Economic

Recuperatorii pot lua banii înapoi doar de la un sfert dintre debitori

Ziarul de Vrancea
16 sep 2014 785 vizualizări
Companiile de colectare a creanţelor se bazează doar pe un sfert din debitorii cuprinşi într-un portofoliu achiziţionat pentru recuperarea datoriilor, întrucat jumătate din total nu pot fi găsiţi, iar alţi 25% nu au bani şi nu deţin bunuri cu care pot acoperi sumele, potrivit EOS KSI Romania.

"Dacă ne uităm la un portofoliu cumpărat, jumătate dintre debitori nu sunt de găsit, iar alţi un sfert nu au bani să plătească, nu deţin bunuri, aşa că mai ai 25% din portofoliu cu care încerci să lucrezi şi să convingi clienţii să plătească", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul general al firmei de colectare a creanţelor EOS KSI Romania, Georg Kovacs. El spune că sumele sunt cu atat mai greu de recuperate cu cat datoria este mai veche. Debitorii îşi permit în general să plătească circa 15 euro pe lună către firma de recuperare, însă comportamentul de plată s-a stabilizat în ultimii ani. În cazul creditelor ipotecare neperformante, băncile vand uşor garanţiile executate reprezentand un apartament în Bucureşti sau în marile oraşe, însă casele sau terenurile din oraşele mai mici sau comune se vand foarte greu, iar companiile de recuperare trebuie să aibă răbdare caţiva ani pană la recuperarea banilor în cazul cumpărării acestor creanţe, potrivit lui Kovacs. Piaţa de colectare a creanţelor, formată din 10 companii mari, locale şi internaţionale, şi 30 - 40 firme mici şi medii, a crescut anul trecut cu 10%, la 260 milioane lei (59 milioane euro), pe fondul procesării portofoliilor de creanţe achiziţionate. Din totalul pieţei, EOS KSI Romania atras afaceri de circa 60 milioane lei, urmată de Kruk, cu circa 30 milioane lei, şi Coface, cu aproape 25 milioane lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, citate de Kovacs. Pentru acest an, el estimează un avans al pieţei de 10%-15%, astfel că ar putea atinge 300 milioane lei, creşterea fiind generată de pachetele de creanţe achiziţionate ultimii trei ani.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.