprobarea Băncii Naţionale a Romaniei (BNR). "Începand cu data de 24 octombrie 2014, ca urmare a primirii aprobării Băncii Naţionale a Romaniei, Giovanni Luca Soma a preluat funcţia de administrator al BRD - Groupe Societe Generale", se arată într-un comunicat transmis de bancă Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Acţionarii BRD au aprobat în aprilie desemnarea ca administrator a lui Giovanni Luca Soma, precum şi alegerea pentru un post similar a economistului Aurelian Dochia. Dochia a primit avizul BNR în luna august, în timp ce în cazul lui Soma procesul a durat o perioadă mai lungă. Numirea celor doi în Consiliul de Administraţie a fost condiţionată de aprobarea acestora de către BNR. Membrii Consiliului de Administraţie sunt numiţi pentru o perioadă de patru ani, care se calculează de la data aprobării de către banca centrală.















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.