Economic

“Ca să atragă investiţii, statul trebuie să permită companiilor să facă profit”

Ziarul de Vrancea
29 sep 2014 796 vizualizări
“Transformările sunt foarte dificile şi trebuie să luaţi decizii dure, nu tocmai populare, care nu aduc voturi”, susţine Panos Alexakos, directorul pentru Europa Centrală şi de Est al Novartis Pharmaceuticals

Pentru a atrage investiţii, statul roman trebuie să permită companiilor să facă profit, a declarat Panos Alexakos, directorul pentru Europa Centrală şi de Est al Novartis Pharmaceuticals, care arată că producătorul elveţian va continua investiţiile pe plan local. "Am investit şi vom continua să investim în Romania. Producem medicamente pentru 16 pieţe. Este dezamăgitor că nu există inovaţie în piaţă. Ca să atragă investiţii, statul trebuie să permită companiilor să facă profit aici. Producem şi generice şi originale, nu e important ce producem, ci ce medicamente punem pe piaţă", a arătat Alexakos. Pană în prezent, Novartis a investit 40 milioane euro în Romania, în fabrica de antibiotice Sandoz pe care o deţine la Targu Mureş, şi are în plan investiţii de 13 milioane euro în 2014-2015 în dublarea capacităţii de producţie. În ceea ce priveşte competitivitatea de ţară, Alexakos spune că Romania se află foarte jos în clasamentul ţărilor din regiune. "Avem speranţa că lucrurile se vor schimba. Autorităţile cu care ne întalnim ne spun asta mereu. Transformările sunt foarte dificile şi trebuie să luaţi decizii dure, nu tocmai populare, care nu aduc voturi", a arătat Alexakos. Şeful Novartis Pharmaceuticals pentru Europa Centrală şi de Est spune că o piaţă cu o creştere rapidă este Cehia, care facilitează lansarea de produse noi. Costul redus cu forţa de muncă a fost unul dintre principalele motive pentru care Pfizer a decis să investească în capacităţile de ambalare din Romania, acesta fiind la o treime faţă de nivelul din statele din care provin produsele, a declarat Nolan Townsend, country manager al Pfizer Romania. "Noi ne extindem capacităţile de ambalare aici în Romania. Dacă ne uităm la costul mediu al forţei de muncă, acesta reprezintă o treime din costul forţei de muncă din ţările de unde aducem produsele. şi predictibilitatea mediului de afaceri este foarte importantă. O investiţie în producţie este o investiţie pe termen lung, deci trebuie să fii sigur că industria e previzibilă şi va fi o prioritate pentru stat. Dacă te uiţi la costuri, Romania e convingătoare, dar în materie de predictiibilitate lucrurile nu stau la fel de bine. Trebuie să ai încredere că piaţa unde investeşti are o predictibilitate puternică, astfel se va ajunge la o situaţie dificilă după 5 ani", a declarat Townsend. Recent, compania americană Pfizer a anunţat investiţii de 5,4 milioane de dolari în linia de ambalare a fabricii de suplimente alimentare Ferrosan, pe care o deţine la Cluj-Napoca, şi transferă aici produse din Danemarca şi Italia. El a arătat că în prezent la Ferrosan sunt ambalate produse eliberate fără prescripţie medicală, iar Pfizer are în vedere extinderea afacerii, dar pentru asta este nevoie de predictibilitate în mediul de afaceri. Potrivit lui Townsend, 90% din produsele de la Cluj merg la export, în special în Rusia, Asia şi Orientul Mijlociu, dar şi în UE.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.