Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Varianta împărţirii contractului la licitaţii între firme a căzut

Ziarul de Vrancea
16 sep 2014 782 vizualizări
Firmele care depun la o licitaţie publică acelaşi preţ cel mai scăzut şi nu pot fi departajate nici după noua ofertă nu vor mai fi întrebate dacă acceptă să împartă contractul, variantă care urma să fie introdusă de stat, experţii Guvernului constatand că operaţiunea e imposibilă juridic în Romania

Varianta împărţirii contractului era prevăzută în proiectul prin care Guvernul intenţionează să clarifice, în perioada imediat următoare, problemele generate de cazurile în care firmele înscrise la o licitaţie pentru achiziţii publice nu pot fi departajate după două încercări. Astfel, proiectul iniţiat în vara acestui an stabilea că firmele care se înscriu, la o licitaţie publică, cu acelaşi preţ cel mai scăzut şi nu pot fi departajate nici după ce prezintă o nouă propunere financiară vor fi întrebate de către instituţia de stat care atribuie contractul dacă acceptă să împartă acest contract înainte ca procedura să fie anulată, în cazul în care împărţirea este posibilă. "Dacă în urma reofertării/reofertărilor ofertanţii nu pot fi departajaţi, autoritatea contractantă are obligaţia de a solicita, în măsura în care este posibil şi mai înainte de a decide anularea procedurii de achiziţie publică, acceptul acestora cu privire la împărţirea contractului", era varianta din proiect. Autorităţile au decis însă acum să revină asupra acestei propuneri şi au elaborat un nou proiect care stabileşte că, dacă firmele care au prezentat acelaşi preţ cel mai scăzut nu pot fi departajate nici după ce depun o nouă ofertă, licitaţia va fi obligatoriu anulată, cu argumentul că încheierea contractului este imposibilă, fără ca firmele în cauză să mai fie întrebate dacă acceptă să împartă contractul.

Antreprenorii romani au devenit mai pesimişti în privinţa afacerilor

Antreprenorii romani au devenit mai pesimişti în ceea ce priveşte evoluţia afacerilor în acest an, astfel că ponderea celor care estimează o scădere a veniturilor în 2014 a crescut la 12%, de la 2% la începutul anului, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă şi audit EY. "Dacă la începutul anului, liderii de business din Romania aveau aşteptări majoritar pozitive în privinţa creşterii afacerilor lor în 2014, dar distribuite mai ales într-o zonă prudentă, în segmentele 1-5% şi 5-10%, cu cat ne apropiem de sfarşitul anului aşteptările suferă corecţii şi încep să se accentueze extremele: fie creşteri mai mari, pentru afacerile care au fructificat oportunităţile din piaţă, fie scăderi", se arată într-un comunicat al EY Romania. Astfel, potrivit studiului "O nouă viziune a creşterii", publicat marţi de companie, pe zona cu aşteptări de scădere a veniturilor s-au situat 12% dintre respondenţi, faţă de doar 2% la ediţia precendentă a studiului, realizată la începutul anului 2014. În acelaşi timp, zona de creştere 1-5% a pierdut 19 puncte procentuale, acestea redistribuindu-se mai ales în zona de aşteptări negative la această ediţie a studiului. Studiul EY are la bază răspunsurile a 305 executivi de top şi analizează percepţia acestora în privinţa perspectivelor mediului de afaceri din Romania în 2014. Răspunsurile au fost colectate în perioada 28 iulie-8 august, iar majoritatea respondenţilor (51%) provin din companii cu cifre de afaceri mai mari de 50 de milioane euro, în timp ce 54% dintre aceştia deţin funcţia de director executiv sau preşedinte. Pe de altă parte, oamenii de afaceri aşteaptă într-o măsură mai mare decat la începutul anului ca numărul angajaţilor din compania lor să crească în 2014.

Rus trimite Corpul de Control la Tarom

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a anunţat în urma întalnirii cu şefii şi sindicatele din Tarom, că trimite Corpul de Control la companie pentru a vedea dacă există probleme de management şi, de asemenea, că piloţii s-au angajat să asigure cursele următoare ale operatorului aerian. Luni, şapte curse Tarom, între care două externe, au fost anulate, iar alte două au avut întarzieri, în urma unui protest spontan al unor piloţi şi copiloţi. Marţi, Tarom a anunţat că protestul piloţilor şi însoţitorilor de bord continuă şi dintr-o medie de 59 de curse pe zi (interne, externe, chartere) are în acest moment 4 anulări şi 3 întarzieri. Rus a convocat marţi, la sediul instituţiei, conducerea şi sindicatele din Tarom, în vederea deblocării situaţiei care a dus la întarzierea sau anularea mai multor zboruri. În urma întalnirii, părţile implicate au convenit să se formeze o echipă de lucru în acest scop, echipa urmand să fie alcătuită din doi reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor, doi reprezentanţi ai sindicatelor şi doi membri ai administraţiei companiei.

IKEA retrage leagănul pentru copii Gunggung

IKEA retrage de pe piaţă leagănul pentru copii Gunggung, pentru că s-a observat riscul ca sistemul de suspendare să se desprindă de structura de suport, şi anunţă clienţii care au achiziţionat acest produs să-l returneze în magazin pentru a primi înapoi suma integrală plătită. "Magazinul IKEA din Zona Comercială Băneasa le recomandă clienţilor care au achiziţionat leagănul pentru copii Gunggung să nu îl mai folosească şi îi invită să îl returneze în magazin, unde vor primi înapoi suma integrală plătită pe produs. În urma utilizării leagănelor pentru copii Gunggung, s-a observat riscul ca sistemul de suspendare să se desprindă de structura de suport", se arată într-un comunicat al retailerului. Produsele Gunggung retrase de pe piaţă au următoarele coduri: 702-439-72, 502-439-73, 302-439-74 şi 402-730-36. "Compania IKEA dezvoltă produse care stimulează creativitatea copiilor şi nevoia lor firească de joacă. Cei mici nu au grija siguranţei atunci cand se joacă, de aceea noi trebuie să fim atenţi la acest lucru. (...) chiar dacă fiecare produs este testat înainte de vanzare, conform tuturor standardelor şi legislaţiei în vigoare, pot apărea incidente", a declarat Cindy Andersen, Business Area Manager pentru produsele pentru copii.

Temeşan visează la banii de la BCR

Fostul preşedinte-director general al Bancorex susţine că este angajatul BCR şi că banca va achita suma dispusă de instanţă drept despăgubiri fără compensaţii de la statul roman, întrucat litigiul provine din nerespectarea unor decizii ale instanţelor şi ale acţionarilor BCR, nu din vremea Bancorex. "Temeşan Răzvan Liviu este salariat al BCR S.A. cu contract individual de muncă. Litigiul nu provine de pe vremea fostului BANCOREX, aşa cum eronat prezentaţi în ştiri, ci provine din nerespectarea de către BCR a deciziei 51/2002 a ICCJ (Completul de 9 judecători), a AGA BCR din 06.09.2002, precum si a hotorarii Curţii de Apel Bucureşti 1766/2011", se arat într-un drept la replică transmis de Răzvan Temeşan. Fostul director Bancorex a precizat că sentinţa civilă nr. 8179/09.09.2014 a Tribunalului Bucureşti Secţia a VIII-a conflicte de muncă şi asigurări sociale în dosarul nr. 5736/3/2012 este definitivă şi executorie. Tribunalul Bucureşti a decis ca fostul preşedinte al Bancorex Răzvan Temeşan să primească de la Banca Comercială Romană (BCR) peste 4,5 milioane de euro, ceea ce reprezintă drepturile salariale din momentul în care acesta a fost concediat, decizia instanţei nefiind însă definitivă. Potrivit soluţiei pe scurt, publicate pe portalul Tribunalului Bucureşti, decizia poate fi atacată cu recurs în termen de zece zile de la comunicare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.