Brutarii vor scoate pe piaţă paine făcută după reţete din comunism
Brutarii vor scoate pe piaţă după 1 noiembrie mai multe sortimente de paini făcute după reţete din comunism, printre care "franzela Bucureşti", lungă de 65 de centimetri, care conţin, pe langă ingredientele clasice, şi zahăr, lapte şi grăsimi, a declarat Aurel Popescu de la Rompan. "Începand cu 1 noiembrie vom lansa pe piaţă mai multe sortimente de paine mai specială, premium, care vor fi realizate după reţete vechi de acum 30 de ani. Avand adaosuri de zahăr, lapte şi grăsimi, aceste paini vor fi mai scumpe decat cele clasice. Reţetele de paine de dinainte de 1989 erau mai bune şi mai sănătoase decat cele de acum, erau mai naturale, pentru că nu conţineau amelioratori", a spus Aurel Popescu, preşedintele patronatului din industria panificaţiei Rompan şi proprietarul unei fabrici de paine. Noile tipuri de paine vor fi însoţite de un certificat eliberat de Ministerul Agriculturii, care să ateste că respectă reţetele vechi şi că nu conţin amelioratori. Aurel Popescu afirmă că reţetele vechi nu mai erau aplicate de multă vreme nici în cazul painii premium, iar laptele era înclocuit cu apa, sau untul cu margarina. "Vom ieşi pe piaţă cu paine albă, semialbă, neagră sau cu cartofi, dar şi cu paine cu secară. Vom reface şi franzela Bucureşti, care pană în 1989 se găsea pe piaţă în Capitală. Era ca o baghetă lungă de 65 de centimetri şi cantărea 400-500 de grame, şi conţinea făină albă, drojdie, apă, sare, lapte, margarină şi zahăr", a afirmat oficialul patronatului. Piaţa de morărit şi panificaţie este de aproximativ 1 miliard de euro anual.